Poslouchat country znamená žít country . . .

Žana Bičevská v Kroměříži

21.05.2013 21:49

Patřím ke generaci, která Žanu viděla a slyšela na vlastní oči, to ještě v dobách tuhé normalizace. V 80. letech koncertovala V Česku nejčastěji se Spiritual Kvintetem či s Jarkem Nohavicou – dokonce o tom existuje důkaz na všemocném YouTube. Pak jsem dlouhou dobu na tuto básnířku a folkovou zpěvačku nikde nenarazil a troufám si tvrdit, že celé jedné generaci českých posluchačů zůstává Žana Bičevská zcela utajena.

Dokonce jsem se na jednom letošním jamu setkal s písní o Bajkalu, kterou znám taky v podání této ruské zpěvačky. Když se tedy objevila zpráva, že Žana Bičevská v rámci oslav Dnů slovanské kultury zavítá do České republiky, zpozorněl jsem. A když se ukázalo, že její ojedinělý koncert se odehraje v našem regionu, je mou povinností Vám o tom alespoň informovat.

O Žaně Bičevské se právem říká, že je to ruská Joan Baezová, narozená v roce 1944, která má svůj osobitý folkcountryový styl, který ve spojení s ruštinou tvoří zcela ojedinělý zážitek. Žana zpívá přes 30 let a její repertoár byl vždy bohatý a různorodý. Najdete v něm písně starých zapomenutých ruských lidových melodií, písně z války až po současné songy, jejich počet čítá již stovky titulů. Nahrávky jejich folkových písní, nejrůznějších romancí a balad se prodaly v milionech kusů téměř ve čtyřiceti zemích světa.  

V 80. letech spolupůsobila s Bulatem Okudžavou, má řadu písní na motivy veršů básníků tzv. Stříbrné doby, verše Sergeje Nikitina, Andreje Makareviče či Alexandra Dolského. Ve zpívání Žany najdete typicky ruskou poetiku, upřímné a vřelé srdce. Dovedla okouzlit nejen posluchače v Rusku, ale i v celé řadě dalších zemí. Získala cenu Zlatá kytara (1989) v San Remu v Itálii, podařilo se jí naplnit prestižní sál pařížské Olympie a to osmkrát za sebou.

V těchto dnech Žana Bičevská zavítá i do České rupubliky a její miniturné čítá jen dvě vystoupení. Tím prvním bude koncert v Praze a tím druhým za pár dnů její koncert v sobotu 25. května 2013 v Domu kultury v Kroměříži. Sekundovat ji nebude nikdo menší, než Marta Töpferová s projektem MILOKRAJ.

Bohužel se dnes objevila zpráva, že Žana v Kroměříži nevystoupí - zde oficiální prohlášení pořadatele . . . 

Bohužel dochází k jedné zásadní změně v programu DNŮ SLOVANSKÝCH KULTUR  - v ČR Žanna Bičevská nevystoupí a jako plnohodnotnou náhradu za avizovaný koncert v Kroměříži se podařilo zajistit další velkou legendu slovanské hudby ... skladatele a hráče na klávesové nástroje MARIANA VARGU. 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010