Poslouchat country znamená žít country . . .

Dřevohostickej folkáč zítra

20.08.2010 18:28

6. ročník festivalu se koná v sobotu 21. srpna 2010, v zámeckém parku v Dřevohosticích vystoupí například Bujabéza, Toast Singers, Kámen úrazu, I.C.Q., Žamboši či Tomáš Kočko a Orchestr.

V sobotu 21. srpna 2010 od 14 hodin v areálu zámecké zahrady v Dřevohosticích bude šestým ročníkem pokračovat festival folkové, trampské a bluegrassové muziky, Dřevohostické folkáč.

Pořadatelé – Městys Dřevohostice a občanské sdružení CVČ Dřeváček ve spolupráci s dramaturgyní Blankou Tornádo Prudilovou z Lipníka nad Bečvou – opět připravili pestrou ochutnávku toho nejzajímavějšího, co je na hudební scéně těchto žánrů k slyšení. Scénář Folkáče je již ustálený a pěti ročníky prověřený, takže i letos se ho dramaturgie drží: nesoutěžní předskokan, pět amatérských kapel v divácké soutěži, vystoupení loňského vítěze, recitál některého z úspěšných bývalých účastníků Folkáče, koncert hlavní hvězdy a na závěr country bál. 

Letos byla čestná role nesoutěžního předjezdce svěřena mladé studentské kapele z Lipníka nad Bečvou s názvem BLUES BAND ONDŘEJE HANOUSKA. Kapela není mladá jen věkovým průměrem protagonistů, ale také dobou existence: ještě ani nesfoukli první svíčku na kapelním narozeninovém dortu. Přesto je radost poslouchat, jak tahle muzikantská mláďata po svém uchopila muziku generace jejich rodičů. Hrají bluesové pecky Kalandry, Křesťana, Prokopa...

Jako první se o přízeň diváků v diváckém hlasování bude ucházet TAVERNA z Prostějova. Na hudební scéně se kapela pohybuje už od roku 1993 a na svém kontě má celou řadu úspěchů na soutěžních i nesoutěžních festivalech. Šestice zkušených muzikantů představí v bohatém newgrassovém nástrojovém obsazení převzaté skladby s vlastními českými texty. Banjo, dobro, mandolína, housle… a výborné vokály, drajv a radost z muziky.

Se svou dávkou příjemného folku, čistě autorského, přijede až z Benátek nad Jizerou kapela KÁMEN ÚRAZU. Navzdory svému pesimistickému názvu kapela rozdává spoustu optimismu, zabaleného do hutné a pestrobarevné muziky. "Melodie s nápadem, přehledné aranže, dvorní textařka Danča Sedláčková píše zajímavé a zpěvné texty…," tak popisuje Kámen úrazu na Folktime hudební publicistka Džexna. Hrají spolu šestým rokem a je slyšet, že je to moc baví.

Pak ovládne pódium ryze "pánská jízda" v podání kapely I.C.Q. Trojice mladých muzikantů přiveze z ostravsko-frýdlantska písničky svého kapelníka Martina Kofe Neumanna. Kapela za bezmála čtyři roky své existence prodělala řadu personálních změn, až se ustálila na trojici zakladatelů. Síla je v kvalitě, ne v kvantitě, což potvrzují úspěchy z posledních dvou let. Nejvíc si pánové cení, že skončili druzí u diváků a třetí u poroty na Mohelnickém Dostavníku a získali diváckého Krtka na Zahradě v Náměšti na Hané…

Dalším soutěžícím bude acapellová formace TOAST SINGERS z Prahy. Název charakterizuje jejich dvě nejčastější zkouškové aktivity: jídlo a zpěv. Vokální sextet zazpívá písně z repertoárů skupin The Real Group, Swingle Singers, Close Harmony Friends, těšit se můžeme také na jejich vlastní acapella úpravy populárních písní, zazní i tradicionál, Gershwin a jiné lahůdky. Jak vyplývá z přívlastku "a capella", ke svému hudebnímu vyjádření už pět let nepoužívají žádné hudební nástroje, pouze své hlasy.

Poslední v divácké soutěži se představí kapela BUJABÉZA z Olomouce. Na hudební scéně se pohybují teprve necelé dva roky, ale stihli toho za tu dobu požehnaně: koncertovat, vydat CD Bujabéza a letos na Zahradě skoro vyhrát Krtka. Chybělo jen pár hlasů. Repertoár čerpají ze sborníku Františka Sušila: písním ponechají text, v hudbě vycházejí buď z původního nápěvu, nebo podle atmosféry písně volí melodii jinou. Písničky oblékají do zajímavého kabátku world music, nezřídka je slyšet balkánská melodika, jindy pařížský šanson. Mladistvé, přesto muzikantsky vyzrálé, zajímavé, nakažlivé, zábavné a hlavně velmi příjemné.

Loni v divácké soutěži suverénně zvítězil PŘÍSTAV. Trampská kapela z Brna zastupuje šiřitele maskáčového muzikantského nadšení. V hlavním čase nás v čestném recitálu loňského vítěze čeká pohoda a lehkost v instrumentaci i vokálech, typické znaky brněnské trampswingové školy a příjemně uvolněný projev, daný jistotou a čtrnácti lety muzikantských zkušeností.

Obě letošní hvězdy festivalu letos přijedou z Valašska. ŽAMBOŠI na Folkáči vystoupili v roce 2006 v divácké soutěži, tehdy ještě jako písničkářské duo, a získali Cenu kastelána dřevohostického zámku. Letos se vrací již jako trio, aby přivezli ze Vsetína svůj andělský folk. Mají totiž na svém kontě dva Anděly od Akademie populární hudby v kategorii folk. Toho prvního s přívlastkem 2006 za CD To se to hraje…, toho druhého s přívlastkem 2009 za CD Přituhuje. Víc desek a Andělů nemají. Zatím. Stáňa a Honza Žambochovi spolu s perkusistou Jiřím Nedavaškou tvoří brilantní folk-jazzovou formaci, která zaujme, pobaví, potěší, rozesměje i donutí zamyslet se.

Hlavním hostem festivalu bude letos charismatický moravský world muzikant TOMÁŠ KOČKO & ORCHESTR. U nás se kapele dostalo přízvisek jako beskydské Chieftains či moravské Jethro Tull, Tomáš Kočko pak bývá označován jako valašský Pavlica. Písničkář Tomáš Kočko se v muzikantském světě zapsal zhudebněním poesie Ladislava Nezdařila - básníka, píšícího v dialektu beskydských horalů, beskydského barda, který své dílo zasvětil rodným horám, jejich obyvatelům, zvykům a slavným hrdinům tohoto kraje. Písně na básnické texty Ladislava Nezdařila tvoří podstatnou část repertoáru Tomáše Kočka & ORCHESTRU. Dále formace čerpá z původní ohlasové tvorby, inspirované zbojnickou tématikou, zvláště pověstmi a písněmi o Ondrášovi, legendárním hrdinovi beskydských hor. Repertoár doplňují osobité úpravy tradičních písní Moravy. Zvuk kapely je akustický, poučený rockem, etnickou hudbou i jazzem. Nástrojové obsazení je pestré, vedle kytary, kontrabasu a perkusí zazní mandolína, housle, zobcové flétny, cimbál, viola. Všech pět muzikantů také zpívá, vokály jsou lahodné, kompaktní, vyvážené a přesné. Tomáš Kočko & ORCHESTR vystupovali na mnoha významných festivalech world music, festivalech folkových, folklórních, rockových i festivalech alternativní hudby v ČR i zahraničí.

Závěrečným country bálem bude tancechtivé až do druhé hodiny ranní opět provázet v Dřevohosticích velmi oblíbená skvělá kapela HEŘMÁNEK z Dolan a sejšnovat se bude docela jistě zase až do rána.

Samozřejmou součástí festivalu je od nultého ročníku divácké hlasování. Vítězná kapela postoupí do dalšího ročníku a v roce 2011 si bude moci zahrát na sedmém ročníku v hlavním čase mezi hvězdnými hosty. Každá kapela dostane perníkovou pamětní veverku jako symbol dřevohostického genia loci.

Festival budou moderovat opět Blanka Tornádo Prudilová a Michal Hroch Odložilík.

Pro návštěvníky je za velmi příznivou cenu (za 120 Kč, od 21.30 hodin na country bál za 60 a všichni do 140 cm vzpřímeného vzrůstu zdarma!) kromě dobré muziky připraveno příjemné posezení, které počítá i s "mokrou variantou", krásně vyzdobený areál, rozmanité občerstvení bez dlouhého čekání, velké ohniště se spoustou dřeva, u kterého se dobře sedí a zpívá třeba až do rána, v ceně vstupenky možnost přenocovat ve vlastním stanu přímo v areálu zámecké zahrady, kompletní servis včetně čisťounkého hygienického zázemí a mnoho dalších příjemných záležitostí včetně vlídných pořadatelů a pohodové atmosféry!

Přijďte si užít šestý Folkáč!

(tisková zpráva dramaturgyně festivalu Blanky Prudilové

 

Radio Proglas Vám dává možnost vyhrát vstupenky na festival . . .  zde pravidla soutěže a soutěžní otázka

Soutěž o dvě volné vstupenky na Dřevohostické folkáč

Do středy 18. srpna 2010 do 12.00 napište na adresu radim@proglas.cz s předmětem zprávy FOLKÁČ správnou odpověď na otázku: Které zvířátko je spjato s dřevohostickým zámeckým parkem?

a) veverka
b) datel
c) kuna

O výsledcích soutěže budete informování e-mailem.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010