Poslouchat country znamená žít country . . .

Oldřich Veselý

02.08.2011 10:10

Tuto hudebně textovou připomínku připravila Martina Viskupová, cituji  . . . 

Oldřich Veselý – rockový zpěvák, skladatel a hráč na klávesové nástroje, všestranný a renesanční umělec, bývalý člen Blue Effect a Synkop 61 vydává po několikaleté odmlce desku s názvem Restart. Třináct skladeb, které nahrával se svou kapelou €-band ve studiích v Brně a v Praze ve spolupráci s takovými osobnostmi jako Vlasta Třešňák nebo Pavel Vrba, bude možno na hudebních pultech zakoupit od poloviny srpna 2011.

Oldřich Veselý, brněnský rodák, je posluchačské obci znám zejména jako zakladatel seskupení Great Music Faktory z konce šedesátých let minulého století. V téže době se autorsky podílí na většině skladeb pro Synkopy 61, ve kterých také později aktivně hraje. V letech 1971-73 se skupinou Atlantis dostává angažmá v západní Evropě, po návratu se stává stálým členem Synkop 61. V roce 1976 přijímá nabídku Radima Hladíka a přechází do Blue Effect, kde např. vznikla jeho nejznámější úprava lidové písně Ej, padá, padá rosenka.

Po čtyřech letech se vrací k Synkopám, nyní už bez číselného označení. Po sametové revoluci zakládá soukromé nahrávací studio a věnuje se autorské a studiové kompoziční práci. Ta představuje hudbu k filmům, divadelním představením, reklamám apod. Ze známějších projektů je to například hudba k seriálu Detektiv Martin Tomsa, znělka a hudby pro ohněstrůjný festival Ignis Brunensis, muzikál Odysseia.

V roce 2003 se objevuje na koncertních pódiích jako host nejprve s hudebním uskupením U.N.S.S., posléze s vlastní skupinou €-band, která nyní hraje v tomto složení: Pavel Bříza - bicí, perkusivní nástroje, Dalibor Dunovský - basová kytara, Petr Krkavec - kytary. Po osmi letech koncertování dozrál čas na vydání vlastního alba s příznačným názvem Restart. Obsahuje dvanáct nových skladeb a jednu bonusovou předělávku písně Malý Princ. Hudbu ke všem skladbám složil sám Oldřich Veselý, texty většinou pochází z pera Pavla Vrby, Ivana Huvara nebo Aleše Hrbka. 

„Natáčení desky probíhalo zčásti v mém vlastním studiu v Brně a částečně na pražském Barrandově, ve studiu DISK. Zde se mimo jiné pořídila nahrávka s výrazným hostem Vlastou Třešňákem, který oživil skladbu "Blues pro můj den" hrou na foukací harmoniku,” prozrazuje Olda Veselý. O sborový zpěv se postaralo hudební těleso Avocado, ve dvou skladbách psaných jako duety zpívá též významný výtvarník Dan Piršč.

Oldřicha Veselého bude možno slyšet v rámci srpnového turné s kapelou Čechomor, které začíná 18. srpna ve Strakonicích. Dalšími destinacemi jsou 26.8. Buchlovice, 28.8. Litomyšl, 30.8. Jihlava, 1.9. Praha a 2.9. Rožnov pod Radhoštěm. Další možností budou vlastní koncerty v průběhu měsíce září, kde proběhne oficiální křest alba Restart. V obchodech s hudbou jej najdete od 15. srpna.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010