Poslouchat country znamená žít country . . .

Fleretománie, 07. května 2010 - Vizovice

10.05.2010 01:16

Tato akcička patřila k dalším aktivitám vizovického Fleretu na domácí půdě. V pátek 07. května od 18,00 hodin vypukla v KD ve Vizovicích ta pravá párty při dobré muzice a dobrém pití přímo od Jelínkovského  pramene, určená jako setkání pro FanClub kapely Fleret.

V průběhu podvečera zahrál René Souček. Tento sedmatřicetiletý zpívající posunovač z Frýdku – Místku hraje již sedm let, především vlastní tvorbu. V roce 2009 natočil svůj první demo snímek s názvem Napůl živý, napůl . . .

Poté se představila dnes již známá sestava, frýdecko-ostravská kapela I.C.Q, která od 3. října 2006, kdy datuje vznik kapely, dosáhla již na mety nejvyšší. V loňském roce získala prestižního krtka na festivalu Zahrada a svoji kvalitu potvrdila dále na Mohelnickém dostavníku, kde získala hned tři ocenění.

Jejich folkrocková výhradně vlastní tvorba se vyznačuje perfektními aranžemi a dynamikou, založenými na výborné Džinově bezpražcové baskytaře a důmyslným vokálům. Duo Kofe a Vlna se perfektně doplňují. Kapela I.C.Q je dnes již stálicí a i v pátek nesklamala.

Celý podvečer a večer slovem provázel  Slávek Boura a vystoupení kapel doprovázela výstava předních fotografů Jana Kozáka, Jana Mrlíka a Petra Soukupa.

O dobrou náladu se postaral již panák pravej Jelínkovskej při vstupu do sálu. A mnozí účastníci přišli již z odpolední ochutnávky, která probíhala přímo ve firmě R. Jelínek ve velmi příjemné náladě.

Kapela Pozdní sběr představuje čtveřici vyzrálých muzikantů. Maříkova bezpražcová basa je doplněna o bicí Kuby Petra, elektrickou kytaru Hynka Dlapala a akustiku Jirky Pařeze.

 Zakladatel kapely Michal Pospíšil, který dal vše dohromady v roce 2000 sice již od roku 2005 v kapele není, ale kapela šlape dál. Kapela produkuje kytarovou muziku s bluesovými základy trochu zavánějícími jižanskými vzory. Velký důraz je kladen na texty. Kapela hraje a nahrává ryze svoji autorskou tvorbu, ale dovede se pěkně rozpálit i při převzatých věcech. V repertoáru najdete Boba Dylana vedle Erika Claptona, písně Rolling Stones či Creedence. A samotný název Vás navádí, že se již nejedná o partičku pubescentů, ale již starých ostřílených matadorů.

Večer vrcholil na scénu přišel Fleret. Fanoušci již dávno ví, že Fleret loni vyměnil basistu. Místo Tomáše Coudyho Wunderleho přišel Marek „Maroš“ Abrahám. A Fleretu to opravdu šlape, jak se patří. Vedle sterých pecek zazněly i písně novější, vše doplněno skvělou atmosférou a fanoušky, kteří mají svůj Fleret opravdu rádi.

Skvělý večer a velmi vydařený zážitek.

Fleretománie z pera Lucy Novákové

Fleretománie
Fleretománie vznikla spontánně jako nápad uspořádat sraz facebookové skupiny fanoušků Fleretu. Postupně padaly návrhy navštívit kapelu ve zkušebně - neuskutečněno, udělat exkurzi do likérky s Hrachovým výkladem - exkurze proběhly dvě, v pátek i sobotu, trochu chaoticky, i když rozhodně stály zato i s výkladem pouze oficiální průvodkyně. Časem se přihlašovali příznivci z řad diváků i kapel a moderátorů, až se z akce vyklubal regulérní festiválek v místním (vizovickém) kulturáku za ne tak malý peníz, jak se ze začátku slibovalo (250Kč) a navíc nikoli jen pro zvané z FB skupiny, jak bylo původně v plánu. Nechyběla ovšem slíbená slivovička na uvítanou a malý dárek (na výběr kazeta, LP, či starý plakát).
7.5. 2010 od 18:00 nakonec vystoupili:
René Souček z Frýdku –Místku. Muž nevelkého vzrůstu, avšak velkého smyslu pro humor a ironii publikum hned na úvod odboural svými texty. Autobus, Zvonek či už i na Youtube proslavené Běta a Susedka všechny rozesmály. Nicméně zařadit tohoto člověka pouze do kategorie lidových bavičů by bylo unáhlené, disponuje i vážnými texty, příkladem je píseň Generační - o mládeži, která si směle může revoltovat proti vládě za peníze rodičů. Na výpomoc v písničce Vodopád si přizval i kapelu “Skype” – jak vtipně, avšak k nelibosti jejích členů přejmenoval I.C.Q.
I.C.Q. Ostrava – Kofe, Vlna a Džin (jak zní přezdívky členů kapely) na nás spustili přemýšlivý i melancholický folk v písníčkách Ležím pod lavinou, Podzim, fanynkami oblíbený Modrý pták (nejednalo se o předvolební agitaci) a dalších. Občas kořeněný vtipnou pointou - Asi se zblázním. Pochopitelně nechyběla nejznámější Příroda (ta se líbila i Pavlíně Jíšové, jak byla přiznala v Kunčicích).
Fleret - bohužel bez valašské královny, která nabírala síly před šňůrou (k naší velké lítosti). Kdo čekal o to větší nářez, nezklamal se. Doposud poloprázdný sál se téměř zaplnil, i když moc židlí obsazeno nezůstalo. Davy se nahrnuly křepčit pod pódium, však také bylo na co.
Zazněla spousta starých věcí (Já su od Lidečka, Aj bylo nebylo, To sa nerozchodí, Zapřahajte žebřiňák, VIP, Zafúkané, ba i Křupavá srdíčka, ke kterým skládal hudbu s Vlastou Hrach), ale také novinky Hostýn a Soláň (názvy si nejsem zcela jistá, byly opravdu dost čerstvé). Jelikož si kapela importovala ze Slovenska nového basáka Marka Abraháma, střihli jsme si i Na kráľovej holi. Fanoušci jásali, Hrach je chválil slovy: „Jste nejlepší jak sviňa!“. Přídavkem Jedu nocí se svým koněm sám se předvedl i manažer Vláďa Chromeček.
Pozdní sběr - rocková kapela dostala nelehký úkol zavíráka po hlavní hvězdě. Většina diváků vzhledem k posunu programu a tudíž pozdní hodině už prchla domů či do baru. Poslouchat či tančit vydrželo skalních asi 20-30. Jelikož na rock si až tak nepotrpím, hodnotit si je netroufám, ale v Brně jsou oblíbení, za 10 let účinkování se dostali do povědomí i v širším okolí, koncertovali dokonce i v ČEZ aréně jako předkapela No name.
Celým večerem provázel Slávek Boura, mezi jednotlivými bloky se snažil zpestřit čekání nikoli klasickými informacemi o kapele, ale například zpovídáním fanynek, soutěží o nejvzdálenějšího účastníka, atd. Co se týče stravy, možná by potěšil i nějaký gulášek, výběr jen z klobásy a chleba se sádlem nevypadal moc pestře. Barový jam session pak drželo do noci I.C.Q. I když zpěvu chtiví přítomní byli vůči debat a pití chtivým v menšině, dobrá nálada vládla u všech.
Shrnutí: festiválek se vydařil, jistě budou následovat další ročníky, ale moje původní představa dle slibovaného byla trošku jiná, očekávala jsem trochu neformálnější akci.

Fotogalerie: Fleretománie, 07. května 2010 - Vizovice

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010