Poslouchat country znamená žít country . . .

Rangers legenda české country

08.11.2010 10:13

Nedávno jsem četl zajímavý článek kolem Revival kapel, tedy uskupení - re-vival  - znovu oživení. Pro založení Revivalu musí být určitá podmínka, kapela, jejichž Revival jsem založil, by měla být dostatečně známá, druhá podmínka je, že by již neměla hrát, pak má Revival smysl.

Přesto existuje spousta revival uskupení, které hrají repertoár kapely ještě hrající. A má to i svoji logiku, na vánoční večírek fa AAA Vám těžko přijedou Kabáti, ale Revival Kabát, to již není tak nereálné a navíc byznys pro všechny.

Proč tento úvod ? Mnohdy se poukazuje na to, že kapely Rangers či Greenhorni, tak jak je známe z let sedmdesátých, že to byly vlastně první Revival kapely amerických vzorů té doby, neb přebíraly jejich repertoár včetně aranží do poslední noty, který opatřily českým textem.

Pouze nemožnost si poslechnout originál dala žít těmto melodiím u nás a dala jim značnou popularitu. Dokonce se říká, že bez tohoto kroku by česká country vůbec nevznikla.

Dodnes spousta lidí ani neví, že ta či ona píseň od Ranger, Greenhornů, ale i mnoha dalších vlastně není jejich písní, ale písní převzatou. Autorství je sice na bookletech uvedeno, ale to nikdo nestuduje, maximálně vnímá, že písně nejsou autorské, pokud se melodie týká.

A tak mnoho slávy nadělal českým interpretům právě tento počin, byly to vlastně revival kapely těch původních vzorů. Výhodu naši interpreti měli v tom, že si z velkého výběru nejrůznějších písní žijících amerických kolegů vybrali to nejlepší a to pak hráli. Když to vše zastřešili šikovní muzikanti, byly hity na světě, navíc v oblasti, kde jim nehrozila žádná velká konkurence.

Proto si nejvíce pamatujeme právě tyto písně z počátku let sedmdesátých, co prověřil čas, to nešlo moc pokazit a tak se to nejlepší dostalo jinou cestou i k českému posluchači.

Nakonec na revivalových melodiích si postavil svou popularitu i Franta Nedvěd, vzpomínáte na jeho velmi úspěšné první samostatné CD Neváhej a vejdi - když si dobře prohlédnete autora melodií zjistíte, že ani jednu Franta nenapsal, jedná se vše o převzaté věci a ponejvíce z repertoáru Gordona Lightfoota, písničkáře, kterému u nás vyšla jen jedna deska někdy v roce 1970.

A tak po této rektrospektivě se vraťme k Rangers - legendy české country, která svou slávu postavila na vlastně revival melodiích. I tak jsme na jejich písních vyrůstali snad všichni a díky jim za to.

O skupině Rangers je na na tomto odkazu celá řada dalších informací. Stačí jen číst.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010