Poslouchat country znamená žít country . . .

Je to opravdu tak zlé ?

02.03.2011 10:19

Reportáž z pěkné akce v pardubickém F klubu bych zahájil malou úvahou. Lidé ubývají, na akce nechodí  . . .  že by se nám  v myslích uhnízdil

opravdu strach z budoucna a všichni jsme si nastavili své peněženky na menší útratu?

Náš žánr patří stále k okrajovým, ne že by na parádní akci nebylo plno, jen chodí stále titíž, takže zaplnit na dobrou akci sál není až takový problém a mluvíme o tom ( a bijeme se v prsa), zdali se tedy jedná o maložánr, na druhou stranu, chodí stále stejní lidé  . . .  jezdí na festivaly, navštěvují soutěže  . . .  těch muzikantů a zapálenců je pomalu více, než samotných diváků.

Mnohdy mne to přijde, že si danou akci dělají vlastně pořadatelé a muzikanti sami pro sebe  . . .  např. loni jsem byl na Valašském nákypu - festiválek ve Vsetíně již s dlouhou tradicí - já byl poprvé - a zarazilo mne, že v sále pro diváky bylo cca 70 židlí a vystoupení se stěhovala z podia na podium - vedle v restauraci, která by taktéž více jak 90 lidí nepojala (pokud by přišli).

Asi pořadatelé ví své  . . .  nakonec jsem na festiválku odhadl tak cca oněch 60 - 80 lidu, ale když vezmu v úvahu, že 45 byli vlastně sami účinkující, 20 cca pořadatelé a jejich blízcí - pořádala kapela Vrkoč, vidět byli Gympleři, Darebabend, tak na ty, co přišli, opravdu jen jako diváci a platili vstupenku, zůstalo tak cca maximum 15 návštěvníků, takže bych dal "ruku do ohně", že takových jako já, kteří dojeli mimo Vsetín cca 65

km nebylo, nebo-li byl jsem sám.

Taky akce v našem regionu ztrácejí návštěvnost, Ogar by mohl vyprávět, Šopa se sice drží, ale to vše proto, že Martin "Čurda" Juřík je již starý matador a dovede návštěvnost za těch zhruba 17 let, co to dělá odhadnout skoro na člověka. Vždycky mne fascinuje, když dva měsíce dopředu prohlásí, na tu a tu kapelu dojde tolik a tolik lidí  . . . a ono je to pak skoro vždy pravda. A když se trochu podcení, klidně udělá dva tři koncerty kapely po sobě - viz zájem o DT a Roberta Křesťana, Pavla Bobka atd . . .

Má výhodu, že klub pojme taky tak 80 - 100 lidí a to je narváno až po střechu při řadovce, pokud nechá stolovou úpravu - nacpe zde cca 70 lidí, klub působí i jako hospůdka, dobře se vaří, pivečko OK, takže suma sumárum  . . .  funguje to a zaplať Pánu Bohu za to. Taktéž v posledním roce se s dramaturgií pořadů a vystoupení rozhodli pomoci Martinovi další a tak klub nejen že nezmírá, ale skoro každý druhý den je zde akce, ať již hudební či divadelní a nebo povídání z cest.

A přesto lidí ubývá  . . .  vidím to sám na sobě, dříve jsem chodil na vše co se v okolí šustlo, dneska mnohem více vybírám. Nafta do autíčka je čím dál dražší, vstupné taky něco pojme, v hospodě vždy nějakou tu stokorunu necháte za útratu - suma sumárum - náklady rostou a příjmy jsou stejné a nebo menší  . . .  a pak si člověk rozmyslí, zdali na vystoupení, byť známé a dobré kapely půjde a nebo ne, obzvlášť, pokud je v roce vidí

4 - 5 x na jiných akcích.

Prostě sedíme doma, šetříme a co je nejhorší, v hlavách jsme si nastavili na "šetrno", i když by to tak třeba ani nemuselo být (řady z nás se krize nedotkla, mají práci a peněz stejně), ale prostě media nás masírují bude hůř (a ono bohužel bude - viz sjednocení DPH atd.) a tak prostě šetříme . . . 

že je to všude podobné viz avizovaná reportáž z pardubického F Klubu  . . .  čti zde

snad jen Jerry Koš a jeho Bystřická banja či Regi banja mohou hlásit - máme plno a plno znamená 350 lidí, hodinu před začátkem není kam sednout . . .  že by to bylo tou tradicí a nebo péčí o diváka ?

těžko říci, zajeďte příští víkend do Velké Bystřice, třeba dostanete inspiraci  . . . 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010