Poslouchat country znamená žít country . . .

Stráníci, Mrakoplaš a Míra

22.05.2013 14:42

Luboš Stráník a Verunka (jak všichni fanoušci důvěrně oslovují jeho ženu) se po trampsko - folkových podiích „potloukají“ už hezkou řádku let. Ona řádka v letošním roce dovrší číslovku třicet a za tu dobu jsem Stráníky viděl a slyšel s nejrůznějšími muzikanty v mnoha uskupeních. Samotné duo (dnes trio – s baskytaristou Pavlem Liptákem) jen s kytarou a dvojhlasem je dneska spíše vyjímka a protože letost se slaví, musí i ta oslava stát za to.

Ale hezky popořádku; 60 + 30 = 10 to je matematický rebus, se kterým se setkáte, pokud narazíte na letošní hudební vystupování Stráníků. Ale nehledejte za tím žádnou Fibonacciho posloupnost či jiný hlavolam, ikdyž trochu tajemné to je . . .

Až do okamžiku objasnění . . .  60 – to je Míra Ošanec, dlouholetý spoluhráč se Stráníky v projektu písní - Peter, Paul a Mary. Tento neúnavný publicista, autor a muzikant, kterého poznáte dle bohaté hřívy vlasů, muzikantské všestrannosti a moderátorské „zručnosti“, kdy co se neuhraje, to Míra „okecá“, se dožil ve zdraví doslova před pár dny šedesáti let. 30 – to je ono působení Stráníků na trampsko – folkové hudební scéně a desítka zde reprezentuje onen projekt PP&M, který Stráníci a Míra Ošanec uvedli v realitu právě před deseti lety.

Takže je co slavit, ikdyž Míra se k oslavám šedesátky moc nehlásí. Zato třicet let na scéně si manželé letos okořenili silným partnerem v podobě skupiny Mrakoplaš – což je skupina pohybující se na pomezí žánrů folk, boogie a blues a mnohé jejich skladby, to je „parádní nářez“. Vezmeme-li v úvahu, že Pavel Lipták, který dneska se Stráníky pravidelně vystupuje je i člen skupiny Mrakoplaš, není spojení s touto skupinou zas tak tajemné.

Tři zatím vydaná CD + řada dalších písní dávají dostatek materiálu pro průřez třicetiletým hraním, na pořadu dne jsou písně, které si fanoušci Stráníků oblíbili a osvojili. Manželé hodně čerpali z tvorby Simona and Garfunkela, Gordona Lightfoota, Beatles, s texty Pavla Havlíka a Petra Bartůňka tak vznikly zajímavé coververze, které si mohou zahrát vyznavači těchto melodií vyzbrojeni českými slovy. K tomu přidejte autorskou tvorbu či skladby kolegů muzikantů a v tomto roce i silný „spodek a spousta muziky od muzikantů Mrakoplaše“ a máte sestavu, kterou si pro oslavu třicátin hraní Luboš Stráník tak trochu vysnil a zrealizoval.

Před dvěmi týdny se uskutečnil v Country Klubu Lucie v Hradci Králové koncert, který snímal i Český rozhlas a připravil je pro své Studio noc odvysíláno bylo 15.05.2013 a snad se objeví i v nějakém archivu ČR či přímo na stránkách Stráníků.

A jak bylo přímo na koncertě a při natáčení, to přinesla Jana Štěpánková ve své reportáži, kterou si můžete přečíst zde.

A jsme li u Stráníků, tak mnozí určitě víte, že jsou organizátory tzv. Potlachů u Stráníků. Ten první se odehrál již v roce 1999 a posléze pravidelně minimálně jedenkrát za rok. Od roku 2004 vše na Kaleku (což je obec v Krušných horách) a na velké louce před Kozí farmou – U Drexlerů. Ten nejbližší se chystá již za měsíc – na 22. června 2013. Od 14,00 – 23,00 hodin zahrají Jitka Vrbová a Standa Chmelík, Stránící s Mírou Ošancem, Mrakoplaš, Zlatý orel, Naopak, 4Zdi, Věneband, Duo Komáři, Druhá kolej či Marek Vojtěch.    

A týden před tím se s nimi můžete potkat na dnes již velmi známém festivalu Folkové chvojení, který ač bude pořádat teprve třetí ročník, již si získal řadu fanoušků a širokou diváckou obec.  

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010