Poslouchat country znamená žít country . . .

Co dnes uslyšíte na koncertu Žalman a spol.?

28.01.2013 11:17

Je to již rok, kdy se po dlouholeté spolupráci s manželi Brožovými a Petrem Novotným toto uskupení (Žalman a spol.) rozešlo, aby se tak vytvořil prostor pro uskupení nové - nový Žalman a spol.

Ano, koncem ledna minulého roku (2012) došlo v Žalmanově Spolu k dalším výrazným personálním změnám. Nebylo to v historii poprvé, těžko říci, zdali naposled. Žalmanovi bylo loni 65 let, doba na vystupování není ekonomicky příznivá, spíše jsem čekal vývoj, že se Pavel Lohonka rozhodne pro vystupování sólo. Ale stalo se něco jiného.

Vytvořil se nový Spol. který přinesl nové hlasové nastavení, nové možnosti jak oživit repertoár a tím i koncerty, které Žalman stále v dostatečném počtu každý rok absolvuje. Je velmi pozitivní, že tato ikona českého folku stále hledá nové cesty, skládá nové písně a jeho vystoupení jsou nadále pro posluchače malým tajemstvím, které písně se na koncertě rozeznějí.

Nový Žalman a spol. se tedy po roce trochu „usadil“  a sehrál a tak je možno maličko srovnávat. Pavel má v podstatě dva projekty.

Vystupování se Spolem, který dnes tvoří Pavel Malina (jeho profil najdete v nedávném příspěvku Malina Brothers, či přímo na stránkách skupiny), Michaela Hálková, která se Žalmanem v minulosti již spolupracovala, byla členkou legendárního SemTamu a za svou hudební kariéru působila v celé řadě dalších kapel se specializací na jazzovou a swingovou muziku (Michaela Hálková). Pavel Lohonka Žalman a Petr Novotný, to jsou spoluharcovníci, kteří to táhnou dohromady již opravdu dlouho.

Druhým projektem je „oživení“ bývalé sestavy – dnes uváděné jako Žalman a přátelé (to vzniklo ještě v době, kdy hrál Spol s Brožovými) a které zahrnuje vedle Žalmana a Petra Novotného jiný pár – Šárku Benetkovou a Honzu Hlaváče – oba dva členy Nezmarů, přičemž Honza Hlaváč je ten, se kterým Žalman taktéž určitou dobu v minulosti spolupracoval.

Ale vraťme se k současné čtveřici Spolu a především k písním, které dneska na jejich koncertech můžete slyšet. Žalman se samozřejmě snažil repertoár trochu obměnit, ikdyž určité zaručené pecky nelze vyřadit ani dnes. Taktéž je důležité, kolik má kapela prostoru, tzv. festivalové hraní je přece jen více založeno na kratších úsecích a tudíž i známějších písních, samostatné koncerty mají větší možnost prezentovat písně jiné.

Žalman oživil mnohé, již trochu pozapomenuté kousky a tak uslyšíte písně jako např. Dvakrát do jedné řeky, Čekej malá Gréto, Sen o Berenice, Nikdo se nesmál, Až mne bude, Píseň pro čaroděje, Mojžíš, U sta hromů, Klub odložených milenek, Po noci přijde noc, Padly vody či Jantarovou zemi.

Vytáhl i pecky, které byly poslední léta spíše u ledu – Všech vandráků můza, Píseň malých pěšáků, Dej mi tón, Jdem zpátky do lesů či Rána v trávě, které doplňuje pár písní posledních let – Nápis na štítu domu, Vojanda, Mezi kameny.

No a poslední řadou písní jsou ty, které určitě nemohou chybět, Tymián, Nezacházej slunce, Kdyby tady byla.

Festivalový play list je přece jen trochu bližší jeho posledním rokům - Ranní session s beaujolais, Krásnou Pálavou, Nebeský penzion, Rodičové tyranové, Holka od koní, Sejdeme se v pánu, Ho Ho Watanay a pak písně uvedné již výše.

No a v druhém projektu „S přáteli“ se Žalman vrací k písním, kterými si obohacuje své hraní, neboť za tu dobu jeho působení vzniklo tolik krásných věcí, že je stále z čeho vybírat. Najdete zde např. Tvé oči (Garfunkelovskou Bright Eyes), Přijela jsem v Cadillacu, Dálnice č. 5, Kdo ti zpívá, Kytky stále ještě voní, Náhradní víkend, Za ruku mě vem a tyto klenoty doplňuje písněmi novými, řada z nich je z nového CD Budějky – Severní vítr, Eridiana, Andromeda z mlhovin, Egyptská mňau, Pohůrka, Tři kočky a přízeň, Sedm pádů spáče, Indigové děti atd.

Lze říci, že Pavel Lohonka Žalman rozhodně nestojí jen na starších písních, jeho koncerty se vždy vyplatí navštívit a dle charakteru lze očekávat, že se nebudete nudit hraním stále stejných písní.

A co se týká nového spolu? Zde najdete řadu fanoušků, kteří tvrdí, že to novému Spolu velmi sluší, ale i ty, kteří nedají zapomenout Spolu starému. Každopádně je nový Spol. nový nejen co do obličejů a písní, ale i co do aranží a hlasového nastavení.

Prostě i starší a známé věci jsou udělány jinak, takže se vlastně ani oposlouchat nemohou. 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010