Poslouchat country znamená žít country . . .

Nelze jít do konzumu pro 15 deka rozumu . . .

14.12.2011 22:34

Kabinetní kousek – první plnokrevné album skupiny Přelet M.S. z Blovic u Plzně, které vyšlo v tomto roce, ale které se utvářelo celé čtyři roky. Dlouhá doba, za kterou se „Přeletky“ musely vypořádat i s personální změnou, z kvarteta je trio, kapela začala v roce 2005 a tudíž má již za sebou první pětiletku a cosi navíc.

Vokální kvarteto Přelet M. S. vzniklo v únoru 2005 v Blovicích, městečku ležícím asi 20 km jižně od Plzně. Několik měsíců předtím vzala parta tří bývalých spolužaček tvořená Bobinou Horvátovou, Janou Ježkovou a Romanou Žežulkovou mezi sebe další, o něco mladší kamarádku – Romanu Tomáškovou. Po pár sezeních a několika lahvích vína padlo rozhodnutí založit kvartet zpívajících učitelek, první vystoupení si sestava odbyla v březnu 2005 v Blovicích. A další na sebe nenechala čekat a tak se Přelet MS stal další milou a jistě jinou kapelou, která obohatila folkovou scénu. Bobina dnes již v sestavě není, ale i triu to zpívá perfektně.

Bylo tak trochu otázkou, jak se na CD podaří dostat všechno to, co přináší bezprostřední zážitek z koncertu, zpívání na jeden mikrofon, všechny ty vizuální a hudební podměty a humor, návrat starých swingových časů, ale dá se říci, že výsledek (samotné CD) předčil očekávání. Trio zpívajících učitelek si neuvěřitelně pohlídalo pohodu ze svých vystoupení a na CD je to znát, uchovalo si patřičný nadhled a swing a jazz zde polidštilo do folkové formy. Texty písní se vyplatí poslouchat opravdu pozorně, najdete zde spousty „perel“ ( . . . dej mi své ponožky, neřeknu fuj; či nelze jít do konzumu pro 15 deka rozumu).

Autoři textů se různě střídají, na CD najdeme řadu zhudebněných básní Emanuela Frynty, dle autorství je ale jasné, že tím „tažným motorem“ co se písniček týká, je Romana Tomášková. Celou desku aranžovala a autorsky zastřešila. Romanu vedle Přeletek můžete vídat a slýchat i v kapele Druhá míza Vojty Zíchy, já pamatuji i uskupení Toman a lesní pana.

Aranže jsou dělány s minimem doprovodných nástrojů, v písni Neposedná slyšíte např. jen kytaru, tři hlasy a kravský zvonec a přesto je plná tónů a dramatičnosti. Písničky střídají několik nálad a opravdu představují kabinetní (vybraný, znamenitý tedy jedinečný) kousek, který Vás nadchne a dá další chuť do života. Všechny ty hudební fórky nelze ani na první poslech postřehnout a CD si musíte pustit několikrát po sobě, abyste docenili vše, co obsahuje.

Když se jejich zpívání spojí s písněmi severočeského swingového písničkáře Pepy Štrose a nebo mistra říkanek Jiřího Žáčka, dostanete další polohu.

Ale co nakonec stále jen psát, stačí si desku pořídit a poslouchat a pokud raději nejdříve potřebujete dostatečný náslech, můžete podstatnou část z desky Kabinentní kousek slyšet v pořadu Víti Troníčka. Celý pořad včetně celých písní najdete zde

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010