Poslouchat country znamená žít country . . .

Seznamte se – Madam

28.05.2012 19:21

Folková a dnes již nejen folková kapela Madam pochází z České Třebové a přiznám se, že přesto, že kapela hraje již 18 let, moc jsem se s ní nepotkával. Pokud mne paměť neklame, naživo jsem je snad nikdy neslyšel. A troufám si říci, že jste na tom podobně, pokud nepocházíte přímo z regionu kolem České Třebové.

A hned dodám, je to škoda, že se o kapele ví tak málo a vidět a slyšet je ji ještě méně, alespoň co se větších akcí týká. Neboť Madam je dneska plnoletá dáma, která má co nabídnout. Slušný sound, zpěvy a vokály a především vlastní autorskou tvorbu, která je k poslouchání.

Kapela vznikla v roce 1994 z původní skupiny Šprk, která zpívala v základu již od roku 1991, takže zakládající členové jsou spolu již přes 20 let. Šprk vydal kazetu s vlastními písněmi – Loď pluje dál, které se dokonce dostalo cti remasteringu a její digitalizace. Nově vzniklá skupina Madam měla v prvních letech rozlet opravdu veliký, již v roce 1997 natočila CD vlastních písniček (CD - Madam) a o rok později v roce 1998 obdržela na Portě v Plzni hlavní cenu – Portu v kategorii folku.

Dneska hraje skupina vlastní písničky, téměř výhradně z autorské dílny zpěvačky Evy Šichové. Písničky jsou melodické, samotná kapela dneska vedle folkového podkladu nese prvky bluegrassu a country, což je důsledek žánrové pestrosti jejich členů, kteří nezřídka přicházeli z jiných oblastí hudby, než folk a dodnes působí i v dalších projektech. Písně z druhého CD – Soukromé nebe nejsou zdaleka jen folkové, ale spíše i na pomezí country a bluegrassu.

Šestičlená sestava má dvě dámy – Evu Šichovou (kytara, zpěv, autorka písní, aranže) a Jitku Peterkovou – zpěv, dále skupinu tvoří -  Láďa Šich (kytara, zpěv a něco málo podílů na tvorbě písní a aranží), Michal Kupčík – basová kytara a dle potřeby banjo, Víťa Příhoda – foukačky, Radovan Mužík – banjo a konferenciér kapely.

Madam se hudebně pohybuje především ve svých teritoriálních vodách – Česká Třebová, Litomyšl, Dobruška, Jablonné nad Orlicí, z větších festivalů Újezdské babí léto. Natočila dvě CD, to první v roce 1997 pod názvem Madam, to druhé pod Názvem Soukromé nebe (2011), které obsahuje 16 písní, výběr toho nejlepšího, co za uplynulých 13 let vzniklo a doba obrousila do prvotřídní kvality.

Je jen škoda, že kapela není více vidět, určitě si to zaslouží. Na druhé straně za vším stojí asi vytíženost Ládi Šicha, který je na českotřebovsku znám jako keramik a fotograf a tyto činnosti ho jistě plně vytěžují.

Nicméně na webovkách kapely si můžete jejich CD Soukromé nebe objednat, kapela na stránky umístila celkem 11 písní (6 z posledního CD) v plné stopáži, takže si můžete udělat obrázek, co Madam umí a jak hudebně zní.

K mání je i videoklip k písni Kreslím křídou, se stejnou písní bodovala (březen 2012) Madam na Radiu Samson – Samsonovy štafle. Určitě zajímavé je i spojení se slovenskou písničkářkou Heny či Jiřím Meisnerem, basovým mágem a muzikantem s tou nejvyšší visačkou.

Madam jen dokazuje, kolik šikovných muzikantů, autorů se kolem nás rodí, žije a užívá si svých zájmů bez nutnosti velké propagace a showbussinesu kolem. A přesto je to plnokrevná a krásná muzika.

A pokud jste kapelu na živo neslyšeli, můžete to napravit již tento víkend na festivalu Orlické Ozvěny, či další týden na Jablonském Medvídkovi v Jablonné nad Orlicí. Ze známější akcí to bude v srpnu Pastvinské notě a nebo Újezdském babím létě.

 

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010