Poslouchat country znamená žít country . . .

Wabi Ryvola by se letos dožil 75 let

03.05.2010 19:08

Zhruba přes 360 písní složili a uvedli v život bratři Ryvolové. Pro jejich charakteristický rytmus, mnohdy velmi zajímavý akordový klad, krásné texty se "ryvolovky" vžily a staly se nedílnou součástí každého zpěvníčku a cancáku správného trampa, hrají se všude a všemi, mnohdy hráči ani neví, že se jedná o písně bří Ryvolů.

Ne však každý se dobře orientuje v tom, kdo byl Wabi a kdo Miky, kdo je autorem té, či oné písně, jak to s Ryvoly vlastně bylo ? Všem těm, kdo si není moc jistý, doporučuji navštívit níže uvedené webové stránky, které se Ryvolům cíleně věnují co je internet internetem a nejeden z mnoha velikánů této hudby může tak přesný a faktografický web závidět.

Začněme tedy vzpomínkou, Wabi by se v letošním roce dožil 75 let, kdyby si ho před 15. lety nevzala "zubatá". Jiří Wabi Ryvola se narodil 04. dubna 1935 na Kladně. Vyučil se soustružníkem, studoval gymnasium, strojní průmyslovku - kontruktér silničních strojů. Vojnu prožil u slavných PTPáků. V roce 1950 se stal sbormistrem souboru Siréna, člen souboru Čtyřka. V roce 1957 skládá svoji první píseň Blues dřevorubce, 1962 přináší na osadu svou píseň Hejno vran. V roce 1958 vstupuje Wabi do T.O. Zlatý klíč, kterou ale založil o rok dříve jeho mladší bratr Miki Ryvola.

Mirko Miky Ryvola se narodil 12. dubna 1942 na Kladně. 1960 maturuje na keramické škole v Bechyni, 1961 skládá svoji první píseň - Poslední míle. Podstatným datem v životě Mikiho je 20. únor 1956, kdy založil T.O Zlatý klíč, která existuje dodnes.

1961 - 1962 sbor Táborové osady Zlatý klíč (celkem 15 členů) zpívá na potlaších, 1963 vyhrává sbor první soutěžní večer trampských písní v Lucerně. V roce 1963 vzniká se sboru kapela Hoboes v obsazení

- Mirko "Miki" Ryvola
- Jiří "Wabi" Ryvola
- Jindřich "Pedro" Pitra
- Hanka "Bandita" Homolková
- Míra Navara

1967 - založení legendárního Fort Hazardu v jižních Čechách

 1963 - 1968 Hoboes koncertují přicházejí nové členky Jarmila "Jarka" Vrbová a Marcela Koťátková. 1970 vydali Hoboes první SP desky, první LP 1981. 1986 vyšel v samizdatu zpěvník cca 250 písní Wabiho Ryvoly, 1988 počátek zhoubné choroby a Wabi umírá 28. února 1995 v Praze.

Za svůj život složil cca 260 písní, k těm známějším patří - Bílá, bílá, Blacky Joe, Břehy mé duše, Co mi zbejvá, Hejno vran, Heny, Hobo, Hubenej Claim, Island, Kouřový signály, Kristýna, Lákání, Letokruhy, Loudavý návraty, Made in Pade, Modrý oči, Ohrada, Osamnělé město - Tereza, Pikovickej Pacifik, Poslední JumboJET, Poslední veekend, Prokletá fordka, Rezavý šporny, Rychlé šípy, Samota, Sedmnáct dnů, Slet divnejch ptáků, Sochám brečí déšť na obočí, Song abonenta jihozápadní dráhy, Tak ahoj - Californie, Tak už mi má holka mává, To bude asi tím, To mi povidej, To zatracený vedro, Věřím, Volání, Vracím se vracím, Zvláštní znamení Woodcraft (Touha).  

Miki žije dodnes, střídavě na Kladně a Fort Hazardu, věnuje se muzice a keramice, dneska vystupuje společně s Nezmary a nebo jen s Jimem a  Zajdou. Miki složil cca 100 písní, ale většinou ty známé ryvolovky jsou dílem Mikiho -jen namátkou - Bál v lapáku, Bedna od whisky, Bodláky ve vlasech, Drátěný ohrady, Co zbejvá, Fajnová země, Jarní kurýr, Klekání, Mrtvej vlak, Neuhádneš, Noc královky Kristiny, To zatracený vedro, Trail to Island, Tunel jménem čas, Vrbový houštiny, Září, Ze všech chlapů nejšťastnější chlap. Miki je i úspěšným autorem řady povídek a knih - Spadané listí, atd.

Jen ještě jedna zajímavost - pro své perfektní zahrání ryvolovek ve svých začátcích dostal právě Stanislav Daněk svou přezdívku Wabi.

Pokud se chcete o Ryvolech dozvědět vše a ještě něco navíc, zalogujte se na 

https://www.boko.cz/wabi/

a po prostudování webu na na Ryvoly stanete téměř odborníkem

 

Sluší se doplnit že v září loňského roku vyšla nová reedice - dvojcédé Houbousárny, které obsahuje celkem 55 písní jak Wabiho, tak Mikiho, jedná se o kompilaci celkem 13 různých CD. Navrávky jsou citlivě sestaveny, dvojcédé je především vzpomínkou na bratry Ryvoly a jejich tvorbu.

 

Ještě se Vám zde pokusím dohledat ve svém archivu nějaký pořad, kde Miki vzpomíná na Wabiho a celou éru Hoboes, těch pořadů mám několik, vyberu nějaký aktuální a dám ho sem do odkazu, tak pokud Vás zajímá, sledujte dále

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010