Poslouchat country znamená žít country . . .

Tovačovský portál - 13.08. a 14.08.2010

08.08.2010 18:20

Pozvánku zaslala Arana Nosálová . . . . cituji

Už na pátek 13.srpna je připraven program pro všechny, kteří chtějí strávit dva dny v příjemném prostředí zámeckého parku. V pátek v podvečerních hodinách bude zahájena výstava fotografií v prostorách zámku, která přejde do společného muzicírování a  posezení u ohně. Kdo si donese hudební nástroj, může si zahrát a zazpívat spolu s bluegrassovou příbramsko-hranickou formací Blue Stones, s přáteli a pořadateli. Vstup v pátek je zdarma, připraveno bude i malé občerstvení z grilu a ze sudu.

V sobotu 14. srpna zahajujeme ve 14.00 hod.  litovelským folkrockovým uskupením Noaco a téměř do dvaadvacáté hodiny se na podiu prostřídá desítka kapel různých žánrů. Vloni se vám nejvíce líbila Epy de mye z Českých Budějovic, neúnavné a nakažlivé akustické trio, pro které je muzika potravou. Nejen, že hráli na pódiu, ale zpívali u ohně až do nedělního rána.

Pro příznivce folkové muziky máme připravenou lahůdku v podobě tria Šantré z Prahy, kteří z vážných zdravotních důvodů nemohli vloni na festivalu účinkovat. Pro trampskou a folkovou část posluchačstva jsme pozvali Přístav z Brna, který u nás není rozhodně  nováčkem. Žádné ukulele lká tmou ani romanticky zvlněné peřeje, ale dobře udělaná muzika.

Tak trochu bluesově naladěná je kapela Alibaba z Horky na Moravě, která se představuje i na takových festivalech jako je Blues Aperitiv v Šumperku. Spíše do folkrocku je laděná ostravská Dobrá poloha. Z pátečního večera na sobotní pódium se přesunou také Blue Stones a na večerní pořad Hodinky ve věži vás pozve duo Dobrozdání z Opavy.

Hostem večera je velmi zajímavá kapela z Brna pod vedením nepřehlédnutelného hráče na příčnou flétnu Zdeňka Němečka, říkají si Quanti Minoris a bývají označování jako hradní rock. O svých začátcích napsali:

„Duo Quanti minoris vzniklo v roce 1998. Putovali jsme od hradu k hradu, až jsme získali domovské právo na hradě Buchlově. Tam jsme začali v Kapli sv. Barbory natáčet naše první CD. I přesto, že jsme přišli s prosbou ve veliké pokoře a úctě za zdejšími duchy, neboť kaple sloužila jako rodinná hrobka Berchtoldů, nebylo možné v těchto krásných prostorách práci realizovat a dokončit. Těžko se to vysvětluje a většinou to chápou jen kasteláni a lidé, kteří mají nějaké to strašidlo doma.

Ač duchové až tak zlí nebyli a nebylo se čeho bát, mizely nám přes noc záznamy, které jsme večer prokazatelně uložili a zálohovali. Do kaple neměl nikdo přístup, klíče jsem měl v kapse a spali jsme v autě přímo před kaplí. No prostě si z nás dělali prču, jak bývá jejich dobrým zvykem v těchto končinách. Aspoň je na co vzpomínat, bylo tam moc krásně. Nelze než všem opět poděkovat jmenovitě: Černé paní na Buchlově, Rytíři Jindřichovi, hradním vílám Libušce a Irence i kastelánovi Jiřímu.

Po několika letech marného hledání muzikantů, kteří by byli ochotni hrát středověkem říznutou muziku, jsem řízením osudu v létě 2005 potkal spolek tří muzikantů beze jména, téměř bez repertoáru, ale hlavně bez předsudků. Na rozdíl od všech ostatních mě neodkazovali do nejmenovaných partií a nesnažili se mne přesvědčit, že je to muzika na "dvě věci". Naopak, snažili se splnit všechna moje hudební přání a požadavky, které zvláště v prvních měsících naší spolupráce pro ně musely být značně vyčerpávající, ale snad i přínosné. Doufám, že mé příkoří páchané na jejich muzikantských duších mi už odpustili a za to všechno jim patří můj velký dík.“

Souběžně s countrybálem Druhé mízy a Vojty Zíchy se tradičně otevře kaple tovačovského zámku, aby ve svém příjemně intimním prostředí tentokrát přivítala našeho dlouholetého spíkra Jirku Němce, který vám bude číst ze své knihy Vilémky.Večer bude čistě mužský, neboť ho doprovodí  pánské duo Dobrozdání, dva hlasy spolu s několika různými hudebními nástroji.

Během celého dne a následně i v neděli bude jezdit vláček do Kojetína a zpět a svážet nejen milovníky šmíru, výhybek a fotografování, ale hlavně festivalové návštěvníky. Celý portální tým bude připraven vám naservírovat nejen příjemnou muziku, ale také dobré občerstvení a pohodovou letní atmosféru, tak se přijděte podívat.

Průběžné informace a zprávy z příprav najdete na stránkáchwww.tovacovsky-portal.cz 

 

 

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010