Poslouchat country znamená žít country . . .

Vzpomínání na Karla Kryla

04.09.2012 16:18

Myslím, že Karla Kryla ze starší generace, která poznala časy předrevoluční, znal každý. Karel Kryl byl exulant a neb jak se dneska říká, byl odejít. Neemigroval, prostě musel odejít a stalo se tak 09. září v roce 1969 - letos je to 43 let.

Krylovky, tedy písničky, jejichž byl autorem, se zpívávaly někdy tajně, někdy jako projev odvahy u ohňů či na seskupení těch či oněch kamarádů. Písně to byly a jsou stále úderné, kritizující a popisující některé části českých dějin ale i denní situace, které se tehdy děly. A nejen tehdy.

To se vůbec nehodilo do krámu tehdejšímu vedení strany a tak Karel Kryl byl v podstatě vyhoštěn jako nežádoucí osoba. Protloukal se životem v zahraničí a po revoluci v roce 1990 se částečně vrátil. Najednou se k němu věřejně hlásil kde kdo, ale Karel Kryl věděl své.

Přijel, zpíval a kritizoval dále. Proto se možná brzy přestalo o Krylovi mluvit a bůhví, jak by se vše vyvíjelo dále, kdyby Karel předčasně nezemřel.

Celá řada jeho pozdějších textů „útočila“ na nová zla, které s sebou doba nesla. Karel Kryl se narodil v nedaleké Kroměříži 12. dubna 1944, zemřel 03. března 1994, tedy ve svých padesáti letech.

Jaký byl Kryl  textař či zpěvák, základní data, to vše najdeš na jeho stále fungujícím webu, jaký byl člověk najdeš jen ve vzpomínání těch, kteří ho znali osobně a to v dobách, kdy byl mladý a nespoutaný.

Jednu takovou vzpomínku jsem objevil, tak Vám ji předkládám.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010