Poslouchat country znamená žít country . . .

Žánrové festivaly 2011- Sandyho roční bilancování

09.01.2012 19:59

Připomenout a komentovat roční festivaly žánru není i přes určitou krizi a tím zmenšení počtu akcí, které se přes léto konají, v podstatě v silách jednotlivce.

Sandy se ve svém druhém pořadu – druhém dílu vysílání Na cestě, snaží o bilanci akcí regionu a i tak se mu na všechny akce času nedostane. Každopádně ale připomene řadu pěkný chvil, možná jste na některém festiválku byli. A pokud ne, je pořad i určitou inspirací, kam vyrazit letos. Řada akcí se se opakuje již léta ve stejných prostorech – místech a ve stejný čas, vzpomínkou Vám tak pořad přiblíží akci samotnou i její termín.

Sandyho pořady mám rád. Jeho příjemný hlas a erudovaný komentář, příjemnou muziku, která z pochopitelných důvodů protěžuje více domací – regionální kapely, to vše je to, na co se každý víkend těším. Jeho pořad Na cestě – dříve Folkový víkend, který od loňského roku změnil název, stopáž i vysílací schema zaznívá z ČR Olomouc každou neděli. Já sám jej poslouchám z archivu rozhlasu následující týden, ale zato pravidelně.

Vedle pořadu Na cestě dělá Sandy i pořad Na živo, kde každou druhou středu v měsíci představí v olomouckém studiovém sále nějakého svého hosta, který hraje opravdu Naživo. Pořad má své publikum (vstup je zdarma) a tak se vždy najde dost místních fanoušků, kteří nevelké studio zaplní a vytvoří patřičnou atmosféru. Část vystoupení je jen pro ně a část jde do éteru, pro všechny posluchače. Celkový počet vysílání myslím již překročil devadesátku, takže to není žádné experimentování, nýbrž plnotučný výživný pořad. Je jen škoda, že z důvodu autorských práv se i tento nedá poslouchat z archivu a opravdu musíte být v době vysílání online – alespoň PC, když ne přímo osobně. Doufám, že se ve schematu tohoto pořadu letos nic nezměnilo a vše zůstává při starém, zatím jsem to neprověřoval.

Ale vraťme se k pořadu Na cestě, druhý díl (vysílaný 08. ledna2012) Sandy nazval Ohlédnutí za folkovým rokem 2011 a jak jsem již napsal, ve stopáži cca 55 minut zde připomene všechny přehlídky, festivaly či akce, které Sandy považuje v regionu za nejvýznamnější.

Připomenuto bude oblastní kolo Porty v Bludově u Šumperka (5. březen 2011), Moravský brabec – oblastní kolo v Mohelnici (19. březen 2011) - ten se letos bude konat určitě – viz některý z mým příštích příspěvků, Regi banjo (12. březen 2011), Horecké struny (20 – 21. května), Mezinárodní kolo Porty v Ústí nad Labem (3. – 4. června), olomoucký Konvikt (červen).

Vzpomenuta bude Zahrada, která svým rozsahem region výrazně překračuje, ale v regionu se koná (Náměšť na Hané) a další akce, Country Vojtěchov (15. – 16. červenec), který Vás přesvědčí o tom, že se můžete z Čech přeneseně přenést např. až do Apalačských hor – takovou atmosféru festival má a to nejen muzikou ale i prostředím (kdo byl U Posledního Mohykána a na jeho zahradě – ví, o čem mluvím a to nemluvím o okolí Vojtěchova), Tovačovský portál (Tovačov, srpen) se svými půlnočními hodinkami v kapli, Salamander fest (dříve Jesenický nugget – v jiném termínu, 13. srpen), Dřevohostickej folkáč (20. srpen) s festivalem v krásném prostředí zámku a se skvělými kapelami, Bruntálské indiánské léto (15.září) je další festival v prostředí zámku, i když termín v září a v městě pod Jeseníky vždy hrozí již chladnějším počasím. V říjnu vzpomene Bystřické banjo (22. října), trampskou Skaličku (září), píšu Písničky, Keltský slunovrat, Keltská noc na Plumově a další.

A to Sandymu vypadly akce jako Starý dobrý western na Bystřičce,  Folk na letním, Amfokl fest na Pulčínských skalách, Zlínský Woodstok, Majfest v Otrokovicích, Strážnice či Žalmanův Kyjov, Folkový špíz a nebo Valašský nákyp a nebo Tučínský špekáček. Ale to jsou již regiony od Olomouce přece jen trochu dál, ikdyž pro náš region stále dostupné.

Určitě se musí připomenout i jedna z největších akcí regionu – Mohelnický dostavník, který si ale vzal loni na rok volno (Pavel Nenkovský prodělal svou zdravotní anabazi), tak snad letos, termín je již dán a na stránkách festivalu k dispozici.

V pořadu uslyšíte např. píseň skupiny Přátelé – Píseň o písničce, za kterou „Palec“ dostal uznání poroty, uslyšíte zde i píseň přerovských Špuntů „Čas“ – která soutěžila o Autorskou portu na Mezinárodním kole v Ústí nad Labem a i když Portu nezískala, dovezl si Špunt za tuto píseň ceněnou trofej - Ústecký stříbrňák za přínos tramspké písničce. No a pokud znáte zdravotní anabáze jednoho z autorů písně Ivana Nussbauma, dostává píseň ještě jeden další – nový rozměr.

Uslyšíte olomoucké Brzdaře, písně BG Novy, AM Úlet, Falešnou kartu, Přeletky, ale i Druhou trávu, Grass Road, Lístek, Jananas, Marien, Pavlínu Jíšovou a přátele, závěr pořadu končí symbolicky Žalmanova Všech vandráků múza a s poznámkou Žalmana (je to živá nahrávka, kde zcela netradičně zdobí Havrdova kytara) – tady se zpívá haleluja – ale není to to Cohenovo Halelujah.

Tož Haleluja, snad i letos bude kam jezdit a co poslouchat !!!

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010