Poslouchat country znamená žít country . . .

Porta v Řevnicích u Prahy reportáž - 44. ročník

02.07.2010 10:10

Postřehy kolegů z webu Country Ahoj, jak bylo na Portě Vám přinášíme v přesné citaci - autorem článku je dopisovatel skrývající se pod jvz

cituji . . . 

Ten kdo se rozhodl, navštívit České národní finále Porty v Řevnicích u Prahy, určitě nelitoval. Naopak, atmosféra souznění publika a vystupujících hvězd i soutěžících byla vnímatelná po celém areálu Lesního divadla. Porta se během tří let, kdy našla přístřeší Lesního divadla, jakoby znovuzrodila. A není to jen kvalitním a promyšleným výběrem hostů, kteří vytvářejí pro diváky bohatou směsici pestrých hudebních dojmů, ale zakotvil zde nový, zvláštní a neopakovatelný duch přátelského vztahu mezi publikem a muzikanty. Je to jistě dáno i intimitou divadla, kam se vejde asi 1000 sedících diváků, ale to je jen podpůrný prvek pro tři dny festivalu, který mnozí již před lety odepsali jako živý jen z podstaty. V Řevnicích došlo k něčemu, čemu se dá říct renesance festivalu Porta.

Pohoda a přátelská atmosféra ze zákulisí se přenáší na jeviště a se sytým potleskem se zase vrací zpět, aby nabudila další a další interprety, kteří přicházejí na jeviště. Romantická scéna dodává všem vystoupením intimitu a důvěrnost, tolik potřebnou například pro takové muzikanty, jakými jsou Karel Plíhal, Wabi Daněk, Robert Křesťan, Jaroslav Svěcený, Štěpán Rak, Ivo Jahelka a nebo Mirek Kovářík.

Letos byla bouřlivými ovacemi odměněna i dramaturgická pestrost celého festivalu, kdy se střídal folk, klasika, bluegras, sborová tvorba, country, trampské písničky, spirituály, a nebo taneční country skupina Kolaloka. To, že na Portě 2010 měl velký úspěch Xindl X , který zvítězil předloni v interpretační i autorské soutěži je důkazem, že Porta nezkostnatěla a nestala se skanzenem bez podpory a vlivu moderní písničkové tvorby.

Nutno říct, že i dobrá muzika se dá lehce pokazit špatným zvukem. Ale Porta v Řevnicích má i v této oblasti silnou a veledůležitou oporu v Robertu Hüttlovi. Díky němu a jeho týmu, je souznění nástrojů a hlasů z jeviště pro diváky opravdovou lahůdkou. A tak se všichni mohou těšit nejen na další ročník Porty ale i na záznam audio i video, protože kromě nahrávek a části živého vysílání Českého rozhlasu Praha se fandové téhle muziky dočkají již po šesté výběrového live CD Porta. Zároveň se připravuje materiál pro DVD a tedy i klipy z festivalu, které vzniknou z pohledu pěti kamer MMstudia. Díky firmě Systém 602, se poprvé v historii vysílala Porta online po internetu ve vizuální podobě.

Na Portu v Řevnicích zasvítily planety a hvězdy letního nebe a byl to opravdový hudební svátek.

a jiný pohled včetně výsledků

 

Porta 2010 - České národní finále

Vítěz Českého národního finále skupina Quanti Minoris (Brno)

Kromě keramické porty získávají kytaru od firmy Furch, portovní klip, a vystoupení na Portě v Řevnicích 2011.

2. místo a malá - Porta  vokální skupina Pětník (Praha)

3. místo - Šťastní a veselí (Praha)

Všichni tři plus čtvrtá Alibaba postupují na mezinárodní Portu v Ústí a jejich písničky se objeví na výběrovém CD Porta Řevnice 2011

Info:

Naplněné divadlo.. Víc než 3000 diváků shlédlo ve třech dnech koncerty hostů i soutěžících Českého národního finále Porty 2010. Žádný incident pro bulvár, kultivované publikum, ve večerních sessionech se hrálo opět na několika místech divadla až do ranních hodin.

Nádherná a neopakovatelná atmosféra, romantika, kultivovanost, vyprodané divadlo v sobotu i v neděli, spokojenost soutěžících skupin, hostů a především diváků. Na  Portu se po třech letech investice do citlivé dramaturgie, poctivých příprav a veškerých  i mimo hudebních aktivit kolem festivalu vrátilo to nepopsatelné, co účastník prožije jen když je součástí onoho dění na festivalu. Vedle hudebních zážitků, jsou to  ale i omamné vůně svíčkové, grilovaného masa, trdelníků, salátů, jahodových knedlíků,  a samozřejmě vynikajících a voňavých seaků… .

Prodejní výstava obrázků dětí z řevnické školy měla úspěch a mnoho výtvorů dětí našlo své majitele. Výtěžek získává škola v Řevnicích.

Country taneční škola skupiny Kolaloka měla velký ohlas.

Zážitky na podtržení:

vystoupení místního sboru Notočky s Hradišťanem, jamsession Roberta Křesťana, Samsona Lenka, Vojty Kiďáka, Marien, Stráníků a Tony Linharta s Helenou Maršálkovou v Hodině Hvězd,

Koncert porotců Porty.

Jaroslav Svěcený, Štěpán Rak, Karel Plíhal a všichni další hosté nadchli vnímavé a pozorné publikum, které vydrželo sedět a tleskat do posledních tónů a přídavků.

Umělecký dojem: Porta přinesla nové kouzlo pro diváky i muzikanty. Nádherná a neopakovatelná atmosféra panovala v publiku i mezi hudebníky.

Pestrost dramaturgického výběru a vynikající atmosféra ukázaly Portě, že se vydala správnou cestou, která staví na tradicích, vnímá současné hudební trendy a při tom si citlivě udržuje žánrovou výjimečnost.

Vjem:

Neopakovatelná atmosféra, barevnost, vynikající a oslňující výkony jednotlivců, neokázalý, přirozený a nevtíravý atak hudebního projevu skupin i jednotlivých interpretů směrem k divákům. Vnímavost a kultivovanost publika působila na muzikanty jako lék…také proto mnozí neodjížděli po skončení jejich vystoupení, ale zůstali a vnímali tu laskavou atmosféru Porty 2010, někteří i coby diváci mezi publikem.

www.porta-festival.cz
Info, fotografie pro tisk, ePortýr

o.s.Porta

 


 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010