Poslouchat country znamená žít country . . .

Po kolejích za hranice zdravého rozumu

24.07.2010 19:34

Motto: Všechny symfonie světa bych za to dal, kdybych byl vynašel lokomotivu. (Antonín Dvořák)

Tak zní motto knihy, o které je tento článek. Opsal jsem ho, protože objasňuje, proč si tato kniha, točící se takřka výhradně okolo železnic, zaslouží býti zmíněna na stránkách hudební soutěže. Kniha, o které si zde přečtete, se nejmenuje jako tento článek, i když, jak znám jejího autora, mohla by! Místo toho nese název Za vlaky a vláčky s podtitulem Tipy na senzační výlety. Je to sice název mnohem střízlivější než ten můj, ale lži v něm není ani dost málo!

Kniha v prvních sedmi kapitolách dělí Českou republiku, velice moudře a prakticky, na oblasti přibližně odpovídající někdejším krajům. V každé z kapitol/oblastí pak popisuje nespočetné množství zajímavostí, ba i kuriozit, z oblasti vlakové a vzácněji též tramvajové dopravy. Vedle fungujících tratí, včetně úzkokolejek a zahradních železnic, se zde dozvíte i o tratích mrtvých. Od těch, které teprve zarůstají trávou, až po ty, kde už jen stěží najdete zbytky náspů a trosky jejich příslušenství. Jsou zde zmíněny železniční a další dopravní stavby a budovy, současné, starší a staré, ba i zaniklé. Představena jsou dopravní muzea, památníky a jiné pozoruhodnosti, včetně expozic modelových železnic. Osmá kapitola knihy se jmenuje Blízké zahraničí a v podobném duchu nás, již stručněji, zavede za hranice s Německem, Polskem, Rakouskem a Slovenskem. Závěrečná devátá kapitola má jednoznačný název Zajímavosti a přináší to, co se do předchozích osmi nevešlo… Budete-li si chtít připravit trail podle této knihy, budou vám nápomocny odvolávky na turistické mapy, značky prozrazující otvírací dobu a cenovou hladinu vstupného všech uvedených zajímavostí (četné z nich jsou přístupné stále a zdarma ve volné krajině), stručné tipy nad rámec zaměření knihy a vedle dalších důležitostí i překvapivé množství internetových a jiných kontaktních odkazů.

Přesto, že se jedná o informacemi nabitou knihu, není to žádný děsivý tlustospis. Naopak! Autor se snažil napsat knihu pro radost lidí, kteří mají v zásadě pozitivní vztah k vlakům, byť nejsou železničními vědátory - a to se mu dokonale podařilo! Hezky vypravená kniha je velmi přehledná, dobře informativní, stručně, sdělně a přitom vtipně napsaná a bohatě vyzdobená barevnými fotografiemi a úsměvnými ilustracemi Evy Obůrkové. Vázanou knihu, čítající 102 stran natištěných na kvalitním papíře, vydalo krátce před prázdninami nakladatelství Computer Press v ediční řadě KAM v ČR. Za doporučenou cenu 249,- Kč si ji můžete v současné době pořídit (nejen pro sebe, ale i jako vhodný dárek vašemu "železničnímu poděsovi") u všech lepších knihkupců.

V samostatném, závěrečném odstavečku musím představit autora: je jím jakýsi Milan Plch, o kterém najdete bližší informace zde... Knihu můžete Mistrovi pochválit a můžete mu ji přinést k podpisu. Třeba na Notování. Obojí ho určitě potěší. Mladým krásným dámám dokonce rád napíše osobní věnování. Kamkoliv! Jen o jedno vás prosím: budete-li mu při opěvování díla poklepávat na rameno, čiňte tak šetrně! Mistrova tělesná schránka je poněkud křehká. Děkuji vám!

Cimbura

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010