Poslouchat country znamená žít country . . .

Spiritual Kvintent na Portě v Řevnicích

21.06.2010 10:20

„Na Portách byli  tak často, že si pamatuji jen první vstup na druhém ročníku v r. 1968 v Ústí ( tam to byl, jak známo, festival trampský a živě si pamatuji, jak po prvních tónech spirituálu Little David na nás trampské publikum volalo "Děte s tou operou do prdele!") a druhý v r.1969, kdy jsme již - se stejným typem repertoáru - byli přijati vřele a cenu Porta obdrželi. Od té doby jsme až do listopadu 89 byli na Portě pokaždé, já navíc vždy jako člen poroty. Přesto, že jsem v r. 1974 ve Svitavách vyhodil jako její předseda z jednání poroty náčelníka všeho svazáctva Pravdu - jen už mě nikdy neudělali předsedou. Nesbírám trofeje a tak si nepamatuji, kolik Port jsme dostali, vím jen, že i Zlatou Portu. Po listopadu jsme už hodně pauzírovali, ale v posledních asi 5 letech - s výjimkou loňska, jsme zase na Portě hrávali.“

50 LET SPIRITUÁL KVINTETU       
Jiří Tichota:
„...oživili jsme a do obecného povědomí jsme poslali mnoho krásných, ale předtím zcela zapomenutých muzikantských perliček.“

Letos slavíte 50. výročí od založení kapely. Portě je o něco méně - „pouhých“ 44 let:-). Takže jste zažili jako účastníci i její začátky v Ústí nad Labem. Vaše hudba, už i z názvu vyplývaje, je specifická, jak Vás přijímali folkaři zpočátku?

Tak pozor, první ročníky Porty v Ústí n/L byly akce trampů, takže v publiku neseděli folkaři. Ostatně v polovině 60. let je trochu nadsazené o "folkařích" mluvit. My jsme začínali v situaci, kdy tenhle pojem neexistoval a protože nebyly samozřejmě ani žádné "folkařské" akce" hráli jsme především na jazzových podnicích. Takže v sále ústeckého kulturáku seděli téměř samí trampové - se stetsony, osadními odznáčky a vlaječkami a fandili svým osadním kapelám. No a jak nás přijali? To si pamatuji přesně: Olda Ortinský začal první spirituál Little David play on Your Harph a ihned po prvních tónech se ze sálu ozvali ortodoxní vyznavači tradiční trampské písně: "Děte s tou operou do prdele!". Ale máte pravdu, vlak už se rozjížděl... Na dalším ročníku jsme již získali první Portu. A pak další a další, až po Zlatou.

Býval jste členem, ba i předsedou poroty Porty. Sledujete ještě dnes vývoj folkových kapel, nebo zaujala vás tvorba nějaké naší folkové skupiny v posledních letech? Na Portě jste chyběli snad jen loni...

Vývoj dnešní scény už tak nesleduji, ale v hlavních obrysech ji znám. A mám radost z toho, jak se pěkně košatí a zelená!

Letos jste na Internetu vystavili velmi slušnou sbírku dnes už historických dokumentů – když si to představím, tak to musely být krabice a krabice či šanony listin a dokumentů – kdo byl ten sběratel a shromažďovatel? A zároveň, kdo je pomohl všechny skenovat, aby byly vystavitelné na Internetu? Je to mimořádně zajímavý nápad.

Ty krabice jsou moje a moc nevíme, kam je dát. Nápad je projít, udělat výběr a ten "vyvěsit", měl syn Tomáš. Muselo s tím být spoustu práce a tak ho Vaše uznání jistě potěší!

Obligátní otázka - jaké skladby si připravujete pro letošní Řevnice?

Vzhledem k tomu, že hrajeme takříkajíc obden, nemůžeme připravovat speciální programy pro jednotlivá vystoupení. V Řevnicích uslyší posluchači průřez naším současným repertoárem. Vynecháme jen hymnus Řevnice, Řevnice, dobrá kaše na mlíce! , který jinde - zejména v Černošicích - slaví úspěchy...:-)

Napsala Barbora Tesařová

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010