Poslouchat country znamená žít country . . .

Welcome Drink a Marek Zavřel a něco málo Kvokálu

30.06.2012 12:25

Svět je malý, známé rčení, které se mnohokrát naplnilo a u nás v české kotlině o to spíše, že se kvalitní muzikanti setkávájí téměř denně. Rozcházejí se, aby se opět sešli jinde v jiném čase, ale dříve a nebo později se vrátili ke svým kořenům.

S Markem Zavřelem jsem se setkal poprvé na Zahradním jamování. Nevím již, kdy to bylo, ale jeho charismatický šátek, knír, kytaru a hlas si pamatuji dodnes. Hrálo se jako o život v hospůdce u Kapličky a muzikantů bylo požehnatě. To Zahrada psala své nejlepší časy – nějaký to rok 1999 – 2000.

A jak jsem již psal, hrálo se a zpívalo skvěle. Píseň střídala píseň, výkony kytaristů a zpěváků byly úměrné jejich nositelů, ale zcela výrazně nad nimi čněl projev muzikanta, který v té chvíli byl pro mne velkou neznámou (jeho jméno a zařazení jsem se dozvěděl až na druhý den, když zahrála skupina Kvokál na hlavní scéně). Co bylo pro mne fascinující, tak to rytmická přesnost a především cit pro píseň a její rytmický doprovod, který Marek písním dával. Najednou jste si řekli, tu píseň znám, hraji ji a slýchám spousty let na nejrůznějších jamech, ale teprve teď slyším, jak má správně znít. Stejný akordový klad, jedna kytara a přesto úplně jiné vyznění.

Kouzlo spočívalo právě v rytmickém provedení, prostě hrát trampírnu, folkovou věc či country a nebo bluegrass, swing a nebo pochod, to není jeden či dva rytmické doprovody, ale celá škála a nuance, které pak píseň zcela odlišují a zařazují tam, kam patří. A Marek toto uměl zcela párádně již tehdy.

Kvokál, to byla kapela, která si prošla řadou etap, do mého hledáčku se dostala kolem roku 2000 a to již měla za sebou osm let působení na scéně. Ale mé zájmy tehdy nebyly ještě tak vyhraněné a internet byl taktéž teprve v počátcích svého rozmachu a tak se ty informace přece jen získávaly obtížněji.

O Kvokálu se toho dneska již moc nedozvíte, na webové stránky jsem nenarazil a taky proč, skupina již řadu let neexistuje, takže jen pár útržků. Kapelu zakládal Honza Železný a krátce po něm to byl Marek Zavřel. Již v roce 1993 se Kvokál zúčastnil Trampské porty, kde jejich repertoár inklinoval spíše k folkové muzice. Teprve později se z menšího obsazení kapela rozrostla až na osm členů v roce 2000, kdy Kvokál dostal na Zahradě již podruhé Krtečka a kde to bylo teprve druhým rokem, kdy se sestava výrazněji prosadila na nejvýznamnějších festivalech a to především s repertoárem složeným ze spirituálů, do kterých se snažili zapracovat prvek „českosti“ tedy upravit texty a aranžmá tak, aby je český posluchač uměl přijmout.

Další vývoj Kvokálu byl v tom, že odešel Honza Železný, což se projevilo jako ztráta dvorního autora písní, tuto roli převzal Jiří Čutka, kapelníkem se stal Marek. Čas běžel a 30 listopadu 2005 odehrál Kvokál svůj poslední koncert. Skončila éra kapely, která v dobách největší slávy lehce konkurovala Spiritual Kvintetu a dalším celebritám. V Kvokálu se vystřídala řada zpěváků a muzikantů, mne zaujal nejvíce právě Marek Zavřel jako kytarista a zpěvák.

Co se dělo dále nevím, neb tyto informace nejsou veřejně dostupné. Jen mlhavě si pamatuji, že Marek Zavřel odešel tehdy do pražské kapely, kde se věnoval své „druhé lásce“ a to rokenrolu.

Dalo by se napsát, konec jedné legendy, ale až tady se dostávám k meritu věci.

Rok 2011 se v regionu objevila kapela Welcome Drink, další název a skupina, která vlastně začíná od piky. Bruntálsko je bohem zapomenutý, byť krásný kraj, odtud se hned tak neproráží.  Skupina hraje na regionálních přehlídkách a v loňském upršeném létu jsem na ně nikde moc nenarazil. Ale je tu rok 2012 a úspěch střídá úspěch – Porta 2012 a probojování se do Řevnic, Moravský vrabec, vítězství v oblastním kole. A nakonec před pár dny Bystřické Regi banjo a postup na podzimní hlavní festival Bystřické banjo. Na kapelu s roční historií dobrý počin.

A neboli na Welcome Drink začínám narážet ve výsledkových listinách a v programech dramaturgů - tož jsem se zalogoval na stránky této brutálské sestavy a ejhle, kdože se to na mne ze stránek dívá – Marek Zavřel – no pane jo!

Nevím, jaké osudy zanesly Marka do našeho regionu, a kde se vzal, tu se vzal v Bruntále, ale je tu a opět ho muzika nenechává v klidu. Sestava Welcome drink je zde a zdá se, že má opět pěkně našlápnuto, tak uvidíme.

A Marek Zavřel, to je garance z nejvyšších, ikdyž image z dlouhovlasého a nepřehlédnutelného muzikanta se přece jen za ty roky stal prošedivělý vlk, ale své muzikantví umocnil na druhou a jeho moderátorské vlohy, ty teprve musím posoudit, ale v Kvokálu byl prostě nepřeslechnutelný.

Nevěříte, sledujte kapelu, určitě o ní brzy uslyšíme ve větším kontextu.

Zde Welcome Drink v nástrojové parádě a zde spíše jako pěvecké sdružení.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010