Poslouchat country znamená žít country . . .

Mošny a jejich a cappella

01.12.2012 11:44

A cappella v hudbě označuje vokální projev nebo zpěv bez doprovodu hudebních nástrojů. A cappella doslovně představuje výraz – „jako v kapli“ a vlastně to vychází z ranného a vrcholného středověku, kdy nebylo možné v rámci církevní hudby používat hudební nástroje.

Jak praví klasik, nejdokonalejším hudebním nástrojem je lidský hlas. Vše se řídí jen sluchovým vjemem, neřešíte zde temperované ladění jednotlivých nástrojů a sestavíte-li několik hlasů k sobě sedících a rozsahově pokrývající celé spektrum tónových frekvencí, vyjde vám vždy krásný projev lahodící uchu a v případě sboristek mnohdy i oku.

Onen projev ale bývá vždy dílem schopných aranžérů rozepsat pro jednotlivé hlasy ty správné tóny a pak vše pečlivě secvičit. Za mnohdy spontánně působícím zpěvem je řada hodin práce a zkoušek. Nebo-li mít a udržet hudební uskupení, které zpívá a působí dvacet let není vůbec jednoduché. Obzvlášť, když jádro tvoří ženské hlasy, které naverbovány jako mladistvé sboristky se za dvacet let změní v dámy a mámy a to vše nese s sebou o to více trpělivosti a odhadlání.

Janu „Kačerovi“ Mrázkovi se to daří již dvacet let. A tak brněnská vokální skupina Mošny se letos na podzim dožila neskutečných 20 let společného hraní a zpívání. K tomuto významnému výročí si skupina připravila slavnostní vzpomínkový večer spolu s hosty a bývalými členy. Již pohledem na jejich výčet to znamená pěknou řádku lidiček, zpěváků a muzikantů.

Koncert se uskuteční v Bílém domě v Brně na Žerotínově náměstí a to v sobotu 15. prosince 2012 od 18,00 hodin.

A pokud jste z Prahy, můžete si Mošny poslechnout o týden dříve v pátek 07. prosince 2012 od 19,00 hodin jako hosty vánočního koncertu skupiny Bezevšeho. 

Určitě se nebudete nudit, neboť skupina má v repertoáru vedle původních písní Ivo Cicvárka celou řadu skladeb nejrůznějších žánrů ve vokální úpravě kapelníka Jiřího Mrázka – jedná se o spirituály, gospely, skotské a irské balady, písně z muzikálů či skladby z klasické hudby. A jelikož se koncert uskuteční v době adventní a předvánoční určitě zařadí i písně s touto tématikou. 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010