Poslouchat country znamená žít country . . .

Svojšice již jinak a neb Svojšický podzim

05.10.2010 19:14

Nádherné babí léto provázelo 10. ročník Svojšického Podzimu.

11. září, krátce po 13. hodině zahájil přehlídku trampských a country skupin již tradičně Country Colaps - Pardubice. Letos jsme nehráli tolik vlastních písniček, ale vsadili jsme na několik známějších hitů.

Jako první soutěžní skupina vystoupila skupina Naopak - Dobříš a hned na začátek překvapila kvalitním vystoupením, které nasadilo laťku úrovně zúčastněných kapel dost vysoko.

Podruhé se Svojšického Podzimu zúčastnila skupina Struna z Hronova. Skupina balancuje v žánrech country - folk a trampské písně a na festivalových pódiích se tak trochu hledá. Po 15. hodině zpestřilo program Svojšického Podzimu vystoupení dětské taneční skupiny Rošťáci z Pardubic. Zatancovali několik country tanců a roztleskali tak zvolna se zaplňující hlediště.

Jako další vystoupila skupina Víceméně - Pardubice. Loňský vítěz během roku pilně koncertoval a bylo to znát i na jejich výkonu. Velice zvědavý jsem byl na Standu Mrázka a Přátelé z hor. Kapela hraje převážně písničky Mirka "Skunka" Jaroše a nebojí se trochu tvrdší country, včetně bicích. Naopak.

Začínající skupinou je Chvíle - Hronov. Jádro kapely je společné se skupinou Struna. Na rozdíl od Struny hrají více folk, a pokud jim to vydrží, určitě budou lepší a lepší. Velice profesionální výkon předvedl ostravský Bruno Unit. Letos jediný zástupce bluegrassových kapel si vysloužil uznání nejen diváků, ale i účinkujících. Možná, že jen díky tomu, že zpívali výhradně anglicky, se neumístili mezi prvními třemi kapelami.

Další hronovskou skupinou je Kamion. Svojšického Podzimu se zúčastnili již popáté a zrají jako víno. To je znát také na jejich výsledcích z ostatních festivalů. Popáté přijela do Svojšic na Podzim také Chrpa - Chrudim. Festival se dostával do časového skluzu a bohužel na to doplatily ty nejlepší skupiny. Samozřejmě, že Chrpa patří mezi ně a jako jediná ze soutěžících skupin, která zastupovala žánr trampské hudby, by si zasluhovala více prostoru.

To samé platí i o skupině Hluboké nedorozumění - Praha. Tato skupina patří již 10 let mezi špičku mezi mladými trampskými a folkovými skupinami. O jejich kvalitě vypovídá řada ocenění, která získali na různých festivalech.

Skoro s hodinovým zpožděním začalo vystoupení hosta letošního Svojšického Podzimu, legendární trampgrassové skupiny Paběrky - Praha. Naštěstí divákům, kterých na letošní festival dorazilo kolem tří set, to snad nevadilo. Historie skupiny Paběrky sahá do roku 1985 a za jejím vznikem stojí legendární banjista a kreslíř Marko Čermák. Ten v letošním roce oslavil 70. narozeniny. Paběrky mají na svém kontě 12 alb a nespočetnou řadu vystoupení u nás i v zahraničí.

Během jejich vystoupení počítala děvčata v zákulisí divácké hlasy, které nakonec rozhodly o konečném pořadí:

1. místo - VÍCEMÉNĚ - Pardubice
2. místo - CHRPA  - Chrudim
3. místo - NAOPAK  - Dobříš

Po vyhlášení výsledků zahrály Paběrky písničku, kterou byl Svojšický Podzim oficiálně ukončen.

Také 10. ročník uváděl Ota Kolář "Tíno" a o perfektní zvuk se tradičně postaral Lukáš Faltus "Ášek".

Večer pokračoval country bálem, na kterém v tomto roce hrál pořádající Country Colaps. Kapela letos oslavila 10 let své činnosti a postarala se o důstojný začátek i konec festivalu, který si již nachází své místo mezi ostatními letními festivaly jak u diváků, tak u účinkujících.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010