Poslouchat country znamená žít country . . .

Memoriál Jendy Kordy

11.04.2012 11:12

Závěrem března proběhl memoriál Jendy Kordy a to již 28. ročník. Myslet si, že se písně Jendy Kordy již nehrají, by byl určitě omyl. V každé hospodské sešlosti, kde se jamuje a ve svém středu mají muzikanti ty starší ročníky, vždy nějaká Kordovka odezní. Mnozí posluchači ví a znají tyto písničky, ale postupně jich ubývá a pokud na píseň reagují, pak mnohdy neví, že jejím autorem byl právě Jenda Korda.

Tento trampský skladatel, zpěvák, textař i písničkář se dnešní generaci již vytrácí z myslí, ta starší ho má zařazeného jako dlouholetého člena legendární, původně trampské vokální skupiny Settleři a trampská komunita pak taktéž jako neúnavného propagátora trampingu.

Jenda Korda je spolu s Jarkou Mottlem klasik tohoto odvětví českého folku. Je autorem původní české trampské hymny Vlajka, za svůj život otextoval přibližně na 300 písní, působil též coby filmový a divadelní scénarista, operetní libretista a spoluautor několika českých lidovek (zde zejména ve spolupráci s kapelníkem Karlem Vackem). Jeho bratr František Korda byl také trampský muzikant.

O Janu Kordovi bylo napsáno již mnohé, pěkný profil celé jeho postavy a života najdeš na stránkách žánrových webů, velmi obsáhlý a podrobný např. zde, to pro ty, kteří si rádi připomenou život a dílo Jana Kordy.

Každoročně se pak vyznavači jeho písní setkávají Na Barče, organizuje vždy Tramp Club Praha. Jak bylo letos se pár řadkami pokusila naznačit účastnice Dana ze Ztracenky, včetně fotek. Že převládají hlavně ty starší ročníky, je nabíledni, ale je dobré si dobré připomínat.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010