Poslouchat country znamená žít country . . .

Doteky hrou – Sedm nedostatečných

27.03.2012 12:29

Vydání CD skupiny Sedm nedostatečných (rok založení 2000) - Doteky hrou, která má své domovské právo ve Starém Plzenci, jsem Vám avizoval na podzim loňského roku. Své debutové CD vydala kapela po jedenácti letech svého působení a tak deska mapuje to nejlepší především z první dekády historie kapely. Celkem patnáct písní je zpracováno v nových, bohatších aranžích, na kterých má podíl i producent alba, známý plzeňský muzikant Jirka Mucha.

Kapela za dobu svého působení prošla řadou personálních změn, nyní čtyřčlenná kapela Sedm nedostatečných se při natáčení obklopila řadou hostů (Michal Röhrich, Petr Vrobel, Sylva Čekalová, Hitomi Mizutani, Orsolya Vági a Vojtěch Kaše), kteří jednotlivé písně příjemně a s citem ozvláštnili. Zároveň byl zachován vlastní výraz kapely, nově obohacený Jirkou Muchou, který se v průběhu natáčení stal více než jen stálým hostem. Zvukem nepředstavuje album Doteky hrou jen historii Sedmi nedostatečných, ale spíše ukazuje, jakou cestou by se kapela ráda ubírala do budoucna.

Když skupina v roce 2000 začínala a do vínku dostala pár písní Hadžiho (Stanislava Dlouhého) její další rozvoj a prosazení se stálo na skutečnosti, že ve svých řadách nalezla vlastní tvůrce a nyní hraje výhradně vlastní autorský repertoár. V současné době stále přibývají písně z pera Janka (Jana Ereta), který nejen že se již 15 let učí a pochytává hudební i životní moudra od Bédi Šedifky Röhricha, ale v posledních letech je i aktivním členem Textové dílny Slávka Janouška.

A taktéž repertoár debutového CD je tvořen až na výjimku (zhudebněný úryvek básně Václava Hraběte) autorskou tvorbou, a to nejen z pera kapelníka sestavy Jana Ereta.

CD vlastním a mám naposloucháno, proto mne zaujala recenze na CD, kterou napsal Lukáš Vořech Pokorný. V recenzi se dozvíte vcelku pravdivý popis stavu věci. Zaujme především určitá barevnost nástrojů a snaha dostat se z určité jednoduchosti trampských písní. Lukáš kapele vyčítá celkem nevýrazný solový zpěv, který mu na celém CD vadí asi nejvíce.

Každopádně se Sedm nedostatečných s křestem debutového CD vypořádali vcelku velmi dobře. CD představili hned pár dnů po jeho dokončení a křest proběhl následně za účasti kmotrů a plného sálu. Taktéž prvotní zájem o CD překonal očekávání celé kapely.

Skupina taktéž zaznačila úspěch ve svém regionu, když bodovala v hitparádě Radia Samson – Samsonovy štafle.

Kapela se snaží se zviditelnit, hraje vystupuje a jak vidí jejich snažení přetavené do desky recenzenti posuďte sami.

A na závěr pář řádek z webu kapely, kde sama o sobě píše, cituji . . .

Folková kapela Sedm nedostatečných inspirovaná rovněž trampskou písničkou se v posledních letech aktivně pohybuje na plzeňské folkové scéně. Hudební projev kapely je založený na instrumentálně i vokálně aranžované autorské tvorbě.

Kapela ve své historii prošla personálním vývojem a ustálila se ve složení:

Jan Eret, kapelník – kytara, zpěv, Jitka Weberová (Straková) - zpěv, Jana Balejová – zpěv, housle, flétny, Václav Benedikt – kytara, zpěv a stálý host, resp. čestný člen Jirka Mucha (zpěv, kytara, saz, sitar, jantaal, perkuse). Kapelníkem je Jan Eret a ten má také i nejvýraznější autorský podíl na repertoáru. Zajímavostí je jeho členství v Textové dílně Slávka Janouška.

Kapela s chutí hraje na klubových koncertech, festivalech a soutěžích.  V plzeňském Hifiklubu pořádá také vlastní hudební pořad Rozehraj, kde jako hosté účinkují jejich muzikantští přátelé z různých koutů Čech a Moravy, jako např. dvojnásobní držitelé Anděla Žamboši, trampská Sekvoj nebo Duo Komáři.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010