Poslouchat country znamená žít country . . .

Jubilejní 35. festival trampských písní v Horním Jelení, stručná reportáž

06.06.2010 21:49

 

Jubilejní 35. Festival trampských písní v Horním Jelení se uskutečnil ve dnech 28. – 30.5. 2010. Dvacet skupin z české a slovenské republiky si to letos rozdaly mezi sebou.

V pátek se v areálu koupaliště zapálil slavnostní festivalový oheň, který byl zapálen netradičně a to převozem fagule přes rybník, od kterého si kamarádky Helenka z T.O. Blanice, Pampeliška, Baronka z T.O. Kamarádi Staré řeky a Hanička z Tramp klubu Praha zapálily svoje fagule a pak už nic nebránilo v tom, aby zapálily slavnostní oheň. I přes nepřízeň počasí se tu sešlo okolo tisíce účastníků. U ohně, jak už bývá zvykem, se nesoutěžně představily přihlášené skupiny. Celý páteční oheň uváděl svým mluveným slovem kamarád Drn z Pardubic. V průběhu večera dorazila smutná zpráva, že zemřel písničkář Olda Had Plíhal z T.O. Sírius, který je úzce spjat zejména ze začátky tohoto festivalu a tak mu byla zahrána píseň k uctění jeho památky.

V sobotu se trampské hemžení přesunulo do sokolovny, kde od 9,30 hod bylo slavnostně otevřeno rozšířené mobilní trampské muzeum českých a slovenských trampů, které se nese v duchu usnesení rady českých i slovenských sheriffů na 11. Slovenskočeském potlachu na Dunaji. I když z nedostatku místa expozice obsahovala pouze tři místnosti, tak podle knihy hostů navštívilo trampské muzeum mnoho desítek trampů i civilistů a podpořilo snahy K.F.T.P. Již den před festivalem navštívila trampské muzeum českých a slovenských trampů i delegace z Krajského úřadu Pardubického kraje a v sobotním večerním projevu pan starosta MÚ Horní Jelení Petr Tupec rovněž všechny přítomné diváky ujistil, že město Horní Jelení má zájem o to, aby první trampské muzeum v České republice vzniklo právě na Horním Jelení, kde tramping má již své dlouholeté trampské kořeny.

V 10 hod. dopoledne proběhlo I. předkolo, od 14 hod. proběhlo II. předkolo. V průběhu sobotního dne mimo již zmíněného trampského muzea návštěvníci navštěvovali archív trampských ohňových písní a archív trampských českých i slovenských osad. Rovněž si mnozí zakoupili lístek do tomboly, kde hlavní cenou byl zájezd do Španělska, nebo si koupili festivalový odznak či festivalovou pohlednici.

Večer začal nejprve koncertem hostů, ve kterém nejprve vystoupilo Duo Blanice z Českých Budějovic a po ní slovenská skupina Pekaringo z Bratislavy. Po koncertu se již rozpoutalo finále nejlepších skupin. Diváci svým hlasováním poslali do finále skupiny Kamarádi Staré řeky a Kati. Došlo ke shodě s porotou a tak ve finále zápolilo mezi sebou osm skupin. Na závěr večera proběhlo vyhlášení výsledků.

Divácké hlasování o cenu diváků dopadlo takto: Kamarádi Staré řeky – 51 hlasů, Víceméně – 26 hlasů, Trampská sešlost pozůstalost – 18 hlasů, Kati – 13 hlasů, Falešná pětka 11 hlasů, Doteky – 7 hlasů, Chrpa – 4 hlasy a BPT – 4 hlasy.

Cenu diváka si tedy odvezla skupina Kamarádi Staré řeky z Berouna. Nejlepším zpěvákem byl vyhodnocen Juro Medvěd Čtvrtníček. Cena za nejlepšího hudebníka nebyla udělena. Cena za „Nejlépe zahranou píseň do 50 let“ si odvezla za píseň „Cabaléry hoří“ rovněž skupina Kamarádi Staré řeky. Cena za nejlepší vlastní tvorbu – Petra Zajíčková z Falešné pětky.

Nejvzdálenějším účastníkem byl Zdeněk Bouška z Frankfurtu a nejmladším účastníkem byla Terezka Kubíková z Třebešova z datumem narození 25.9. 2009.

Byli odměněni i konferenciéři Ota Tíno Kolář z Pardubic a Martin Drn Nýdr z Pardubic. Celý maratón ozvučil a byl také po právu odměněn zvukař Ášek z Kunčic u Letohradu. Festivalu přihlíželo 252 platících diváků.

Porota zasedala ve složení – Pavel Číča Jelínek z Brna, Rosťa Černý z Českých Budějovic, Bohumil Šedifka Röhrich z Plzně, Jozef Šístek z Nejdku a Peter Pedro Benča z Bratislavy. Ortel poroty byl následující: 1. BPT Zlín, 2. Kati Brno, 3. Kamarádi Staré řeky Beroun, 4. Chrpa Chrudim, 5. Falešná pětka Jičín, 6. Víceméně Pardubice, 7. Doteky Trutnov, 8. Trampská sešlost pozůstalost Kuřim.

V neděli v deset hodin dopoledne byl na koupališti festival zakončen spuštěním vlajky za zvuků skupiny Kati Brno. Sheriff K.F.T.P. kamarád Plavčík všem na závěr poděkoval a pozval na další 36. FTP v termínu 27. – 29.5. 2011.

 

Za K.F.T.P. Jiří Fred Jedlička

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010