Poslouchat country znamená žít country . . .

Falešná karta se vrací

24.07.2010 11:00

Pokud jste před 5 - 7 lety vyrazili na nějaký známější festival, pak se 100 % pravidelností se po skončení oficiálního programu rozezvučely kytary Mildy Dvořáky, Vlasťáka Libry, kontrabas Pavla Jima Macháčka a vše dobarvoval hlas Jiřího Číry Jirčíka. Nebo-li uskupení trampů, kteří si říkali Falešná karta.

Kapela, která vznikla v roce 1995, hned v tento rok získala na Olešnické kytce (festival, kde jsme letost také byli a reportáž z něj si můžete přečíst jinde) první místo a zároveň vniká T.O . Falešná karta.  Kapela která hrála trampskou muziku, neboť Mildovi rodiče, staří trampové a členové T.O. Hejkal, dali do vínku Mildovi právě lásku k přírodě a trampinku vůbec. A život do aktivního trampinku změnil kapele příchod Číry, který kapelu vytáhl ihned na nejrůznější akce, potlachy a vlastně Falešňáci začali jezdit každý víkend ven. Kanady, maskáče a usárna + kytara, to byla každovíkendová výstroj Falešňáků, kteří se během jednoho roku zapsali do všech duší ortodoxních trampů.

Zakládající členové - Milda, Vlasťák a Želva spolu hrají pár měsíců, ale první odešel Želvák a tak sestava hledá basistu, nejdříve vypomáhají externě nejrůznější hráči, pak přeučili na basu Pavla Jima Macháčka, který s nimi od roku 2001 hraje stabilně.

A přicházejí úspěšné roky - kapela se sehrála a vyhrála na nejrůznějších akcích a jak jsem v úvodu nanesl, bylo ji možno potkávat a slyšet opravdu téměř všude. Jejich energie a skutečnost, že šli vždy spát až s kuropěním, představovala jistotu pro pořadatele, že se hoši po skončení produkce neodeberou do hajan, nenasednou do auťáků a neodfrčí jinam, ale že u ohně odvedou neformální hraní pro všechny zájemce a navíc hraní, které k ohni patří nejvíce - trampské písně.

Dnes tuto tradici převzala Epy de Mye, Hluboké nedorozumnění, Marien a další, ale v této době to byla především Falešná karta. Hráli trampírnu, těch kapel nikdy není dost a hráli u ohně vždy s nadšením a energií.

Já sám jsem vždy, když jsem viděl v programu pořadatele Falešnou kartu, v duchu zajásal, ano, bude se hrát až do rána.

V roce 2003 získala kapela své nejvyšší ocenění Tramspkou portu a zároveň první personální zásah, když Vlasťák své toulavé boty pustil za moře a 5 měsíců trampoval v USA. Dalším zásahem byla ženitba Mildy, který se tak dobrovolně oblékl do chomoutu představujícího šešněrovanost a povinnosti vůči rodině.

V roce 2005 odchází Číra a Vlasťák se toulá tentokrát po Novém Zélandu, Milda staví barák a začíná se starat o své dvojčata, v roce 2008 odchází Jim, který se věnuje svým projektům, které již představují značný odklon od tramspké muziky.

Falešná karta téměř nehraje a Milda i Vlasťák se stáhli do ústraní. Bardy všech nejrůzněkších akcí jste téměř nikde nepotkávali. Ale Falešňáci přece jen "žili" dále. Každoročně pořádají Vírského sumce - festival spojený s mikulášským tramspkým bálem, který se koná každý rok, loni to byl již 8. Vírský sumec a 15. trampský bál ve Víru.

Milda se oklepal z otcovství, Vlasták trochu usadil, přizvali další dva nové hráče a Falešná karta se v roce 2009 znovu připravuje na z "mrtvých vstání".  

A další krok, který k tomu napomáhá jsou nové webové stránky, které v těchto dnech Falešňáci spustili !!! A jsou to stránky vskutku podařené.

Falešná karta dneska vystupuje ve složení

  • Milan „Milda“ Dvořák – kytara, zpěv
  • Vlastimil „Vlasťák“ Libra – kytara, zpěv
  • Tomáš „Čára“ Volše – kytara, zpěv
  • Vratislav „Vráťa“ Blažek – kontrabas, zpěv

a jen si přejme, aby se vrátili v plné síle a parádě na plac. Vždyť těch hrajících kapel na festivalech, od kterých můžete slyšet tramskou muziku je jak šafránu.

Nové stránky jsou zde a pokud jste dočetli až sem, neváhejte a zalogujte se na ně přímo odtud.

https://www.fkarta.cz/

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010