Poslouchat country znamená žít country . . .

Písně občanské války

07.10.2010 07:11

Tuto úvahu pro Folk Time zprostředkoval Tomáš Pohl od Martina Horského cituji . . . .

Martin žije dlouhodobě v USA a napsal mi přes oceán pod jeden můj článek. Vyzval jsem ho,aby svůj zajímavý příspěvek poslal k publikace ve FT. Jinak píseň Hurá, hurá spolu s další "peckou" zpíval Pavel Sedláček.

Písně hrály během Občanské Války roli na obou stranách, ale soudí se, že ty co zpíval "Sever", zvedaly vojsku náladu mnohem víc.
Se Severem je spojená slavná píseň "Battle Hymn Of the Republic", původně protestantský žalm zvaný "Oh Brothers, Will You Meet Us On Canaan's Happy Shore?"

Přívrženci protiotrokářského hnutí z ní před Občanskou Válkou udělali "John Brown's Body", ale proslavila se teprve s textem, co napsala Julia Ward v r.1861 pro časopis Atlantic Monthly. (President Abraham Lincoln byl údajně při prvním poslechu pohnutý k slzám).

Dneska to je jeden z hlavních pochodů americké armády; u táborových ohňů mého mládí byla ale tato píseň známá coby "Černý muž".

Pochod Konfederace "Flag Of Dixie" byla původně populární písnička i na Severu a president Lincoln si ji nechal zahrát při uvedení do úřadu. Coby "Dixie" ji v r.1859 složil Dan Emmet podle černošského originálu.

V r.1861 dostala text od brigádního generála Konfederace jménem Albert Pike. Ten opěvoval práva amerických států vzdorovat tyranii federální vlády a z Dixie se tak stala neoficielní hymna Jihu. (Emmet byl mimochodem zásadně proti otroctví a jeho spojení s nejpopulárnějším konfederačním pochodem mu do smrti vadilo).

Podobné téma měla píseň "Bonnie Blue Flag", (text zde), a na Jihu byly populární také "The Southern Soldier Boy", "Goober Peas" (od KTO "Buráky") a "The Yellow Rose Of Texas."

Poslední velký hit této éry napsal Henry Clay Work (1832-1884). Jmenuje se "Marching Through Georgia" (Pochodujem napříč státem Georgia) a připomíná úspěšné tažení, které vedl generál Unie William Tecumseh Sherman. (V Čechách se ale zpívala coby "Hurá, jsme zpátky z výletu.")
Po Občanské Válce hudba odrážela energii a opulenci rostoucího národa. Jistý Patrick Gilmore dal v r.1872 dohromady orchestr, který měl 10 0000 členů, 20 000 zpěváků, a který dirigoval hostující Johann Strauss. Byla to oslava tzv. Druhého jubilea míru. Brzy se ale začala prosazovat i vážná hudba, hlavně díky velkorysosti několika podnikatelů. Například vznik tělesa Boston Symphony Orchestra financoval v r.1881 bankéř Henry L. Higginson (veterán Občanské Války) na svou dobu neuvěřitelnou sumou jednoho miliónu dolarů.

 www.oamerice.com

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010