Poslouchat country znamená žít country . . .

Dítě štěstěny - třetí komplexní pohled na písně Petra Spáleného

16.08.2010 21:55

Během své více jak čtyři desetiletí trvající kariéry natočil Petr Spálený přes tři stovky písní, z nichž celou řadu proměnil v nesmrtelné hity. Není divu, že v prvních letech nového tisícíletí se Supraphon vrátil k jeho nejlepším písním a vydal dvoucédéčkový výběr Obyčejný muž (2004), na který volně navázal kompilací Bylo fajn (2008). Přesto zůstalo nemálo kvalitního materiálu, pro který nezbylo místo. Proto se Supraphon pokusil do třetice o komplexní pohled do diskografie muže s charakteristickým bručivým hlasem a připravil pro tentokrát kolekci dokonce 3 CD. O výběr písní se postaral sám Petr Spálený. Nadílka jedenašedesáti hitů je doplněna bonusovou novinkou Mafie, kterou si zpěvák vypůjčil z repertoáru skupiny Saze a v níž se k němu pěvecky připojují jeho věrní souputníci ze současného Apollo Bandu Standa Jelínek a Fredy Bittner.

Písně jsou seřazeny téměř striktně chronologicky, což je v tomto případě patrně nejlepší možné řešení. Můžeme tak velice dobře sledovat vývoj, proměny repertoárové i stylové. První CD pokrývá velmi silných šest let Petra Spáleného na přelomu let šedesátých a sedmdesátých (1967–1973), ve kterých byl na vrcholu popularity a sahal po Zlatém slavíku. Těžištěm druhého cédéčka (1975–1981) jsou písně z období LP Dítě štěstěny, kdy se po několika nepříznivých letech dokázal vrátit na výslunní. Poslední disk zachycuje písně od roku 1982 až do současnosti.
  
Začít snad ani nejde jinak, než písní Plakalo bejby, která okamžitě postavila Petra Spáleného do popředí zájmu posluchačů. Není bez zajímavosti, že většina písní na prvním disku je převzatých. Vedle Beatles (To vadí) čerpal repertoár ponejvíce z tvorby amerických písničkářů (Lee Hazlewood, Tim Hardin, Neil Diamond, John Denver, Shel Silverstein,…). Velice zdařilé převody textů obstarali ponejvíce Pavel Vrba, Jiří Štaidl, Vladimír Poštulka. Nicméně už k písni Trápím se trápím si napsal Petr Spálený český text sám. Petrův bratr Jan dodával netuctové a napadnuté melodie, skladby aranžoval a vedl výtečnou doprovodnou skupinu Apollobeat. Co song to hit, vždy vkusný, vtipný a nepodbízivý. Na závěr prvního disku připadla písnička Sylvie nemá čas, k níž český text obstaral člověk pro další dráhu Petra Spáleného veledůležitý – Zdeněk Rytíř.
   
Druhé cédéčko otevírá Josefína, obrovský šlágr první poloviny sedmdesátých let. Po několika hubených letech vychází na sklonku sedmdesátých let LP Dítě štěstěny a Petr Spálený je zpět ve vší parádě. Z patnácti nahrávek z období 1978–1981, které disk nabízí, neztratila ani jedna své kouzlo. Autor většiny textů Zdeněk Rytíř nasměroval Petra Spáleného blíže k moderní country, obdařil písně magicky pozitivní melancholií a dokonale se trefil do zpěvákova naturelu. Ten se navíc projevil i jako velice talentovaný písničkář. Ze zásadních písní té doby nechybí žádná. 
   
Disk číslo tři velmi letmo popisuje léta osmdesátá, ještě stručněji devadesátá (pouhé dvě písně) a o jen něco podrobněji mapuje počátek nového tisíciletí. Najednou se ukazuje, že ani prostor 3 CD není s to postihnout vše podstatné, co Petr Spálený stačil nahrát. Například veledůležité album Na týhle planetě už zůstanu, které přineslo do jeho zpěvníku řadu výborných písní, zastupuje jako jediná Absolutní žena. Co ale postihuje třetí cédéčko dokonale, je tvůrčí potenciál Petra Spáleného, patnáctkrát je uveden jako autor hudby, pětkrát textu. Na rozdíl od předchozích výběrů je zachycena i spolupráce s tehdy začínajícím textařem Michalem Horáčkem.
   
Vkusné papírové balení obsahuje kromě cédéček útlou dvanáctistránkovou brožurku se stručnými informacemi o skladbách, několika fotografiemi, krátkým komentářem protagonisty a slovy titulní písně. Pod cédéčky jsou ukryty dva další texty (Šedesátý léta a Prachy) a titulní foto z původního Dítěte štěstěny. Bohužel už nic víc. Několik dalších stránek s postřehy kolegů muzikantů, dalšími fotografiemi nebo diskografií by určitě nebylo ke škodě věci.
   
Zdá se tedy, že ani tří diskový komplet Dítě štěstěny nelze brát jako definitivní. Ostatně na skutečně podrobné bilancování má Petr Spálený ještě čas – společně se Zdeňkem Rytířem už delší dobu přemítají o dalším řadovém albu.
   
   
   
Petr Spálený – Dítě štěstěny (největší hity 1967–2010)
Supraphon, 2010
   
CD 1: 
Plakalo bejby * Když dozrálo víno (Tell Laura I Love Her) * To vadí (Ob-La-Di, Ob-La-Da) * Co jsem zač. . . (Conquistador) * Podivný hry lidí (The Games People Play) *Modrá píseň * Kdybych já byl kovářem (If I Were A Carpenter) * Zbrojnoš *Dáma při těle (Four Kinds Of Lonely) * Blázny živí Bůh * Kočičí knír /Chvála koček/ * Trápím se, trápím (The Death Of A Clown) * Lesní víla * Bylo fajn (Tonight Will Be Fine) * Ústa dívky Dáši * Mně se zdá (Break My Mind) * Dlouho, dlouho spím (Holly Holy) * Byla lepší než já sám * Obraz v kaluži (For Bobby) * Sylvie nemá čas (Sylvia´s Mother) 
   
CD 2: 
Josefína * Jen mě vyzvi, lásko, na souboj (Longer Boats) * Podoba /do mých očí/ * Tak co teď s tím? (Wait Till Next Year) * Diamantová nevěsta * Díky vzdávám (Canta Libre) * Dítě Štěstěny * Houpací síť (You Ain´t Goin´ Nowhere) * Hráč (The Gambler) * Obyčejný muž * Když ji potkáš (If You See Her) * Mistr snacku * Pánská jízda * Peggy * Stáňa * Je to trest * Kolej Albertov * Muž dal jména všem zvířatům (Man Gave Names To All The Animals) * Hotel Blues (Mobile Blues) * Necítím se sám * Motel Nonstop (Irma Jackson) 
   
CD 3: 
Kousky snů * Na to můžeš vzít jed * Lady * Já ho jen od vidění znám * King Of The Road * Až se jednou vzbudím smutný * Co s tvou láskou * Uhozená ukolébavka * Až mě andělé * Nevyzpytatelná cesta * Svět se koulí dál * Loď bláznů (Twist In My Sobriety) * Dálka * Absolutní žena * Obyčejná žena * Pořád ti to sluší * Šedesátý léta * Baby * Nic kromě tvý lásky * Prachy * Mafie

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010