Poslouchat country znamená žít country . . .

Bůh mi seslal krásný ráno

29.10.2010 17:24

Zatím poslední CD  Greenhornů, kapely, která na českém country rybníčku působí již přes  45 let. Za tu dobu se stalo mnohé, od písniček hudebně 100 % převzatých ze svých amerických originálů přes autorskou tvorbu, podstatné je, že kapela stále „žije“ a tvoří.

Z původních a zakládajících členů dnes v kapele působí jen Honza Vyčítal, skupinou prošla řada skvělých hudebníků a zpěváků, řada z nich se osamostatnila a působí na country scéně v jiných sestavách, řada z nich již není na tomto světě a popíjejí svou whisky v nebeském báru, neb rok založení kapely 1965 je již hodně, hodně vzdálen. Ze zakládajících členů jsou dnes již velmi vážení staří mužové a  jelikož věk zastavit nejde, je žezlo dnešních Greenhornů předáno již mladší generaci.

Snad nejslavnější období kapely se počítá od roku 1969, kdy s kapelou začíná zpívat Michal Tučný, v roce 1970 pak přišel Tomáš Linka a Mirek Hoffmann a začala se ona zlatá éra Greenhornů, která později již nebyla nikdy překonána a která končím v roce 1974 odchodem Michala Tučného, Petra Novotného a Tomáše Linky z kapely. V roce 1972 se z Greenhornů stávají Zelenáči, začíná působit tuhá normalizace, Vyčítal nesmí oficiálně skládat a vést kapelu. Zelenáči objíždějí republiku s koncertními šňůrami, ale televize a media o nich příliš nepíší.

Pak přichází roky, kde není možno moc přebírat zahraniční melodie, sláva kapely ustupuje trochu do pozadí. Rok 1989 se kapela vrací k názvu Greenhorns, zároveň odchází Hoffmann a zakládá Nové Zelenáče (rok 1990). Do kapely se vraceli mnozí členové, znovu odcházeli, první revoluční roky jsou v nadšení a koncertování v zahraničí.

V roce 1999 přestává hrát Honza Vyčítal doprovodnou kytaru pro zdravotní potíže s levou rukou, v roce 2002 slaví své 60 sátiny.

Nové CD Bůh mi seslal krásný ráno obsahuje 15 písní, vcelku velmi pestrých a můžete nahlédnout na playlist CD zde.

O CD se vyjádřili různí recenzenti, posledním příspěvkem je i názor Miloše Kellera, který si můžetze přečíst zde.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010