Poslouchat country znamená žít country . . .

Pardubická noc - březnové parádní show

14.03.2012 12:13

Slibovaná reportáž po prvním nástřelu výsledků je zde. Důležité je, že je to reportáž aktuální (ne tedy až za dva měsíce, kdy akci přehluší další a kdy jsou zážitky ještě živé). Napsala ji Pavla Hartmanová a celou si ji můžete přečíst v klidu později.

Jak již bylo předesláno, Pardubická noc se konala už počtvrté celé ji předcházelo Východočeské kolo Porty. Určitým vrcholem letošního ročníku tohoto minifestivalu bylo vystoupení legendy Wabiho Daňka a mega dort k jeho nedávným pětašedesátinám.

Diváky a samotné muzikanty rozehřály před večerním koncertem soutěžící kapely v Portě, kterých bylo devatenáct. Protože měl každý z účinkujících s sebou nějakou podporu, divácká kulisa byla hojná už od dopoledne do téměř pěti hodin, kdy kolo skončilo. V rámci projektu Folk žije se zde, v Pardubicích, konalo předkolo Porty podruhé a jeho aktraktivitu potvrdil zájem soutěžících i z jiných regionů.

Novinkou byl způsob hodnocení soutěžících po vzoru populárních televizních soutěží typu Superstar. Pětičlenná porota sdělila svůj názor veřejně, před publikem, okamžitě po vystoupení interpreta a zdá se, že se experiment velice vydařil. Mimojiné díky vtipné porotě, která kromě kritiky dokázala často ztrémované začínající muzikanty skvěle povzbudit..

Účinkující i diváci se shodli, že se letos sešla větší konkurence než loni, a proto byli velmi napnutí, jak klání dopadne a kdo pojede na finále do Ústí nad Labem jako vítěz autorské kategorie a kdo na finále do Řevnic jako vítěz interpretační kategorie. Vyhlášení proběhlo až v sedm hodin večer po vystoupení první kapely v rámci Pardubické folkové noci - Falešné karty. Ta, svou dřevní trampskou melodikou, rozproudila krev i nově příchozím divákům, kteří  zaplnili sál v ABC klubu. Falešňáci představili i tři nové písničky – Zatracení blázni, Čas nálezů a ztrát a Stádo koní.

Celým dnem a nocí provázel skvělý bavič a zpěvák Míra Ošanec, který glosoval dění a vyprávěl vtipy o čemkoliv – třeba i o slimácích a kdo znáte jeho „ukecanou“ povahu, jistě si dovedete představit Míru jako velmi stmelující prvek mezi muzikanty, kapelami a diváky – posluchači a vyplňující prostor pro přípravu a zvučení vždy následující kapely.

Letos nastala i velmi zajímavá shoda mezi porotou a samotnými diváky. Divácky nejúspěšnějším uskupením Východočeského kola se stala ostravská kapela Kofe@Vlna, pozůstatek skupiny I.C.Q. Tito dva šikovní mladí mužové (Martin Neumann a Lubomír Vaňka) si odnesli ještě dvě druhá místa v autorské a interpretační kategorii. Tři třetí místa si odnesly sestry Vytiskovy z pražského Quaoaru. První místo v obou hlavních kategoriích vyhrála kapela Strunovrat v čele s Petrem Šotou ze Slatiňan.  

Po té již vystupovali avizovaní hosté, Míra Ošanec + Stráníci  s projektem písní Peter Paul&Mary, Marien, co by místní určitě sklidili největší ohlas i díky své písni Kluk z Pardubic, u které si neodpustili malou kulišárnu, aby píseň trochu pro pardubické publikum oživili.

O oficiální ukončení se postaral čerstvý oslavenc Wabi Daňek, který hrál a zpíval sám bez Miloše Dvořáčka. Píseň, co mě učil listopad a Hello lidé si zazpíval dohromady s Marien.

Poté byli vyzváni všichni muzikanti, kteří mají kytary, ať se k Marienům připojí a asi dvacet kytar zahrálo a zazpívalo Wabimu místo Happy Birthday trampskou hymnu Rosu na kolejích a oslavenec musel z doneseného obrovského dortu, na kterém byla jeho fotografie, sfouknout 65 svíček. Doutnající svíčky zakončily oficiální část čtvrté Pardubické folkové noci, která pokračovala do ranních hodin obřím sessionem asi 20 muzikantů a stohlavého sboru. Do dortu se pustili všichni a mnozí na něm našli i své obličeje, protože pozadí tvořila fotografie diváků z loňského ročníku festivalu Folkové Chvojení, které pořádá Ivan Kurtev  a Marien v rámci svého projektu FOLK ŽIJE!. Letos se Chvojení bude konat 15. – 16. června ve Vysokém Chvojně.

Zdá se, že v Pardubicích, Marienu a Ivanu Kurtevovi roste silná tradice, kterou mohou jinde jen závidět. Udělat super akci, přitáhnout lidi, to je to nejlepší, co se dá dělat místo nářku a pláče, že lidi nechodí. A v Pardubicích se to daří.

V článku jsou použity pasáže reportáže Pavly Hartmanové, sice bez jejího souhlasu, ale s tímto vědomím, celou reportáž najdete zde.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010