Poslouchat country znamená žít country . . .

Slunce ve Strážnici 12.07.-14.07.2012 . . . ještě jsme neumřeli

09.05.2012 14:32

No přátelé, tento slogan ze známé písně Folk Teamu (text Ivana Huvara), Ještě jsme neumřeli, ještě tu strašíme, všichni nás obrečeli a my se bavíme  . . . se mne více a více vkrádá do hlavy, když sleduji a hodnotím aktivity Pavla Kopřivy.

Předně dlouholetý kapelník Folk Teamu  - za dva roky, 2014, to bude 40 let, kdy se na hudební scéně objevilo Folk T (T = trio – Kopřiva, Venclovský, Úlehla), ze kterého se časem stal Team. Folk Team nikdy nedělal podbízivé písně a jejich „složitost“, ať textová či hudební, byla kapele mnohokrát vyčítána. Skupina postupně prošla mnoha změnami, ale když se podíváte na obě dvě dnešní sestavy Folk Teamu (tu folk-rockovou či unplugged) narazíte zde na jména Kopřiva – Venclovský – Huvar, kterou pak u té verze folk rockové doplňuje především rytmická sekce.

Ivan Huvar do kapely přišel o deset let později (1984), ale jejím členem je dodnes a tvoří onu osu skupiny – Kopřiva – Venclovský - Huvar. Folk Team je žánrově zařazován k folk rocku či soft rocku, písně z prvních let tvorby označovány jako bigbítové či laděny rock and rolově. Elektrifikace skupiny je dříve z klasických folkových podií spíše vyháněla, ale tato doba je již dávno pryč. Své první LP  - s názvem Folk Team - skupina natočila až po 15 letech vystupování v roce 1989. Od té doby vyšla řada dalších a v těchto dnech je skupina Folk Team opět ve studiu a natáčí další písničky pro novou desku.

Porevoluční osud kapely ovlivnila podnikatelská aktivita Pavla Kopřivy. Vzniká vydavatelství FT Records, které je další aktivitou Pavla Kopřivy. Z vydavatelství „jednoho muže“ se dneska především spoluprací s firmou Monitor (dnes EMI Czech Republic s.r.o.) stalo plnohodnotné vydavatelství. Dramaturgie firmy je zaměřena na oblast folku až folkrocku, s přesahem od trampské písně až po melodický beat.  Vydavatelství dnes doplňuje prodejna Beat Point v Brně, což je počin vcelku pochopitelný. Ideální postup - „Sám si slož, zahraj, natoč, vydej a prodej“ – to je cesta, kterou zde razili přední průmyslníci již před sto lety.

Pavel Kopřiva ale není jen aktivní hudebník (vedle Folk Teamu ještě VKV – Váně – Kopřiva – Vondrák) či majitel vydavatelství. Od roku 2000 taktéž hlavní činovník a organizátor festivalu Slunce ve Strážnici. Festival se konal poprvé v roce 2000 a letos se bude konat jeho 13. ročník. Festival se neustále rozrůstá, z dvoudenní akce v uplynulých letech je pro rok 2012 již akce třídenní a jedním z těch dnů je i pátek – třináctého, aby těch třináctek nebylo málo.

Ale pan Kopřiva má své portofolio „festivalů“ rozloženo ještě do dalších akcí – 23.06. 2012 se koná Folkový festival Řečkovice a na závěr festivalové sezony 7. Listopadu 2012 festival Volání větru a již proběhl Beat Fest.

Název festivalu se léty měnil, dnes tedy Festival Slunce ve Strážnici, který je zřejmě letos největší akcí žánru, minimálně na Moravě. Když v roce 2000 festival začínal a to v areálu, ze kterého odešla pár let před tím (1997) slovutná a mohutná Zahrada do Náměště, zdál se počin pana Kopřivy přímo sebevražedný. V termínu téměř shodným se Zahradou (začátek července) – nejdříve před ní (první dva ročníky) a  posléze další roky po ní, se snažil „urvat“ posluchače regionu na svoji akci, právě na úkor Zahrady či festivalu Folková růže, které byly léta v kalendářích fandů zatrženy červenou tužkou.

Festival tak začínal se skromnější diváckou kulisou postavenou spíše na těch nepravidelných návštěvnících, které Kopřiva lákal na známá jména, ale „rok se s rokem sešel“ a ejhle – Zahrada letos po dlouhých 22. ročnících nebude, Festival Slunce ve Strážnici jde ze dvou festivalových dnů na tři a co do počtu konání Zahradu nejspíše bude mohutně dotahovat.

Folkovou růži dnes pořádá jiný subjekt a další aktivity organizátorů Zahrady  (Olomouc, Pardubice, Konopiště skončily ještě dříve), Kopřivův tým naopak má vedle Strážnice ještě další festivaly.

Kruh se uzavřel, kdysi jsme do Strážnice jezdili na Zahradu (1990 – 1997) a nyní se tam nejspíše vrátíme zpět po dlouhém období. Určitá satisfakce pro Strážnici, pomyslná odměna pana Kopřivy za odvahu a vytrvalost a především dobře pro fanouška a posluchače žánru!!!

Tak si připomeňme, jak to v areálu Strážnického „kruhu“ vypadá alespoň jednou fotkou z archivu festivalu. Ale na webu najdete i řadu videí, stačí jen nahlédnout a nasát atmosféru.

A letošní Slunce ve Strážnici je opravdu zajímavá a lákavá nabídka, posuďte sami program a vystupující.

Podíváte-li se na programovou nabídku (na webu festivalu najdete všech 13 plakátů se jmény vystupujících), narazíte na skutečnost, že se organizátoři nesnaží o žádnou „cílenou výchovu“ posluchače či o přehlídky těch nových, mladých a nadějných z předkol (v duchu Zahrady), ale nabízí zaručená jména, která osloví a přilákají lidi. Při hlubším pohledu se jedná o řadu jmen „ze stáje“ Kopřivova vydavatelství, mnohá jména se opakují (prověřené vztahy a důvěra především), ale zdá se, že model funguje perfektně.

Prostě vsadilo se na to, co chtějí lidé poslouchat a ne na to, co by měli dle organizátora poslouchat, aby neustrnuli. Pro rozvoj žánru jistě méně přínosné, než cíle a cesty Zahrady, ale ekonomicky to funguje a to je dnes určující faktor.

A abych jen neposouval vše do roviny peněz, na festivalu Strážnice vystoupil kdysi neznámý, mladý a nadějný Tomáš Klus, jméno, které před pár lety znali opravdu jen odborníci a dnes přijede Tomáš Klus jako hlavní hvězda jednoho z večerů. Prostě je to tak.

Festival představil v minulosti i řadu zvučných jmen (Donovan, Nohavica, Navarová, Mišík, Horký, Redl, Bende, Nedvědi, Druhá tráva, Nezmaři, atd.) a letošní model navazuje a rozvíjí ten loňský, který navíc rozšířuje o další den.

Hned ve čtvrtek to bude Tomáš klus ale i Slávek Janoušek (ten zde bude mít i svoji textovou dílnu), Roman Dragoun, skupina Pozdní sběr či Lidopop, WB Band.  

Páteční večer rozvine další staronovou aktivitu, která loni slavila velký úspěch s osobami bratrů Ryvolů. Vybrané osobnosti žánru je dramaturgicky věnován celý večer. Zahrají tak všichni, kdo co měli s osobností v minulosti co dočinění. Po loňských Ryvolech je to letos neméně známá a přitažlivá záležitost – Wabi Daněk. A tak pátek představí AG Fleky (spolupráce na prních Wabiho LP), Druhou Trávu (poslední dvě Wabiho desky), Hop Trop, Poutníky, samozřejmě Wabi s Milošem a Pavlína Jíšová s dcerou.

No a třetí odpoledne a večer to by měl být Best Off – Spiritual Kvintet, Flereti, Nezmaři, Kamelot, Neřež, Petr Bende a Kolotoč a zahraje samozřejmě i Folk Team. Co jméno, to pojem v žánru a slabých zde nenajdete.

Celé tři dny bude jako modeátorské duo „řádit“ loni nově sestavení -  Jaroslav Samson Lenk a Pavel Jim Drengubák. Dát ty dva dohromady, to tedy byla volba nadmíru sťastná. Pavlův „suchý“ humor a Samsonova živelnost až prostořekost, legrace až po střechu a navíc Samson s kytarou neustále kolem krku a když se ve zvučení a stavění nové kapely něco zadrhlo, prostě zahrál a tak forbína byla stále v pernamenci. No a loni jsem s nimi zažil nevídané a neslýchané a nebo jste již zažili, aby diváci nechtěli „modeátorské duo pustit z podia?“ Tak to se přesně stalo, a aby nespadl programu řemen ani letost, pánové si dají repete!

Vedle programu v amfiteátru strážnické zahrady se bude každý den muzicírovat (samozřejmě zdarma) i na náměstí Svobody, v akci bude avizovaná textová dílna Slávka Janouška v prostorách areálu.

Zdá se, že štafetu Zahrady přebírá právě Slunce ve Strážnici, podobný termín, stejně krásné místo, Zahradou prověřené, program víc než zajímavý. Opravdu tip pro víkendové dění k nezaplacení.

Ještě jsme neumřeli, ještě tu strašíme . . .  

Slunce ve Strážnici 12.07. - 14.07. 2012 Vás zve a slibuje, že nebudete litovat !!!

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010