Poslouchat country znamená žít country . . .

Zahradní vzpomínání č. 1

19.06.2012 14:21

Stará známá pravda, teprve až něco nemáme, začte to chybět a uvědomíme si význam věci. Letos by se festival Zahrada konal po dvacáté třetí. Osm ročníků ve Strážnici a pak dalších čtrnáct v Náměšti na Hané. V tuto dobu po 22 let vrcholily přípravy a dolaďovaly se předzahradní vystoupení.

Studovali jsme si program a přemýšleli, ja to všechno zase stihneme, aby nám uniklo jen to nejmenší. Dívali se jaké bude počasí a vůbec. To vše je dnes již minulost. Zahrada svůj 23. ročník letos neuskuteční a důvodů a názorů kolem toho bylo tolik, že je nemá cenu opakovat.

Když Zahrada odešla ze Strážnice, ujal se zde za dva roky Festival Slunce. Pod jiným pořadatelem a organizátorem, na stejném místě a ve stejném čase. Festival se za ty roky rozkošatil a letos připravuje opět velmi silný ročník. Ale Zahrada, to byly takové vánoce v létě, jak se vyjádřil jeden z diskutujících. A omezit vánoce, či je zrušit, to chybí a bolí.

Všech čtrnáct ročníků v Náměšti na Hané monitoroval velmi pozorně ČR Olomouc. Natočil za tu dobu spousty hodin záznamů, které dokladují, jaké to bylo na Zahradě neopakovatelné. Sandy Nosek, který se na přípravě a natáčení společně se spoustou techniků podílel, vždy každým rokem ve svém pořadu Folkový víkend a později Na cestě odvysílal přes 15 – 20 hodin záznamu z každého ročníku, kdy jste mohli den po dni sledovat zahradní dění na jednotlivých scénách, slyšet komentář i hudební ukázky jednotlivých aktérů.

Dnes již zůstaly jen ty záznamy, fotky a videa a vzpomínky. Krásné vzpomínky - na hudbu, atmosféru, kamarády, neskutečné čtyři dny a noci zpívání a setkávání se, na krásný zámek, areál u Kapličky, na Radnici, velký hlavní kotel, tábořiště, kostel a celou řadu dalších.

Možná ti, kterým organizátoři dluží peníze a které se jim nejspíše nepodaří nikdy získat, skřípou zuby ještě teď, ale já na Zahradu vzpomínám rád a v tuto dobu vzpomínky sílí. Co bude s aerálem a celou tradicí ukáže čas (nakonec areál ve Strážnici taky jakoby osiřel a hleďte, kde je dnes), ale letos to určitě nebude.

Sandy Nosek si pro Vás připravil první vzpomínání na Zahradu, v první části pořadu Na cestě se vydal napříč Zahradními ročníky, začal v roce 1998, kdy Zahrada v Náměšti začínala a dostal se do roku 2004. Tak si pořad z archivu spusťte, zavřete oči a přeneste se o těch 14 let zpět. Jste mladší, Zahrada začíná  . . . 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010