Poslouchat country znamená žít country . . .

Kolínský ostrov a pořadatelé, kapela Wyrton

02.06.2010 23:34

Jan Roth je dlouhodobě nejenom hudbymilovný muzikant, ale i divákůmilovný pořadatel. A tak se s ním vedle hudebního snažení, především ve skupině Wyrton, setkáváme v roli producenta pravidelných koncertů a zejména potom festivalu Kolínský ostrov. Zvláště o nadcházejícím festivalu, který začíná tuto sobotu 5. června od 15 hodin, jsme se sešli na kus virtuální řeči:

Celý dobíhající "školní" rok probíhaly v Kolíně pod tvou producentskou patronací pravidelné koncerty - tzv. Kolínské Saloony. Jak se dařily?, a jak moc líbily? Máme to pokládat jen za průběžný nekončící festival pro hudbymilovné posluchače, nebo sis zároveň dělal i předvýběr na vrchol kolínské sezóny??

Kolínský Saloon je projekt pravidelných bluegrass a country večerů, které každý měsíc pořádáme se Sdružením Ostrof v restauraci Černý kůň v Kolíně. Tyto Saloony jsou oproti multižánrovému festivalu Kolínský ostrov přeci jenom zaměřené jen na bluegrass a country. Ale do budoucna chystáme ve stejném duchu folkové večery! Název ještě hledám, ale podstata projektu bude obdobná, tzn. regionální kapela + host. A jestli se daří? Zatím musím zaklepat, že se již uplynulých 8 Saloonů vydařilo nad očekávání!

Očekávaná otázka: Co sis pro diváky festivalu Kolínský ostrov připravil na letošek dech beroucího a neočekávatelného??

Letos jsem trošičku udělal radost sobě, ale myslím, že ani návštěvníci festivalu se nebudou nudit. Moje nejoblíbenější folková zpěvačka Pavlína Jíšová se superkapelou pojmenovanou jednoduše "a přátelé", za kterou se skrývá kytarista Jakub Racek (Monogram), kontrabasista Pavel Peroutka (Reliéf) a Pavlínina dcera Adélka, bude jistě tím dechberoucím artiklem. Dále evropská bluegrassová špička Monogram, kde hrají opravdu nejlepší bluegrassoví instrumentalisté z Evropy. Zahrají i moji oblíbenci, a to skupina Jarret, kterou snad nemusím ani představovat. Jejich koncerty mají takovou šťávu, že budou také určitě brát dech. Zajímavostí je, že tato kapela u nás hrála i na prvním ročníku v roce 2000 a už tehdy se vytvořil v Kolíně fan klub, který v dalších letech, když u nás hráli, skandoval s transparenty před pódiem něco jako "Jarret na hrad" :-D . Neočekávatelným tahákem bude vystoupení mezinárodního slovenskočeského dua Beňa & Ptaszek, které naservíruje trochu country a bluesu od řeky Mississippi. Další kapely už nebudu jmenovat, ale určitě stojí za poslech a program dle mého názoru nemá slabinu. Zvučit bude Jirka Mašek z Good Day Records, tak i po této stránce by to nemělo mít chybu. Ostatně informace o všech kapelách máme přehledně zpracovány na stránkách www.kolinskyostrov.com

Loňský výroční desátý ročník festivalu probíhal sice na stejném místě, ale ve zcela novém amfiteátru. Jak jste s ním byli - diváci, hudebníci i ty sám - spokojeni? Co nás letos čeká za doprovodný program?, bude opět čajovna??

Zázemí pro muzikanty je komfortní a pro diváky je amfiteátr také pohodlnější (sezení, sociální zařízení, apod.). Já osobně jsem přes nějaké výhrady také spokojen, protože se dost věcí dá dohnat vlastními silami (např. zastřešení hlediště či profesionální zvuk). V rámci doprovodného programu čeká diváky soutěž o hodnotné ceny, tržiště, skákací hrad pro děti, prodej lampiónů štěstí. Co se týká čajovny, tak úplně klasická bude letos chybět, ale měl by být přítomen i stánek, kde se bude připravovat tzv. kvetoucí čaj.

Na festivalu tradičně vystoupí i tvá domovská kapela Wyrton. Co jste dělali celý rok? A máte pro diváky přichystané nějaké novinky??

Wyrton se připravuje na festivalovou sezónu a má toho letos před sebou víc než dost. Před dvěma týdny jsme vystupovali na Evropském bluegrassovém festivalu ve Voorthuizenu (Holandsko) a čeká nás vystoupení na mnoha dalších festivalech. Z těch větších mohu jmenovat nejstarší evropský bluegrassový festival Banjo Jamboree (Čáslav), European World of Bluegrass (Francie), Kutnohorská kocábka či Bluegrass Marathon v Borovanech u Tachova. A co jsme dělali celý rok kromě hraní? Sbírali jsme materiál na naši novou desku, kterou bychom měli točit na podzim ve studiu Good Day Records Jiřího Maška.

My3.avi na jednom z předchozích ročníků festivalu

převzato z folktime, autor Karel Fred Vodňanský

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010