Poslouchat country znamená žít country . . .

Tučnáci

23.06.2010 06:33

Před několika dny jsme vám nabídli rozhovor s kytaristou skupiny Greenhorns, Medardem Konopíkem, o jejich novém albu Bůh mi seslal krásný ráno. A protože většinu skupiny Greenhorns tvoří členové legendárních Tučňáků, přišla řeč i na nejnovější události kolem někdejší doprovodné kapely Michala Tučného, které s Medardem Konopíkem probereme v druhé části našeho rozhovoru.
   
Jak jste vlastně na ten nápad s Tučňáky přišli?
Myslím si, že základem byl vzájemný stesk a naše pravidelné koncertování na festivalu Stodola Michala Tučného. A protože se nám spolu dobře hraje a vzájemná spolupráce nás baví, tak jsme si řekli, proč to nezkusit? Je to jako když vklouzneš do něčeho mile důvěrného a známého. Odehráli jsme zatím asi pět nebo šest koncertů, ale v příštím roce už budeme na koncertních pódiích častěji a hrát i na některých letních festivalech. 
   
Je rozdíl mezi koncertováním v klubu nebo v divadle a velkým open-air koncertem v Hošticích?
Samozřejmě v tom rozdíl je. Stodola je nejenom o písničkách Michala Tučného, ale také o spoustě hostů, kteří je zpívají a mnoha dalších věcech okolo. Oproti tomu samostatný koncert v klubech nebo v divadelním sále má úplně jinou atmosféru. Diváci nejsou od muzikantů víc než dva nebo tři metry a dá se tak s publikem navázat mnohem bližší kontakt. To je samozřejmě velmi příjemné, inspirativní a taková atmosféra se nám moc líbí. Je to jen o té hudbě a pocitu z ní.
   
V jaké sestavě tedy budou Tučňáci na koncertech k vidění?
Hrajeme přesně v té sestavě, jako s Michalem Tučným. Na bicí hraje Karel Kopic, na klávesy Jindra Vrbenský, Mirek Matoušek na housle, na banjo Jirka Panschab, na baskytaru Milan Černý, na steelkytaru Jirka Zima a já na kytaru.
   
Jaký jste si připravili repertoár, budete hrát jenom starší věci, známé z doby vaší spolupráce s Michalem Tučným, nebo plánujete i nějaké novinky?
V našem repertoáru jsou jak písničky, které jsme jako kapela hrávali na koncertech s Michalem například v okamžiku, kdy si šel do zákulisí na chvíli odpočinout, ale pochopitelně nechybí ani nejslavnější Michalovy písně, které zazní v podání jednotlivých členů kapely. Michal tady udělal veliký kus práce a jeho písničky mají lidé rádi i teď, po tolika letech od jeho smrti. Hodně z nich mi říká, že už si ani nemysleli, že ještě někdy uslyší tyhle písně naživo a Tučňáky uvidí na koncertě. 
   
A co třeba Míša Tučná jako host?
Míša s námi bude vystupovat jako host na některých větších koncertech. Už jsme se na tom domluvili a máme radost, že s tím souhlasila.
   
Jaké jsou reakce od diváků na koncertech?
Pozitivní. Vždy jsme uměli jako kapela nabídnout muziku, která se líbila, byla kvalitní a v tomto trendu i pokračujeme. Je to jako s vínem… (smích)
   
Na koncertech tedy hrajete staré věci z dob působení s Michalem Tučným. A co nový materiál?
Ten samozřejmě připravujeme a s ním také novou desku. Bude v duchu současné country music, z nových převzatých i původních písniček a měla by být hotova na jaře. 
   
Jakým směrem se chcete ubírat, bude to současná moderní country hudba, nebo se chcete orientovat více třeba k jižanskému rocku?
Současná moderní country hudba. K jižanskému rocku se to určitě nepohrne, protože nikdo z kapely vlastně tenhle styl nikdy nehrál. Na country rock a jižanský rock mám vlastní kapelu El Paso a Tučňáci by měli být o moderní country ve stylu interpretů jako jsou třeba Joe Diffie, Vince Gill, Alan Jackson a další. Kdybychom hráli něco jiného, tak už by ta muzika nebyla pravdivá a ani o nás. Nemůžeme se tvářit jako že je nám dvacet a jezdíme na motorce, povlávající dlouhý vlas… to nebyla pravda ani když nám těch dvacet let bylo a mělo co povlávat… Já tyhle nepravdy nemám z hloubi duše rád.
  

11. 11. 2009, Autor: Jiří Konc

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010