Poslouchat country znamená žít country . . .

Trampská muzea aneb kolik a jaká?

02.10.2010 10:39

 

Nedávno mi došlo mailem: VÝZVA / PROJEKT O TRAMPINGU
Národní galerie v Praze připravuje projekt o trampingu v Čechách a hledá dokumenty, fotografie, relikvie a především informace o trampském hnutí od jeho počátků až dodnes. Prosím kontaktujte Útvar tiskové mluvčí.
Národní galerie v Praze-Staroměstské nám. 12, 110 15 Praha 1  - tel./fax: 222 321 459
e-mail: kolerusova@ngprague.cz, jungwirthova@ngprague.cz
Děkujeme za ochotu. Vedení Národní galerie v Praze
Trochu mě udivilo, že  je to Národní galerie , ale nechal jsem to být. Včera mi přišel email s přílohou o Trampském muzeu od Freda.  (Zveřejním co nejdříve). Začal jsem přemýšlet, kolik muzeí v různých formách vlastně existuje, nebo se chystá. A vzpomněl jsem si na otázku, "Kolik jich vlastně potřebujeme?" 

Samozřejmě, někteří ortodoxní trampi tvrdí, ( a asi velká část netrampů), že "Nepotřebujemežádné!" Jedni proto, že tramp patří do lesa, druzí, že jsou důležitější věci.

Bylo by  asi krásné, mít jedno všeobjímající Trampské muzeum, kde by bylo vše v bezpečí, klimatizováno a stráženo před nenechavci. Vzpomněl jsem si na historky typu - Celý život sbíral a shromažďoval, a pak přišla velká voda, oheň či "sběratelé". Nejčastěji je to ale tak, že vše končí smrtí kamaráda - sběratele. Pokud je sám, nebo jeho rodina netrampuje, v lepším případě nabídne část věcí ostatním, v horším případě vše skončí v popelnici, či sběrně. Teď bude možnost dát to Trampskému muzeu.  

Z dnešního stavu to vypadá, že jich bude příliš moc!. Že bude docházet k tříštění sil i finančních prostředků.

Ale podívejme se na problém Tramských muzeí z jiného pohledu.
Jako příklad uvedu Internet. Internet vlastně vznikl díky armádě (USA). Generálové řešili problém, jak zajistit fungování armády při  zásahu výpočetního centra. Vymysleli systém několika propojených výpočetních center. Realizaci nechali na Univerzitách. Ty zjistily, že je to úžasný komunikační nástroj i pro vědeckou práci. A nástupem PCček, se počítačová síť Internet dostala k lidem.
Z  tohoto hlediska, "Není lepší několik lokálních Trampských muzeí?"

Klasická muzea kontra internetová.
Tady by bylo lepší nahradit "kontra" písmenem "a". Protože každý typ má své kouzlo.  Z dlouhodobého, archivačního hlediska - "papír je papír". A hlavně skutečně "hmatatelné sbírky". Takže klasická muzea jsou nenahraditelná.

Internetová "muzea" jsou zase přístupná všem. Dnes si nedovedu představit, že bych se trmácel někam do Prahy, a utahaný balancoval s hůlkou u skleněné vitríny  a něco studoval. Tak za  hodinku bych  byl s prohlídkou hotov.   (Samozřejmě jsou  studovny,...) 

Proto: "Ať žije síť  Trampských muzeí a (také) Internet !?"

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010