Poslouchat country znamená žít country . . .

Jaroslav Velinský – Kapitán Kid, odešla další trampská a spisovatelská legenda

20.02.2012 11:55

Včera – 19.02.20120 zemřel v nemocnici v Ústí nad Labem Jaroslav Velinský alias Kapitán Kid.

Úspěšný spisovatel detektivek a sci-fi se prosadil především jako spolutvůrce nástupu moderní trampské písně v 60. letech minulého století. Počátky Kidovy tvorby sahají až do druhé poloviny 50. let - v té době napsal Krinolínu, Slabocha Bena, Jenoféfu… Byl o něco starším souputníkem bří Ryvolů, Jana Krisťáka Čapka, Míry Navary.

S kapitánem Kidem jsem se měl možnost setkat několikrát, mám na mysli ona osobní setkávání, ne ta na podiích, kde jsem ho vídával nesčetněkrát, především v druhé polovině minulého století. Dokonce mám ve své mailové schránce pár mailů ne starších půl roku. Moje setkávání se s Kidem, to vždy byla setkání, kde jsem cítil úctu k tomuto člověku, který pro naši hudbu, tramping, Porty, literaturu a vůbec udělal mnoho. Vedle písniček jsem měl možnost číst řadu jeho knih.

Pamatuji si výrazně na příběh, který vyšel v roce 2003, Poslední tajemství Jana T. navazující na stínadelskou trilogii Jaroslava Foglara (Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří, Tajemství Velkého Vonta), kdy jsem se vrátil do svým dětských let. Tuto Foglarovskou trilogii měla naše generace jako nepovinnou četbu v malíčku a Kidovo pokračování jakoby smazala ona léta mezi vydáním posledního dílu. Myslím si, že ani pan Foglar by to lépe nenapsal. Přestože muž zralého věku, jsem knihu přečetl jedním dechem.

Teď pár faktů . . .

Jaroslav Velinský se narodil 18. prosince 1932 v Praze, kde prožil i mládí. Během života vystřídal řadu zaměstnání. Byl horníkem, soustružníkem, hlídačem i opravářem. V 50. letech letech napsal první trampské písně, aktivně se zapojil do trampského hnutí a v roce 1967 se v Ústí nad Labem podílel na vzniku festivalu Porta. Za činnost v oblasti kultury v roce 2010 obdržel Cenu primátora města Ústí nad Labem. 

Jeho první profilové album No to se ví vyšlo ale až v roce 1983. Pamatuji si to přesně, neb jsem v té době vojančil v Lounech a LP si tam koupil, ikdyž ho nebylo možno kde poslechnout, to až za pár měsíců doma - mám ho dodnes, notně ošoupané.

Významná byla role Kapitána Kida při prvních čtyřech ročnících festivalu Porta. Po roce 1970 byl perzekuován, ale zůstal na severu Čech. Zlatou portu, která mu byla udělena v desátém ročníku festivalu, mu jakýsi strejda předal na pánském záchodku.

Od roku 1990, kdy se Porta vrátila do Ústí nad Labem, se znovu zapojil do festivalového dění, stal se vlastně tváří festivalu. Neúnavně psal knihy, sám si je vydával a prodával, byl v pravidelném styku se čtenáři a svým fan-klubem.

Velkých úspěchů dosáhl nejenom jako hudebník, ale také jako spisovatel. Jeho první vydanou knihou byla v roce 1969 science fiction Zápisky z Garthu/Leonora. Velinský se však na poli literárním proslavil především jako autor detektivních románů, v nichž většinou vystupovala postava detektiva Oty Finka.

Za svůj život napsal více než 60 románů, 6 divadelních her, kromě více než 100 svých vlastních písní otextoval také mnoho melodií od jiných autorů. Na svém kontě má i třináct alb a několik zpěvníků.

Jaroslav Velinský byl  také průkopníkem nové a zajímavé cesty v českém uměleckém podnikání. V roce 1999 založil "jednomužné" nakladatelství Kapitán Kid, které se opírá o Klub kamarádů Kapitána Kida. Tento klub a těsný kontakt se svými čtenáři a posluchači umožňuje optimální plánování tvorby. To se netýká jen nákladů vydávaných knih a CD, ale také optimalizace výběru témat a poměru hudební a literární tvorby. V jeho bibliografii najdeme vedle detektivních románů i knihy z oblasti literatura SF a dobrodružné literatury. 

Kapitánu Kidovi by bylo 18. prosince osmdesát let. Jeho věk a nemoc byly z jeho vizáže vidět a cítit. Poslední roky moc nehrál a vystupoval snad ještě méně. Proto mne těší mé osobní setkání s Kidem na podiu i za ním na Bystřickém Banju, kam se Kida Jerrymu Košovi podařilo dostat několik let zpět. Bylo to mé poslední setkání naživo s legendou, která teď nyní zůstane jen v našich vzpomínkách.

Takže Sbohem, Kide.

Tak si ho pamatuji z posledního setkání, opravdu věk a nemoc mu ubral spoustu sil.

A tak známe Kida z dob jeho aktivity

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010