Poslouchat country znamená žít country . . .

Cop v regionu

25.02.2012 10:11

Jedna z nejznámnějších kapel, která v bluegrassovém obsazení hraje tzv. český bluegrass, COP, se chystá opět do našeho regionu.

Copáci jsou společně s Poutníky a Druhou trávou nejznámnějšími skupinami, která balancují na hraně country – bluegrass – newgrass či ještě nějaká jiná škatulka. Ortodoxní bluegrassový muzikanti, kteří ctí přísně tradice bluegrassu ani jednu z uvedených kapel do škatulky čistokrevný či tradiční bluegrass nečlení, ale právě svým jiným přístupem udělaly kapely vše proto, aby byly dobře přijaty českým publikem.

Druhá tráva se svým pojetím dokonce uspěla a zaujala v zemi bluegrassu zasvěcené, Americe, a zaujala právě proto, že hraje v bluegrassovém nastavení jinak. Ve všech uskupeních jsou skvělí muzikanti a instrumentalisté, to je již dneska nutností, všechny tři kapely se snaží zpívat písně s českými texty, což tradiční bluegrass nezná. I ryze české bluegrassové špičky, přestože hrají svoji tvorbu, zpívají anglicky. A ta není naší rodnou řečí, proto jejich písně těžko uslyšíte při sborovém zpěvu ať již v hospodě, u táboráku či při obecném jamování. Na rozdíl od písní zmiňovaných kapel, které jsou právě opakem a řada písní nechybí na žádném takovém muzicírování.

Copáci k nám do regionu jezdí poměrně často. Pomineme-li řadu letních festivalů, v loni na závěr roku jste je mohli vidět na Ogaru či Otrokovické besedě, počátkem března vystoupí ve Zlíně na Šopě – 11.03.2012 a k tomuto termínu se hned přidal i termín v Uherském Hradišti – Bar Nemo, Masyrykovo náměstí od 20,00 hodin – 16.03. 2012 a nebo 12.03. olomoucký U klub.

Sestava šestice muzikantů působí na české scéně již od roku 1978. Pánové jsou individualitami, každý z nich má vedle Copu řadu dalších aktivit a snad právě proto se v posledních létech drží stále stejné sestavy, neboť hraní v kapele berou jako radostné povyražení. Poslední personální vynucenou změnou byl úraz Jardy Štěrby, kdy při jízdě po lesní cestě na kole a  střetu se srnou si Jarda ošklivě zlomil ruku, musel povinně dlouho absentovat a do kapely se nakonec již nevrátil.

Skupina byla založena v roce 1978 a první úspěch se dostavil hned v letech 1980-1981, kdy získala dvakrát po sobě nejprestižnější cenu na festivalu PORTA. Hlavním zpěvákem a lídrem skupiny byl v té době Bohouš Chaloupek. Bohužel v následujících letech všichni členové emigrovali do USA a Kanady. Jediný zbylý zakládající člen, Míša Leicht převzal vedení skupiny a sestavil zcela nový COP od nuly. Složení kapely se postupně ustálilo a v roce 1991 přišlo i první album, nazvané COP 1, do dnešního dne natočila skupina šest studiových, 2 živá a jedno kompilační album. V závěru roku Copáci přidali sedmé studiové album s názvem Padlej anděl.

Jediným současným členem, který je v kapele od počátku, je kytarista Michal Leicht. Ke stálicím kapely patří mandolinista/houslista Jiří Vopava a do roku 2008 také Jaroslav Štěrba, který kapelu opustil a byl nahrazen Pepou Malinou. Velkou změnou jistě byly přesuny na postu hráče na pětistrunné banjo. Vladislava Ptáčka nahradil v roce 1995 nejprve Petr Nowack a v roce 2000 ze skupiny Vabank Unit přestoupivší Martin Fridrich. Oba banjisté jsou považováni za jedny z nejlepších hráčů na tento nástroj v zemi. Skupina také doplnil hráč na Dobro Petr Sláma jako stálý člen, takže kapela vystupuje už několik let v šesti. 

Skupinu dneska na podiích potkáte, pokud hraje v plné síle v následujícím složení:

§  Míša Leicht – zpěv, kytara (od r. 1978)

§  Jiří Vopava – mandolína, housle, zpěv (od r. 1982)

§  Petr Sláma – Dobro (od r. 2000)

§  Pepa Malina – housle, zpěv (od r. 2008)

§  Zdeněk Fík – baskytara, zpěv (1982-1995, a od r. 2000)

§  Martin Fridrich – banjo, zpěv (od r. 2000)

 

Počátkem března tedy máte možnost vybrat si ze tří termínů, kde vystoupení Copu shlédnout a naživo si tak poslechnout řadu hitů a jistě i nových písní z nového alba – Padlej anděl.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010