Poslouchat country znamená žít country . . .

Někdo z Vás kdo chutnal dálku . . .

21.04.2012 12:50

Toulavej, jedna z nejznámějších Kiďákových písní, která se zpívá dodnes. Ale nebyla to zdaleka jen tato, ale celá řada dalších.

Vojta „Kiďák“ Tomáško oslavil 16. dubna 65 let, onen silný a známý ročník 47, ve kterém se narodila celá řada silných osobností. Vojta je především trampský a folkový písničkář z Lokte nad Ohří, zakladatel skupiny Roháči a držitel několika Port. Muž malý vzrůstem, ale velký svou tvorbou a písničkami, které tu jsou a hrají se.

Šedesát pět let je již požehnaný věk, není již třeba a ani to není moc možné se hnát stále někam kupředu, přesto Kiďáka dneska potkáte na řadě akcí, ať již samotného a nebo s někým, kdo ho doprovází. V posledních letech to byl Ríša Melichar a nebo dříve Vladimír Čech.

Vojta o sobě sám píše  . . . hraji na kytaru a skládám písničky. O lidech, o lásce o přátelství. O tom, co jsem prožil, co vidím okolo sebe. Nejsou to žádné hity a ani nebudou. Jsou psány pro ty, kteří dovedou poslouchat srdcem. A tak si je berte. . . .

Když se podíváte na seznam jeho koncertů, najdete zde především menší sály a kluby. Éra trampingu má své nejlepší léta u nás již za sebou, písně a písničkáři s ní spojenou se postupně vytrácejí z myslí. Ti mladší Vojtu již ani neznají a ta starší generace stárne s ním, mnohdy na koncert nedorazí, protože již zdravíčko neslouží, mnohdy o něm ani neví, neb internetem a počítačem ne každý z těch starších vládne dostatečně, aby si informace dovedl najít a mnozí prostě ve svém věku, mnohdy důchodcovském, jdou raději do přírody, než na koncert.

Ale Vojta stále hraje a stále skládá písničky, na kontě jich má okolo 170, což je již slušná porce. Poslední dvojcédéčko Srpnové trávy sice vyšlo již v roce 2007, ale Vojta má k dispozici i neoficiální nosiče se svými písněmi, která nabízí na svých vystoupeních a koncertech.

A aby nedošlo ke zkreslování základních informací o něm a věcí kolem něj, sám si napsal velmi poutavé povídání na svůj web . . .  Tak to jsem já. Zajímavé jsou i jeho povídky. Najdete je taktéž na webu a pěkně seřazeny a nabídnuty ke stažení.

Vojta je pro mne kus života, kus mého mládí, spousta krásných písní. A pokud ho chcete vidět a slyšet naživo, tak nejblíže časově i vzdáleností to bude za 14 dnů v Bludově.

Tak Kiďáku všechno nejlepší . . . vidím ti na očích . . . 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010