Poslouchat country znamená žít country . . .

Tanz&Folk Fest Rudolstadt

24.06.2010 22:24

Ve dnech 2.–4. července 2010 proběhne v německém Rudolstadtu jubilejní 20. ročník festivalu zaměřeného na world music a lidovou hudbu z celého světa. Na více než 20 pódiích se vystřídá přes šest desítek kapel. Každoročně bývá část koncertů zaměřena na „magické nástroje“, tím letošním bude trubka a její nejrůznější varianty. Zemí, na níž bude zaostřeno, se stane kolébka lidstva – Etiopie. Tancem tohoto ročníku bude step. 
   
Tanz&Folk Fest Rudolstadt ve svém oboru nemá ve střední Evropě konkurenta. Ve srovnání s obdobně zaměřenými akcemi (u nás stojí nejblíže Colours Of Ostrava) nabízí totiž nejen zavedené a populární umělce, ale také zajímavé osobnosti, které si své jméno u posluchačů teprve získávají. Pozoruhodná je schopnost pořadatelů vytipovat kvalitní a nevšední umělce. Pokud tedy mezi jmény účinkujících narazíte na jména zcela neznámá, netřeba se ničeho obávat. Pravděpodobnost, že nebudete na koncertech zklamání, téměř hraničí s jistotou. 
   
Další předností Tanz&Folk Fest je žánrová pestrost, kterou nabízí. Z pohledu čtenáře CountryWorldu.cz může být zajímavé to, že pokaždé narazí v programu také na muzikanty hrající bluegrass, old-time music či na významné osobnosti písničkářské scény. Loňské fascinující vystoupení Lucindy Williams budiž příkladem nejzářivějším. 
   
Letošní jubilejní dvacátý ročník nabízí snad ještě více než ty předcházející a slibuje být jedním z nejlépe obsazených za celou svoji historii (a to vše samozřejmě již pouze při pohledu na přehled účinkujících známých a populárních). Počínaje Afro-Celt SoundSystemem, jehož magické spojení keltských harmonií a afrických rytmů překračuje veškeré hranice a otvírá nové obzory, po stále stejně neuvěřitelně šílené finské Leningradské Kovboje, se posluchačům otevřou neskutečně široké brány do světa hudby. 
   
Přehled všech doposud avizovaných účinkujících by neúnosně zvýšil rozsah tohoto článku, takže jen velice stručně. Mezi písničkáři, které letos uvidíme a uslyšíme, nebudou chybět Arlo Guthrie, syn legendárního otce všech folkařů Woody Guthrieho, i Rickie Lee Jones, autorka a zpěvačka řazená k těm nejvýznamnějším. Z jihu USA dorazí Cedric Watson & Bijoux Creole – tři muzikanti, kteří s pomocí kytary, houslí a akordeonu dokáží vystřihnout takový cajun, až se nohy samy roztančí. Zpěvák skupiny britské folkrockové skupiny Oysterband John Jones přiveze svůj vedlejší projekt zvaný stručně The Band a své pojetí alternativního folku představí anglicko-skotští Lau, u nichž se tento styl snoubí s jazzem, klezmerem i bluegrassem. Další hudebníci dorazí z Austrálie, Argentiny, Brazílie, Bulharska, Ghany, Gruzie, Hodurasu, Itálie, Indie, Íránu, Izraele, Kolumbie, Polska, Norska, Ruska, Švédska, Švýcarska a mnoha dalších zemí…
   
V této souvislosti mohu doporučit skvělý český web www.world-music.cz, kde v článku věnovanému Tanz&Folk Festu (https://www.world-music.cz/box/detail/id/115-tff-rudolstadt-2010) je k dispozici řada dalších informací včetně odkazů na MySpace profily jednotlivých účinkujících.
   
Česko bude mít letos v Rudolstadtu dva své zástupce: Z Valaška přiveze svůj melodický a úderný folkrock kapela skvělých muzikantů Docuku a na alternativně-písničkářské struně zahraje Jablkoň.
   
Navštívit Rudolstadt není vůbec složité, od našich západních hranic je to jen pár hodin jízdy autem. Spát se dá ve vlastních stanech (louka pro ně vyhrazená nabízí nejen dostatek prostoru, ale i dobré zázemí s toaletami a sprchami). Do 23. června je na Tanz&Folk Fest možno pořídit permanentku za zvýhodněnou cenu 50 €, pro děti ve věku 7–14 let za 25 €. Děti do 7 let mají na festival vstup zdarma. Permanentky je možné objednat prostřednictvím e-mailu – podrobné informace naleznete na https://www.tff-rudolstadt.de. 
   
V první den festivalu (pátek) pak budou k dispozici permanentky na celé tři dny za 65 €. Později je možné zakoupit pouze vstupné na jednotlivé dny. Ceny jsou následující:
Pátek: základní vstupné – 24 €, zlevněné (dětské) – 12 €
Sobota: základní vstupné – 28 €, zlevněné (dětské) – 14 €
Neděle: základní vstupné – 24 €, zlevněné (dětské) – 12 €
   
Festivalu předchází čtvrteční koncert, tzv. Sonderkoncert (na něj je třeba zakoupit zvláštní vstupné, není součástí festivalu). Koncert se koná 1. července na hradě, začíná ve 21.00 hodin a představí se na něm Kumar, rapper z Kuby žijící v Barceloně a španělští Ojos de Brujo, jejichž energií překypující nářez je poskládán z ingrediencí flamenca, hip-hopu a rumby.
   
Další informace o festivalu včetně fotogalerií z uplynulých ročníků nabízejí také stránky T&FF Rudolstadt 2000–2010
 

Napsal 20.05. 2010, Evžen Müller

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010