Poslouchat country znamená žít country . . .

Petr Linhart

25.09.2010 10:04

Petr Linhart (https://www.petrlinhart.cz/) je někdejší kytarista karlovarské skupiny Čp. 8, zakladatel a dlouholetý leader kapely Majerovy brzdové tabulky. Zároveň je také členem volného sdružení Osamělí písničkáři.

Své první sólové album Sudéta natočil v roce 2007.

Za kolekci písní o tajemných a pozapomenutých místech v pohraničí naší republiky byl nominován na cenu Anděl a umístil se také v první trojce ankety Album roku, vyhlášené Radiem Proglas. Za své texty dostal také cenu Za krásu slova. Žhavou novinkou je jeho album Autobus do Podbořan, které volně navazuje na téma Sudéty.

Martin Višňa ve své recenzi Neběžný autobus pověstí ze Sudet na Musicserveru.cz píše: „Možná by se to slušelo ještě jednou zopakovat: Autobus do Podbořan není běžná folková deska, stejně jako Petr Linhart není běžný písničkář. To dokázal již na předchozí Sudétě, kdy křehce posluchačům naservíroval na jednoduchých, ale barevných melodiích legendy a příběhy z pohraničních krajů s pohnutou minulostí.

Autobus do Podbořan v tomto landscape folku, jak Linhart svoje hudební pojetí nazývá, pokračuje, a to opět i s bonusem v podobě webového průvodce po místech, kterými autobus projíždí. A vězte, že to nejsou jen místa pod hraničními horami.“

Písničkář Petr Linhart, který bude 7. října hostem 2. základního kola Notování, se narodil 3. února 1962. Od té doby stále dílem někde hraje a dílem někde pracuje. V letech 1979 - 1981 se hráčsky i autorsky rozjížděl ve folkové kapele Listy. V roce 1982 radostně přijal lano od Járy Ježka na post kytaristy do slavné kapely Čp. 8. Zde prožil tři krásné roky, které mu byly výbornou školou do dalšího muzikantského života.

V roce 1986 vzniká první verze kapely později zvané Majerovy brzdové tabulky, dnes Majerovky - Brzdové tabulky (MBT), ve které Petr nejen hraje a zpívá, ale je i výhradním textařem a takřka výhradním skladatelem. Pro jeho  tvorbu je charakteristický pojem "magická vlastivěda" - písně většinou vztahuje ke konkrétním místům a jejich tušeným příběhům. Rád ale zároveň ponechává dost prostoru posluchačově fantazii… Kromě hraní s MBT stihl několik let spolupracovat s Františkem Stralczynským, nejprve v duu a poté ve dvou z pozdních sestav jeho kapely Bonsai. Vedle pěti řadových alb MBT a živé nahrávky Noc ozvěn, takto prvního CD, na kterém s MBT zpívá Alice Holubová, se jako autor, hudebník a producent podílel na řadě dalších projektů.

V březnu 2007 vyšlo jeho první samostatné album Sudéta , věnované krajině a příběhům Sudet. Vydání desky předcházelo a taky na ně navázalo mnoho samostatných vystoupení. Petr se stal nejen písničkářem, ale i členem volného sdružení Osamělých písničkářů. Spolu se Sudétou vznikla původně studiová kapela 29 Saiten, která dnes Petra často doprovází i v živých vystoupeních a se kterou Petr vytvořil svoje nové autorské album nazvané Autobus do Podbořan. Album volně navazuje na předchozí Sudétu. Pro svoji tvorbu vymyslel, aby tuto otázku nemuseli řešit jiní, název „landscape folk“.

Celé toto zkrácené a doplněné povídání je převzato ze vzorně vedených stránek Petra Linharta, které vám doporučujeme navštívit. Vedle biografie v plném původním rozsahu zde najdete vše, co bývá i na jiných webech (ale ne vždy a všechno tak pečlivě vedeno), i několik rubrik méně obvyklých. Zlatým hřebem stránek je prezentace písniček obou alb: vedle textů a zvukových ukázek jsou zde i vyprávění o inspiraci k nim a řada průvodních fotografií, nejen u každé z písní, ale i v rozsáhlém oddílu fotoalba nazvaném Sudetské výlety. Je na vás, zda stránky navštívíte hned, nebo až po Petrově vystoupení v Notování.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010