Poslouchat country znamená žít country . . .

BlueGround - Láska & Alkohol

29.06.2012 12:49

 

O skupině jsem na webu psal mnohokrát. Nyní mne do mailu dorazila i informace pana Lišky k novému CD. Jeho recenze se objevila na mnoha místech a tak jsem o něm specialně nepsal. Teď ale infor přímo od kapely a tak jen předávám promo texty k CD.

Album představuje jedenáct českých písniček, které jsou buď úplně původní a nebo jde o převzaté melodie s českými texty opět převážně z dílny skupiny BlueGround. Album je tématicky uceleným projektem, písničky kombinují moderní elektrickou country s prvky akustické hudby a bluegrassu, ale zároveň můžete slyšet i honky-tonk, koncovka desky se už možná klasickému pojetí country trošku vymyká. Cílem projektu je nabídnout country hudbu převážně mladší generaci posluchačů, písničky o obyčejných věcech bez otřepané romantické hyperboly. Country Rocks! 

Doyen naší country scény Mirek Černý o albu říká: "Jejich muzika, nepopírající inspiraci v muzice současných zámořských hvězd jako jsou Brad Paisley, Kenny Chesney, Alan Jackson nebo Toby Keith, našeho posluchače možná trochu zaskočí. Ovšem jedině tím, jak je mimořádně věrná zvuku současné nashvillské country. BlueGround s Markem a Martinem prostě dokázal s velkým přehledem vytvořit úžasnou atmosféru texaských honkytonků. A to tak maximalisticky, jak se to u nás zatím ještě nikomu nepovedlo". 

Skupina má základní texty o sobě a k CD - je přenáším z přílohy, kterou mne pan Liška zaslal taktéž, cituji  . . . 

 

Countryová parta BlueGround po deseti letech aktivního hraní vydává své první album, které nese všeobjímající titul „Láska & Alkohol“. Album si pod vlastní značkou BlueGround vydává sám. Ačkoli bude CD k mání ve všech velkých distribučních sítích, kapela stejně nejvíc spoléhá na prodej na vlastních koncertech a prostřednictvím svých internetových stránek.

Robert Křesťan o skupině BlueGround prohlašuje "BlueGround je první česká kapela, která hraje moderní country podle amerického vzoru, který mně vždycky nejvíc bral a fascinoval ... ovládli své nástroje srovnatelně s Američany ...ti pánové umí hrát!"

„Česká country scéna žije z minulosti a ze jména Michala Tučného. Kromě asi dvou výjimek se tady už dvacet let nic převratného neděje“, vysvětluje zpěvák a frontman skupiny Martin Mikuláš, mimochodem „Prdelka“ ze slavného filmu Karla Kachyni „Zlatí úhoři“. „Vidím to tak, že lidi u nás vnímají country muziku jako nějakou romantickou relikvii, která má svoje místo u táboráků, v hospodách a na country bálech, ale jinak se jí vlastně všichni trochu posmívají. Naše country hudba dnes nenabízí nic mladým posluchačům a to bychom chtěli změnit, tam vidíme takzvaně díru na trhu“, dodává Martin. „Chceme posluchačům nabídnout moderní sound, písničky o obyčejných věcech ze života…prostě žádnou romantickou hyperbolu“.

BlueGround je sice vyloženě kapelní projekt, ale bytostně stojí na bratrské dvojici Marka a Martina Mikulášových. Bratři hrají aktivně již od konce osmdesátých let a jejich původním žánrem je bluegrass. Marek, coby výjimečný kytarista a Martin jako zpěvák a banjista, utvářeli v posledních dvou dekádách společně nebo v  různých kapelních projektech obraz české bluegrassové scény.

Album „Láska & Alkohol“ nabízí deset písniček a jednu instrumentálku. Zvuk kapely se nekompromisně hlásí k moderní americké country současnosti a ačkoli na CD objevíte i honky-tonk  „Holka, já vím“ nebo zamilovanou „Drahá“ od Marka Knopflera a pecku s bluegrassovým začátkem i koncem „Cítím se tak sám bez tvých úst“, ostatní skladby se snaží co nejvěrněji přiblížit zvuku nashvillské produkce současnosti. Koncovka desky s vlastními skladbami „Víc“ a „Málo věříš“ od Marka Mikuláše se svým aranžmá možná klasickému countryovému formátu již poněkud vzdalují. „Takhle jsme to chtěli a uvidíme, jestli to ocení i některá rádia“, říká s úsměvem Marek.

„Láska & Alkohol“ tématicky všeobjímá celý život. Materiál na desce je více než z poloviny vlastní, největší autorský podíl je třeba připsat Markovi, který je navíc mozkem BlueGroundu z hlediska hudebních aranží. Martin napsal český text k hitu Brada Paisleyho „Alkohol“, krom toho kapela sáhla i do minulosti a reinkarnovala silnou skladbu Jiřího Lebedy „Dětský domov“. Přispěl i Václav Cihelka s úsměvnou „Holka, já vím“ a bývalý člen skupiny Lubomír Herman s „Cítím se tak sám bez tvých úst“.

„Téma lásky je v hudbě nevyčerpatelné“, hodnotí Martin. „Kolik podob lásky, kolik různých příběhů, pocitů a nálad je možno v písničkách zpracovat? Je to asi nejdůležitější věc, proč člověk žije. A alkohol? Vždyť nás provází téměř celým dospělým životem, v dobrém i zlém…“

Album „Láska & Alkohol“ je projekt skupiny BlueGround s jasným cílem rozvlnit stojaté vody české country muziky a nabídnout chytlavé písničky v moderním kabátě především mladšímu publiku. 


Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010