Poslouchat country znamená žít country . . .

Skalička již zítra 16.09. 2011

15.09.2011 21:45

Příspěvek zhruba po měsíci aktualizuji, neboť nastal víkend, kdy se festiválek uskuteční. Pokud jste ve Skaličce ještě nebyli, doporučuji přijet již v pátek na slavnostní zapalování ohně. Pokud rádi zpíváte, přijdete si na své.

Organizátoři se snaží dodržet posvátnost ohně a kruhu, oheň je zapalován způsobem, se kterým se setkáte na trampských potlaších, s úctou a vzpomínkou na všechny kamarády, kteří se ohně již nemohou zúčastnit. Po zapálení ohně se hraje (zúčastňují se kapely, které si předjedou sobotní vystoupení), ale je zde i řada neúčinkujících, kteří vytáhnout kytaru a hraje se až do rána a to buď u ohně či blízkém stanu, v hospodě či kempu, prostě páteční jamování ke Skaličce patří stejně tak, jako sobotní soutěž, hraní odpoledne a večer i mimo sál sokolovny s večerní přehlídkou a country bálem.

Pátek je takovým uvolňujícím se dnem všech pořadatelů a účastníků, vše neformálně a o to srdečněji a s patřičným drivem. Sobota pokračuje vystupováním a soutěží v klasickém stylu - dopoledne hrají soutěžící, vytvoří se postupová skupina, která pak hraje odpoledne a večer, následuje vyhlášení vítězů, přehlídka a vystoupení hostů a nakonec country bál. Vše se odehrává v sále sokolovny tzn. pod střechou, vedle sokolovny stojí tradiční stan pro jamování, za sokolovnou je umístěno ohniště, vedle je improvizovaný kemp, kde můžete rozbalit stan a přespát.

Sokolovna má hospůdku, která v době festivalu slouží čistě přítomným, jsou zde spravené a velmi kvalitní toalety, občerstvení zajištěno - jídla a pití bylo vždy dosyta. Je zde patřičný počet doprovodných stánků. Lidu vždy tak 250 - 350, což je na dané prostory až až !!! Počasí bude přívětivé, tak neváhejte !!! 

a pár řádek navíc již mimo pozvánku, tak trochu vzpomínání  . . . .

 

A JEŠTĚ O POTLACHU
 Dobří trampové berou svůj slavnostní oheň jako opravdové vyvrcholení ročního nebo několikaletého ježdění na vandry či potlachy a dají si s přípravou svého ohně velikou práci a mnoho starostí. Dlouho před termínem připravují ceny, upravují kemp, barví totem apod., zkrátka život osady se soustředí na ten jeden resp. dva dny. Duch osady je však vidět také v něčem jiném: cesta z nádraží na kemp vede kolem hospody. Nejsou všichni takoví, aby si dali pivo na žízeň a šli dál. Jsou i takoví – hlavně teď v období sezóňáků – že zůstanou v krčmě a velmi rychle zapomenou , že jeli na potlach. I na to by měli organizátoři myslet, když si takové „ trampy“ pozvou, a v té hospodě by měli mít hlídky, které takové „kamarády“ rezolutně vykáží.Potom by se nemohlo stát že se „ kamarádi“ v hospodě poperou, že posvátný kruh se stane promenádním místem, že do ohně lítají vajgly, za což provinilci (drze se ještě vymlouvající na alkohol) sice letí pro změnu do jezera – jako se to stalo na potlachu Spojených karlovarských osad v Tatrovicích – ale ostatním to na dobrém pocitu v kruhu kamarádů nepřidá. 
 
JEVGA   ( Mladý svět 35/1973)

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010