Poslouchat country znamená žít country . . .

Marcipán z Toleda, Shuttle to Bethlehem – hudební představení dvou nových CD DT

31.03.2012 13:51

Pamatuji ještě doby, že pokud jste se chtěli seznámit s nahrávkami na LP, museli jste prodavače v prodejně hudebnin požádat o ukázku. Ne vždy jste pochodili, pokud ano, jehla gramofonu zajela na první píseň na první straně a zpravidla se ozvala největší pecka desky (z tohoto důvodu vždy zařazena jako první, a popřípadě druhou písní byla pecka č. 2). Pak jste se většinou již neodvážili dále „otravovat“, takže pokud Vás nahrávka chytla, koupili jste bez dalších ochutnávek a teprve doma mnohdy zjistili, že nic lepšího na LP již nenajdete. Na druhé straně těch nahrávek bylo tak málo a kapely neměly možnost moc nahrávat, takže každá deska byla přehledem toho nejlepšího.

Pak přišly doby a netrvaly moc dlouho, kdy jste si mohli desku pustit celou. Existovaly prodejny s řadou poslechových míst, která měla umožnit náslech a podpořit rozhodnutí o koupi. Když se však z těchto prodejen staly postupně posluchárny bez patřičného obratu, majitelé od podobné praxe upustili. No a ještě později přišla CD, přepalovaní atd. a náslech se stal pravidelnou součástí promo CD na stránkách kapely. Vždy vhodně vybraná ukázka má navnadit, ale zároveň nedát k dispozici ani celou sloku či refrén.

To vše je dneska realita, přesto možnost poslechnout si celou desku před její koupí je spíše vyjímka. Jednou z nich je i hudební představování desky v žánrových pořadech. A jelikož je tyto možno nahrávat či stahovat, máte možnost si CD, byť v omezené kvalitě, naposlouchat a rozhodnout se, zdali se Vám vložené penízky vyplatí.

No v případě Druhé trávy se určitě vždy vyplatí, jedná se jen o to, jak dalece Vás písně Roberta Křesťana a hra Druhé trávy oslovuje.

Osobně vždy vítám možnost si CD poslechnout i s patřičným komentářem dopředu a tak, když na podobný pořad narazím, rád se s Vámi podělím o tuto možnost.

V loňském roce vydala Druhá tráva k oslavě svých dvacetin dvě CD, po dlouhé době autorské, Marcipán z Toleda (zatím poslední autorskou deskou Roberta Křesťana je deset let stará deska 1775 básní Emily Dickinsonové) a pro americký trh vybranou kompilaci písní, které známe z českých verzí, a které jsou plně přeloženy do angličtiny. Toto CD nese název Shuttle to Bethlehem.

A právě tyto dvě desky Vám ve svém pořadu představí a hudebně nabídne Sandy Nosek. Většinu času věnuje novým písním na CD Marcipán z Toleda, na druhém CD se věnuje Sandy především skladbě, kterou na českých výběrech nenajdete – May Morning Dew a kterou DT na svých koncertech s oblibou hraje.

Marcipán z Toleda představuje celkem 10 skladeb (jejich na dnešní dobu nevídaný malý počet je snad jediným záporem alba) z nichž je jedna instrumentálka Luboše Maliny (Mojo) a devět zpívaných písní, z toho je 7 autorských (tou osmou je ono Mojo) a dvě coververze písní Boba Dylana, které se nevlezly na monotematické album Dylanovky, která kapela vydala v roce 2007.

A tak v pořadu Sandyho Noska postupně odezní osm skladeb z uvedeného CD a to postupně Mississippi, Zas padne noc, Sto druhů šedé, Ráno, Kouzelnice, Mojo, Marcipán z Toleda a Dylanovka - Každé zrnko písku. Určitě slušná ukázka toho, za co kapela dostala žánrovou cenu Anděl 2011 v žánru folk & country.

Na CD je jistě zajímavý i způsob jeho vzniku. Vedle některých částí, které se nahrávaly ve studiu v Čechách se CD nahrávalo v americkém Nashvillu. Určitou zvláštností je i angažování producenta Steva Walshe, který dolížel na aranžmá a samotné natáčení, neboť to bylo v historii Druhé trávy poprvé, kdy měl práce ve studiu pod dohledem muzikant, který sám v kapele nepůsobí.

Shuttle to Bethlehem je CD určeno pro amerického fanouška DT a obsahuje vedle titulní písně Shuttle to Bethlehem (původně Pendl do Betléma z kolekce 1775 básní Emily Dickinsonové) dále anglické verze písní Až nás smrt rozdělí(When Horses Fly Away), Dřív než se rozloučíme (Before We Say Goodbye), Infiela, Za poslední lodí (The Last of the Galleons), Tanečnice (Dancer) a Až si jednou… (When I Take off My Shoes).

Všechny tyto texty do angličtiny přebásnila americká spisovatelka a fotografka Ruth Ellen Gruber, která je současně autorkou sleeve-notu. Pro pestřejší představu o tvorbě Druhé trávy byly na album zařazeny dva Křesťanovy české překlady písní Boba Dylana: Seňore (Señor – Tales of Yankee Power) a Ještě není tma (Not Dark Yet). Mozaiku doplňuje bluegrassová úprava hitu Jumpin’ Jack Flash od Roling Stones a irský tradicionál May Morning Dew, ve kterém se spoluzakladatel Druhé trávy Luboš Malina předvede jako skvělý hráč na irskou píšťalu low whistle.

Takže pokud Vás CD oslovila méte možnost si písničky v pořadu poslechnout celé.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010