Poslouchat country znamená žít country . . .

O rovinách Jaromíra Nohavici

12.12.2012 11:10

O tom, že je Jaromír Nohavica v žánru celebritou nejvyššího kalibru, nelze pochybovat. Nohavicu znají i ti, kteří se jinak o „naší muziku“ vůbec nezajímají a neposlouchají ani ty nejznámější kapely z žánru.

Jeho tvorba si za ta léta skládání a hraní prošla řadou proměn, tou největší je asi přece jen zpoplatnění době. Dříve Jaromír skládal a hrál písně tak, jak je cítil, bez ohledu na to, splňuje-li píseň podmínky vymezené komercí pro její úspěšnost stát se hitem. A z této doby asi jsou i nejkvalitnější písně, neboť byly psány v době určité vnitřní Nohavicovi rozervanosti.

Jak doba šla a komerce si žádala, uchopil Nohavica tuto výzvu a s citem sobě vlastním obrátil k masám, čímž se stal známým, uznávaným a uctívaným muzikantem, který má vždy koncerty dopředu vyprodané a prodejnost jeho desek láme rekordy.

A úspěšně použil i nové technologie, čím se popularizace vyhoupla exponenciální křivkou vzhůru. Téměř každý v této zemi zná jeho Milionáře napsaného a po internetu „šířeného“  v době, kdy národ usedal před TV obrazku, aby sledoval pokusy soutěžících vyhrát si svůj milion. Či Ladovskou zimu, kde umě kritizoval a parodoval problémy té doby.

Jeho Pražská pálená či Dárek pod stromeček – to jsou písně, které nahrál a umožnil svým fanouškům si z jeho webových stránek stáhnout úplně zdarma. Pak to byly Virtuáky, které již „psal na zakázku“ a tu lépe či méně lépe, ale vždy s humorem a citem kritizoval dění v naší zemičce.

Jaromír je mistr českého jazyka, takže i ty „nejběžnější rýmovačky“ dovede pěkně opentlit tak, že jsou z toho mnohdy krásné obraty a myšlenky uložené do veršů. Čím je starší, tím se aranže jeho písní stávají jednoduššími, poslední deska je nahraná jen s kytarou a akordeonem.

Jaromír Nohavica vydal na jaře novou desku Tak mně tu máš, která je po dlouhých devíti letech novou studiovou deskou. Mezi tím byla do světa puštena další CD, ale jednalo se vždy o koncertní nahrávky.

Proto se přímo nabízí srovnání, kam se Jaromír Nohavica od posledních svých studiových desek posunul.

Srovnání a úvahu, kam Nohavica kráčí Vám předkládá recenzent z nejpovolanějších. Máte-li Jaromíra rádi, čtěte a porovnávejte postřehy zkušeného hudebního publicisti s těmi svými.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010