Poslouchat country znamená žít country . . .

Jiří Vondrák a Bulat Okudžava

25.05.2012 12:23

Jiří Vondrák - vlastním jménem Jiří Vondráček, pochází z Litoměřic (1954) a stačil toho za svůj život již opravdu hodně. Osobně rád listuji v jeho knihách a nejvíce ve velmi rozsáhlé publikaci Legendy folku a country. 

Jiří Vondrák je ale umělec, který velmi úzce přiblížil českému posluchači světovou ikonu, básníka a šanzoniéra – Bulata Okudžavu, se kterým se setkává poprvé v roce 1990 na jeho chatě v Pěredělkinu u Moskvy. Jejich vztahy se natolik sblížili, že se Jirkovi podařilo přesvědčit Bulata k vystupování v České republice a právě na jeho pozvání se v říjnu 1995 uskutečňují jediné a poslední koncerty Bulata Okudžavy v České republice – z tohoto koncertu vychází i limitovaníá serie CD a hodinový záznam České televize.

V roce 1995 točí Jiří Vondrák svůj první umělecký dokumentární film Naděje a stesky Bulata Okudžavy. Na tento film v příštích čtyřech letech naváže ještě dalších 12 filmů, které dohromady vytvoří kritikou i publikem vysoce ceněný cyklus Básníci Evropy, v němž byly zachyceny osobnosti takového formátu jako Donovan (Irsko), Hugues Aufray (Francie), Ian Anderson z Jethro Tull (Anglie) ad. Tyto filmy se staly součástí exkluzívní nabídky České televize na festivalu TV tvorby v Cannes. Jako poslední český žurnalista se sešel s Gilbertem Bécaudem.

Bulat Okudžava a úcta k jeho tvorbě se stala panu Vondrákovi takovou životní láskou, že s cyklem jeho písní vystupuje i v těchto dnech, kdy si připomínáme 15 výročí úmrtí Bulata Okudžavy.

A právě písně tohoto ruského básníka a šansoniéra bude zpívat Jiří Vondrák s doprovodem členů orchestru Divadla šansonu v pondělí 28. května v Café Práh v Brně. Na programu bude také promítání unikátních záběrů s Bulatem Okudžavou v jeho spisovatelské dače v Pěredělkinu.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010