Poslouchat country znamená žít country . . .

Konec jedné legendy – Zahrada i Folková růže

28.02.2012 08:51

FM Production, s.r.o. – organizace, která stála za mnoha projekty kolem naší žánrové muziky. S hlavičkou fa či její předchozí obdobou jste se mohli setkávat při verzi tištěného časopisu Folk&Country či později Folk. Na webových stránkách patřil portál koncem 90 let a v první polovině uplynulé dekády k tomu jedinému, co se na netu v oblasti objevovalo. FM Production, s.r.o. a Michal „Jupp“ Konečný, stála za velkými festivaly, ještě několik let zpět to byla především Zahrada, Folková růže, pokus o přenesení festivalu Svojšický slunovrat na pardubické koupaliště, akce spojené s Florou Olomouc a nakonec i festival Konopiště v polovině srpna.

Postupně Jupp opustil Konopiště, koupaliště v Pardubicích, akce v Olomouci taktéž skončila a několik let si držel své dva výstavní festivaly – Zahradu a Folkovou růži.

Loňský rok 2011 se ale ukázal býti přelomovým. Zahrada měla málo návštěvníků, nezájem sponzorů i celou řadu ukrajovačů společného výdělku na akci, navíc ji doslova potopilo počasí – zima a deštivo, jak asi nikdy za posledních desítek let. Folková růže dopadla sice lépe, ale všechno zachránit nemohla.

Druhá polovina roku již naznačovala, že se začíná dít něco zásadního. Přestává vycházet časopis Folk, jeho výroba a distribuce byla rozbita, do konce roku to nějak doběhlo, ale letost již Folk v tištěné podobě není. FM Production, s.r.o. se stěhuje ze svým prostor v Praze, rozprodává archiv, přípravy na nový ročník Zahrady či Folkové růže se nekonají. Na netu se objevují odkazy na zahájení insolvenčního řízení na FM Production, s.r.o. a posléze i zpráva, že Zahrada po pokusech ji z Náměště přestěhovat do Přerova nakonec nevyšla, byl tedy vyřčen definitivní verdikt – Zahrada nebude a nejspíše i končí. Asi se nedalo čekat, že další návazné akce zůstanou a proto informace, že nebude i Folková růže se dala očekávat.

Zdá se, i když pozadí všeho není až tak průhledné, že se prostě tyto akce za stávající situace nedají udržet. Když navíc posloucháte návrhy ministra financí vycházející z reality dne (zmrazení důchodů, zvýšení DPH, zrušení dalších dávek) tak cítíte, že nejen firmám půjde „o život“. Společnosti mohou nakonec vyhlásit na sebe úpadek, poslat se do konkurzu, což znamená jejich konec, dluhy zůstanou neuhrazeny, což v konečném důsledku dopadne na věřitele, které pak situace může položit taktéž, ale pořád končí jen firma – jejich zakladatelé jsou dle zvolené organizačně právní normy společnosti částečně chráněni. Ale i tak, zůstává hořko, nedobrá vzpomínka, dlouhodobé partnerství a kamarádství vystřídá bolest až nenávist.

S koncem Zahrady či Folkové růže však nekončí jen tyto festivaly. Stále jich v kalendáři zůstává celá řada a posluchač a divák akorád nebude muset volit mezi dvěma, třema alternativama, to je nakonec i šance pro ty, které zůstanou. S těmito festivaly a zvláště Zahradou však končí a dlouhodobá koncepce mapování žánru, příležitost pro začínající, dlouhodobá cílevědomá práce. A to je díra, kterou těžko někdo nahradí. Nebudou lidi s patřičnou eruducí, zkušenostmi a kontakty, nikdo se do ničeho nepohrne.

Pro lepší objasnění mne napadá paralera např. se sportem. Sice se uskuteční jednotlivé zápasy a duely (po našem festivaly a akce), na které organizátoři seženou peníze a diváky, ale vytratila se cílevědomá práce s mládeží – jejich hledání, výchově, dána možnost vystoupení a uplatnění a to na místech, kam jezdili lidé a kde to byli schopni přijímat a vnímat. Těžko si lze představit organizátora, který si pozve na svoji ojedinělou akci pro lidi neznámou kapelu, byť skvělou, neboť lidi to nepřiláká.

Nejspíše končí další éra v žánru a všechno další si budou muset vybojovat noví a mladí sami. Ale jejich motivace bude menší a zájem možná ještě menší.

A tak, jak se po roce 1990 chtěl stát každý klučina uznávaným hokejistou či fotbalistou a dnes máme problém uhrát na mezinárodní scéně v těchto našich top sportech slušný výsledek, právě pro úpadek ze strany výchovy mladých, tak možná nebude kdo umět složit písničku a přinést něco nového a když ano, tak to nebude mět kde prodat a ukázat.

A na druhé straně budou ulice plné talentů, kteří se budou jen tak poflakovat bez vedení a bez šance se prosadit. No, třeba to vidím moc černě, ale obávám se, že i dost realisticky.

Každopádně se všem lidem kolem Juppa sluší minimálně poděkovat za všechnu tu práci, kterou tomu celá ta dlouhá léta věnovali a popřát jim jen vše dobré.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010