Poslouchat country znamená žít country . . .

Cimbal Classic má vánoční CD

28.10.2010 10:56

 

Recenzi přinesl Milan Tesař a najdete ji na Rádiu Proglas, zde přináším její nezměněnou úpravu . . .

Skupina Cimbal Classic v čele se skladatelem a cimbalistou Daliborem Štruncem vydá v listopadu 2010 vánoční album Betlém. Ve vysílání si je (mimo jiné rozhovorem v pořadu Jak se vám líbí) představíme až v době vánoční, avšak základní informace vám nabízíme už nyní.

Po loňském úspěšném uvedení divadelní inscenace Betlém v Městském divadle Brno vyjde v listopadu 2010 stejnojmenné hudební CD, které bude navazovat právě na  toto představení.

Autor hudby a upravovatel  lidových písní Dalibor Štrunc připravil společně se svým souborem Cimbal Classic bezmála hodinu původní vánoční hudby, která vychází převážně z moravských vánočních tradic. Divadelní verze dává nahlédnout na betlémský příběh z mnoha úhlů, řadí jej do širšího biblického kontextu a nechává na něj nahlížet i současným pohledem. A tak se přirozeně vedle sebe objeví málo známé, neotřelé, ale o to krásnější a zemitější vánoční koledy z Valašska, původní folkové písně Cimbal Classicu a také klezmerská muzika, která v netradičním obsazení přináší  prvky blízkovýchodní, židovské a orientální melodiky. Vedle výše zmíněných, posluchačsky možná méně známých melodií, nebudou samozřejmě chybět ani tradiční koledy jako Narodil se Kristus Pán či Kainarova humorná hříčka Vracaja sa dom.

Instrumentálně a aranžérsky se jedná o velmi rozsáhlý projekt, na kterém se vedle Cimbal Classicu podílela celá řada dalších špičkových hudebníků a zpěváků. V sólových pěveckých partech se vedle Kateřiny a Dalibora Štruncových předvedou přední herecké osobnosti Městského divadla Brno. V hlavních rolích vystoupí Mária Lalková (Marie), Petr Štěpán (anděl), Stano Slovák, Milan Němec, Alan Novotný (pastýři) a Ladislav Kolář (Josef). Dětský pěvecký sbor Primavera, ženský sbor Polajka z Rožnova a mužský sbor Ars Brunensis podtrhují a zesilují barevnou rozmanitost a bohatost celého alba. Baladičnost a koncepční celistvost CD Betlém a svým způsobem i formální nezávislost na představení podtrhují krátké úryvky z evangelií, která citlivě namluvil Ladislav Kolář.

Samozřejmostí CD bude i pečlivě vyvedený booklet, který bude kromě příslušných textů obsahovat i barevné fotografie Jefa Kratochvíla pořízené z představení, jež vizuálně dokreslí, a podnítí tak fantazii při poslechu tohoto hudebního vánočního příběhu.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010