Poslouchat country znamená žít country . . .

Jaký bude rok 2012?

09.01.2012 17:10

Krátce a stručně – složitý a vypjatý, ale na druhou stranu, ty uplynulé roky byly velmi podobné. Rok 2008 zastihl naši zemičku na vrcholu výroby, sklady plné zásob, spousta zaměstanců a bác, zakázky se „ze dne na den“ snížily o 25 – 40 %, prosperující firmy a mnohdy sponzoři řady akcí začaly přemýšlet pod jiným úhlem pohledu a nedostatek peněz na akce byl najednou zde.

Teď se potýkáme s dluhovou krizí, Evropa řeší co dál, bankovní sektor má problémy s rezervami, odepisuje nedobytné pohledávky, FED a ECB tisknou další peníze (takže inface bude pěkně růst), ale na druhou stranu, firmy si již zvykly, zaměstnávají jen tolik lidí, kolik potřebují, zásoby a výroba jde ruku v ruce se zakázkami a jejich objednávkami, všichni jsou opatrní a ČR nemá zdaleka tak velké zadlužení, jako zbytek Evropy a ani nemáme dluhy v zahraničních měnách (jako Maďaři, kteří teď forint doslova zahazují). Tak jak vlastně bude?

Bohužel se objevil nový fenomén, vlády šetří, škrtají výdaje, vzniká tlak na platy a zaměstnanost především státních zaměstnanců, snižují se výdaje státního rozpočtu a navyšují příjmy cestou zvyšování přímých i nepřímých daní, do hlav lidí se nasadil „brouk“ nejistoty, na základě kterého zcela přehodnocují své chování. Cestovní výdaje narůstají geometrickou řadou, snižující se síla koruny prodražuje dovoz (nárust cen pohoných hmot), zvýšení daní (DPH, spotřební) opět navyšují ceny PH, jet dneska na akci 150 – 200 km vyjde dráž, než vstupenka samotná. Cesťáky se stávají nejvýznamnější částí nákladů na vystoupení. Ale hlavně pro návštěvníky mnohdy tím hlavním důvodem, proč na akci nejet.

A tak možná nakonec organizátoři seženou peníze, vlastními silami zajistí akci a nakonec nepřijdou či nepřijedou lidi. A to pak bude mnohem horší. Bohužel akce typu muzikanti pro muzikanty jsem již taky pár zažil. Přijeli, zahráli, vzájemně si udělali publikum, postěžovali si a odjeli.

Nebude-li pro koho hrát, má smysl hrát? Spíše bych měl napsat, má smysl akci pořádat? No zdá se, že končí éra velkých festivalů, na které se jezdilo přes celou republiku. Ten tred je evidentní. Kapely již vydávání desek či tantiemy z hraní písní v mediích neuživí. Pokud se někdo živí vyslověně hudbou, musí hrát a nejlépe každý druhý večer, prodávat desky na vystoupeních, šetřit cesťáky na sdružování koncertů do regionů, spát u kamarádů. Ale naše zemička je malá, těch prosperujících klubů je málo, lidi na stejnou kapelu 2 – 3x za rok do stejného klubu nepřijdou. A když vidí a slyší kapelu na 3 – 5 festivalech, tak již vůbec ne. Kapely mají na sezonu stejné play listy, zveřejňují je na webech, takže si vlastně můžete obsah koncertu předem vydedukovat, popř. si říci, kterou píseň určitě neuslyšíte.

Asi větší šanci budou mít akce tipu – pořádá celá dědina – jednou za rok, dobrovolníků spousty, místní sponzoři, kteří peníze vkládají vlastně do svého, scénáře dost podobné. Dramaturgicky mix pro všechny, na závěr tancovačka, 6 – 7 regionálních skupin a jeden až dva taháky na lidi. Lidi přijdou, poklábosí, popijou, spořádají prasátko či klobásky a jdou spokojeně domů.

Ale jsou akce i žánrové, kde lidé přijdou, chce to ale spoustu práce a vlastně již osobní marketing. Již dříve jsem psal např. o Bystřickém banju, kde si návštěvníky pořadatelé zvou pomocí mailů, neb oněch 400 lidiček se natolik semklo, že se vlastně znají všichni navzájem.

Akcí je stále dost, ale selekce bude čím dál tím větší. Bohužel i ty nejkvalitnější a rozsáhlé asi nepřežijí.

Zahrada sice ještě své konečné slovo neřekla, ale vše nasvědčuje tomu, že akce typu předchozích let určitě nebude a pokud se na tradičním místě a termínu bude něco konat, bude to určitě v mnohem menším rozsahu. Mohelnický Dostavík loni nebyl, na letošek sice termín vypsaný je, ale jestli se festival uskuteční v podobném duchu předchozích let, to teprve ukáže čas. A co další vélké festivaly? Muzika, Folkový kvítek, Folková růže, Strážnice a další? Dříve jsem již v tuto dobu monitoroval rozsáhlé aktivity, letos nikde nic.

Tak uvidíme a držme si palce, období, kdy vycházelo několik LP za rok a odehrály se dva festivaly + nějaké to klubové hraní sice taky ještě pamatuji a až takový návrat nehrozí, ale pročištění trhu tu bude opravdu značné a vydrží jen ti, kdo mají dobré zázemí a nějakou příznivou konstelaci hvězd. 

Tak snad budeme kam jezdit i příští roky.

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010