Poslouchat country znamená žít country . . .

The Seekers

05.12.2011 23:12

Veleúspěšná australská skupina, kterou dneska zná již asi málokdo. Její největší sláva se datuje do šedesátých let minulého století a je nutno si přiznat, že i dnešní padesátníci se v té době ještě věnovali úplně jiné činnosti. Taktéž možnost kapelu vidět či slyšet nebylo v té době v Československu možné. Přesto si její písně zpíváme dodnes. Ale jen málo kdo ví, že si broukají právě písně, které kapela The Seekers proslavila.

Na jejich původní předlohy se odvolává dneska řada folkových celebrit, The Seekers ale ovlivnili svými písněmi i repertoár u nás tehdy slavných kapel. Rozvinutý socialismus v našich zemích si s autorskými právy příliš hlavu nelámal a tak mnohdy u českých hitů není uvedena ona douška, že autorem melodií na české texty byla právě kapela The Seekers.

Když si projdeme její repertoár, nejspíše nás zaskočí, kolik písniček se u nás s českými texty hrálo s zpívalo. Zdaleka ne všechny písně pocházejí z autorské dílny The Seekers, řadu melodií kapela převzala od jiných, převážně amerických folkových a country kapel. Ale i tak toho The Seekers stihli hodně a jejich kariéra byla přinejmenším netradiční.

Znalost historie nám pomáhá znát naši přítomnost a proto mne dovolte kariéru The Seekers trochu nastínit, zde si pomohu texty Wikipedie, ale celý příspěvek má posloužit hlavně k tomu, abyste si o kapele, jejich osudech a především jejich hudbě včetně ukázek udělali svůj obrázek.

Sandy Nosek o The Seekers připravil hodinový pořad a tímto bych Vás na něj rád upozornil. Celý pořad můžete vyslechnout zde.

A než se do poslechu pustíte, tak pár základních dat o skupině jistě neuškodí. To co nám bylo dříve upíráno, nám nynější technologie plně nahrazují. I když The Seeker patří již spíše do hudební minulosti, lze data o nich dneska lehce získat, včetně autentických nahrávek a videí. Můžeme tak nejen slyšet, ale i vidět a to očima jejich tehdejších fanoušků.

The Seekers, jak jsem již uvedl, měli zajímavou historii. Kapelu založili v roce 1962 v Melbourne tři spolužáci ze střední školy a to Guy Athol (kontrabas), Keith Potger (dvanáctistrunná kytara a banjo), Bruce Woodley (kytara a mandolina). Než se spojili do The Seekers, hrával každý z nich v jiné kapele, po založení se k nim se přidal Ken Ray jako hlavní zpěvák skupiny, ale ten od skupiny v jejich počátcích odešel a byl „nahrazen“ Judith Durhamovou – zpěvačku s jazzovou minulostí, hrající na klavír a v té době ke zpěvu stačila obsluhovat rytmickou tamburinu.

Slavná čtveřice byla na světě a začala dobývat světové scény. Na astralskou skupinu počin, v té době zcela nevídaný. The Seekers se staly první australskou skupinou, která prorazila a uplatnila se za hranicemi země a to hned ve Velké Británii a USA, tedy trhu nejvyšším s největší konkurencí a prestiží. Na vrchol jí určitě pomohla i ona světová folková vlna šedesátých let.

Vznikla řada největších hitů, které dobývaly hitparády na postech nejvyšších. Jistě si vzpomenete na píseň Skončil karneval a neb ona známá ruská – Sten´kaRazin, kterou u nás nazpívala Helena Vondráčková. Píseň zazněla v mnoha úpravách později, stala se hymnou EXPA 88 a paralympiády v Austrálii a patří dodnes k 30 nejprodávanějším písním ve VB.

Březen 1964 se stává pro skupinu zlomovým, odjíždějí z Austrálie jako skupina, která má bavit cestující na výletní lodi, po příjezdu do VB jim ale byl nabídnut dlouhodobý kontrakt, přišli ti správní producenti, dostavily se hity a The Seekers začínají dobývat hitparády.

V roce 1967 se kapela s velkou slávou vrací zpět do rodné Austrálie a koncertu na jejich uvátání se tehdy zúčastnilo neuvěřitelných 200.000 lidí. Opět tak padl jeden rekord, který rozšířilo celostátní vysílání dalších akcí, které sledovalo na 6 miliónů diváků.

V roce 1968 byla skupina jmenována jako Australané roku, v tomto roce od skupiny odchází Judith Durhamová, která se věnuje solové dráze. Posledním koncertem skupiny jako celku byl 09. červenec 1968, kde pořad BBC sledovalo na 10 milionů posluchačů. Kapela byla rozpuštěna, ale pořád se od této doby schází, v roce 1995 byla uvedena do síně slávy.

Sedmdesátá léta znamenala snahu The Seekers obnovit, ale bez Judith, kapela se v původní sestavě potkala opět až v roce 1992 při příležitosti 30 let založení. Úspěch byl veliký a tak skupina dále hraje dalších 11 let.

A v roce 2010 bylo výběrové album The Seekers zařazeno v knize 100 nejlepších australských alb. Ale to jsme již v současnosti, přičemž největší hity lemují naše dětsví či mládí těch dříve narozených. A milovníci kapely The Rangers či později Plavců v melodiích The Seekers najdou řadu svých hitů, které z repertoáru této kapely velmi dobře znají. A když si pustí originál mají pocit, že zase slyší Plavce, jen v angličtině. Ono to ale bylo naopak.

Převzaté melodie včetně velmi podobných aranžích i nástrojového obsazení znamenají, že The Seekesr známe, ikdyž vlastně v podání českých muzikantů. Ale nakonec přesvěčte se sami, poslechněte si pořad a nebo si na YouTube najděte nespočet odkazů.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010