Poslouchat country znamená žít country . . .

Dušan Franců a slovenské Rolničky

20.03.2012 11:34

No nebýt Marienu a vlastně ještě dřívějších Poupat a jejich členů, asi bychom o slovenské kapele a její produkci slyšeli ještě méně. Víťa si s Dušanem padli do oka, a tak slovenské Rolničky znějí i v Česku a to nejen na podiích ale dokonce i v rozhlase, v pořadech Folková pohlazení, které Víťa již řadu let připravuje.

Měl jsem možnost se s Dušanem setkat několikrát a chápu, proč na přátelství a vztahy s ním nedají mnozí dopustit. Dušan se s celou kapelou objevil i minulý víkend na Pardubické noci, akci spojenou s předkolem Porty a akcí, která opět přilákala spousty fanoušků, kteří své účasti ani trochu nelitovali. Při této příležitosti vznikl zajímavý rozhovor, kde Pavla Hartmanová s Dušanem otevřeně mluví o aktuální situaci na Slovensku, pokud řekneme folk.

Z rozhovoru se nejen dovíte, že folk se stal na Slovensku undergroundovou záležitostí, ale i to, jak celou situaci vnímají a řeší. I když v Čechách není záležitost až tak bolestná, dost se ke svým slovenským kolegům blížíme. Je zde sice ještě řada kapel, která se muzice věnuje a tak vznikají stále nové písně, ale co se týká zájmu o tuto muziku, převládají opravdu spíše posluchači střední a starší generace. Nejspíše se za pár let dožijeme situace, která dneska vládne v žánru dechové muziky. Výrazu - hrála tam dechovka asi dnešní mladí již skoro nerozumí – a výrazy folkař a folková muzika – ty to čeká za pár desítek let, pokud se vývoj nějak neotočí.

Projkt Folk žije je proto velmi důležitý a má své posluchače a fanouška a to je jistě dobře. Celý rozhovor s Dušanem Franců – kapelníkem Rolniček – nejdete na stránkách projektu, můžeš ale číst zde.

A slovenský projekt Hudební společnost Gran je jistě dobrým návodem jak pokračovat např. i u nás. Výhodou doby je dneska internet, při určité základně a sociálním sítím se tak informace dostanou k těm, kteří o ně mají zájem ikdyž media o žánru a situaci kolem něj mlčí.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010