Poslouchat country znamená žít country . . .

Ozvěny osadních ohňů – pořad Country Rádia tentokrát s Radkem Tomáškem

19.10.2010 23:47

Tony Linhart, moderátor pořadu Ozvěny osadních ohňů, si tentokrát pozval do studia Radka Tomáška. Ten přispěchá i s kytarou, aby se tak trochu přiznal, že mezi trampy mu bylo a je vždycky dobře. K živému zpívání si Radek pozval dlouholetou kamarádku, zpěvačku Helenu Maršálkovou a tak možná uslyšíte i slavnou Džínovou lásku a další písničky v bezprostředním živém podání. Rozhodně je, na co se těšit.

Radek Tomášek – pamětníkům se zapsal pod kůži jako člen Rangers (1966 – 1973) ve kterých působil v jejich nejslavnějším období. V roce 1973 odchází, aby se vydal se na sólovou dráhu.

Přibližně rok po odchodu od Plavců dal Radek Tomášek dohromady svou první doprovodnou kapelu složenou vesměs z kamarádů a v r. 1975 s ní poprvé vystoupil veřejně na prknech Semaforu. Ve skupině hráli Jiří Bureš (baskytara), Petr Reitermann (bicí), Rudolf Hrubý (kytara), Karel Hovorka (kytara, zpěv).

Ve druhé polovině 80. let vznikla skupina Bolid ve které kromě Radka Tomáška a Richarda Bardona hráli Karel Heidenreich (kytara), Bohdan Bubák (klávesy, baskytara) a Vladimír Levický (klávesy).

Skupina Simpleband vznikla v r. 1988 a kromě Radka Tomáška v ní hráli Karel Heidenreich (kytara), Josef Kůrka (baskytara), Martin Roušar (klávesy, tenorsaxofon), Zdeněk Slezák (el. kytara, perkuse), Karel Hošek (bicí) a Michal Žára (housle, mandolina, foukací harmonika).

Do Evropy, která se náhle otevřela, hlavně do Francie a Německa, vyjížděl Radek Tomášek pět let s uskupením Springtime: Vladimír Zázvůrek (kytara, zpěv), Jiří Bartoš (kytara, zpěv), Pavel Doleček (baskytara), Milena Benešová (zpěv, perkuse)

Radek Tomášek otec přizval koncem r. 1995 ke spolupráci svého (tehdy patnáctiletého) syna Radka Tomáška ml. a rovnou ho "předhodil" zahraničnímu publiku. S Radkem, dnes už zkušeným a mnohostranným muzikantem, vystupuje dodnes především v klubových pořadech. Zpěvačka Jana Šteflíčková a basista Tomáš Lorenc se rádi připojují jako hosté.

Dnes se na pódiu objevuje nejčastěji buď s Františkem V. Zikmundem, Tomášem Karmazínem nebo s Radkem jr. (to už velmi sporadicky). V komorním pořadu sestaveném z nejznámějších hitů zpívá za doprovodu akustické kytary své posmutněle romantické písničky jako „Duhová kulička“, „Jižní vítr“ či „Srdce“. Nejen pamětníky potěší blokem rangersáckých evergreenů „Kingston Town“ nebo „Prázdné nádraží“ ke kterým napsal své první texty, ale i taky písničkou "500 mil", kterou za Rangers zpíval při vystoupeních sólově. V posledních letech zařazuje Radek víc písniček ovlivněných španělskou a latinskoamerickou melodikou, kterými se hlásí ke starým hudebním láskám

V Radkově repertoáru se ale objevují také novější písničky, opět s texty z vlastní dílny, třeba "Kymácivý měsíc", "Je prázdno všude kolem" nebo slibný duet "Malý město". Posluchači by Radka samozřejmě nikdy nepustili z pódia bez závěrečné „Žádné jiné“.

Když Radek Tomášek vystupuje s celou kapelou, pak je to doma i v zahraničí (především v Německu) skupina Simply The Four, složená ze samých ostřílených profesionálů: (zleva) František Václav Zikmund - kytara, zpěv, Luděk Koutný - foukací harmonika, kytara, zpěv, Richard Bardon - bicí, Richard Tomíček - baskytara.

K prvním úspěchům kapely patřila platinová Česká dvanáctka, kterou posluchači Radiožurnálu v r. 2004 odměnili jejich novou nahrávku Radkova hitu Žádná jiná. Kapela si svou televizní premiéru úspěšně odbyla jako host Country Show Ivana Mládka, která se natáčela 14. dubna v Písku a vysílala se 12. května 2005 na Nově. Na programu byla opět klasika - Žádná jiná.

 

Radek Tomášek je pilný k radosti všech svých příznivců. V úterý 26. října hraje v pražské Balbínce u domácího pána Jirky Hrdiny společně s Janou Šteflíčkovou, Fandou Zikmundem a dalšími. Ve čtvrtek 4. listopadu bude těšit všechny na Barče ( KD Barikádníků) společně s kapelou Simply The Four. Ti co mají nejradši Radka v Semaforu, ať si udělají červený puntík u úterý 14.prosince. A to jsme jenom v Praze.

Materiály o Radku Tomáškovi byly převzaty z jeho webových stránek

https://www.radektomasek.cz/index.htm

pozvánka do vysílání byla napsána na stránkách Country Radia - https://www.countryradio.cz/

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010