Poslouchat country znamená žít country . . .

Regi banjo - 09.06.2012

27.05.2012 14:27

Jerry Koš předal otěže a informovanost se trochu zadrhla. Kdo z Vás jezdíval na Regi banjo (konaném vždy na začátku jara) či na Bystřické banjo (podzimní termín), byl zvyklý na celkem velmi rozsáhlý informační servis.

Festivaly neměly své webovky, či zastoupení na Facebooku, o to více sázel Jerry na přímou komunikaci. V jeho adresářích byly stovky adres příznivců, které zpravidla měsíc před akcí zásoboval spoustou informací o festivalu, účinkujících, vyhlášený byl jeho buletin Umíííí, v posledních letech se určitě líbila propagace vystupujících kapel se stručnou vizitkou skupiny a ukázkou jejich písní zasílaných jako příloha mailu.

Velká účast přiznivců této muziky na jednotlivých festivalech byla právě založena na přímé komunikaci. Sám jsem jezdil na obě akce pravidelně a mohu říci, že 75 % návštěvníků se opakovala rok co rok a snad všichni se s Jerrym nějak znali a byli v jeho adresářích. Jeho informace zasílané v dostatečném předstihu vedly k tomu, že jsem vždy věděl vše v čas, naplánoval si na daný termín návštěvu festivalu a jiné akce pak odmítal, či velmi zvažoval. Taktéž hodně fungovalo předávání si informací mezi kamarády, podmínkou bylo, vědět ale vše s dostatečným předstihem.

Výhodou jistě byla i termínová listina. V březnu, kdy se konalo Regi banjo, či v říjnu, kdy Bystřické banjo, nebyly hudební kalendáře tak nabité jinými akcemi, lidé rádi přijeli a udělali si krásný podvečer a večer. Pořádání festivalu v sále nebylo taktéž závislé na počasí, kterému ještě stále neumíme poručit. To byla velká výhoda a jistota a tak trochu tradice. Taktéž kapely měly více volno, a tak nebyl problém je přesvědčit o vystupování.

Jak známo, Jerry pořadatelství předal dál. Přece jen roky nelze zastavit a má-li se tradice udržet, je nutno omladit a přinést něco nového. Pořadatelství již na posledním ročníku oficiálně předal domácímu uskupení MS Band včetně všech podkladových materiálů a adresářů a kontaktů na redakci Rádia Proglas, kde probíhaly i jeho pozvánky.

Proto je tak trochu škoda, že se informovanost o festivalech trochu zadrhla. Nevím, jak jiní, ale mne informace ani na adresu těchto stránek, ani na adresu soukromou, nedorazila. Vlastně to, jestli bylo letost Regi banjo jsem začal dohledávat až při „úklidu“ dat z měsíce března a dubna. Jinak pravidelnou akci zahlušily jiné informace a je to ono známé – "sejde z očí, sejde z mysli".

Proto jsem trochu zapátral a zjistil, že letošní Regi banjo ještě neproběhlo. To je první novinka od nových pořadatelů. Přesunout Regi banjo z březnového termínu na červnový, hlavním důvodem je dramaturgická změna. Z festivalu pod střechou se má stát hraní venku, v krásném amfiteátru zámeckém parku. Vrtochy počasí pořadatelé jistí rezervací prostorů onoho sálu v kulturním domě Nadační, kam se se hraní přesunulo, pokud by pršelo. Takže bude-li pršet, nezmoknem. Tento krok je určitě pozitivní v tom, že je zde snaha oživit festival a jarní termín posunout blížeji k létu a hlavně pod širou oblohu.

Horší je to již s informovaností kolem festivalu a teprve průběh Regi banja ukáže, zdali se určitá snížená informovanost projeví či neprojeví na návštěvě festivalu. Je pravdou, že o festivalu „pověsili“ pořadatelé první nástřel již 09. března na webové stránky Města Velká Bytřice s odkazem, že upřesnění bude následovat, ale dnes, v podstatě 14 dní před festivalem, stále nic. V nástřelu se dozvíte jen den a čas. Odkazy na stránkách našeho webu jsou mojí aktivitou, na Folktime v kalendářích nic, na stránkách Folk v Ostravě taktéž nic, na Country Ahoj nic.

Nakonec jsem na jiném místě (bude ale někdo hledat tak usilověn jako já?) nalezl i další informace, takže přijměte info k festivalu alespoň takto zprostředkovaně . . .  cituji

10. REGI-BANJO - Přehlídka trampských, country, bluegrassových a folkových skupin středomoravského hudebního teritoria  - sobota 9. června 2012 - amfiteátr v zámeckém parku

hlavní pořadatel - MS Band - Martin Seidler, spolupořádá MěstoVelká Bystřice

Ve Velkobystřických novinách na začátku června najdete článek s detailnějším představením programu přehlídky a vystupujících interpretů, proto jména vystupujících uvádím záměrně v abecedním pořadí a bez detailů.

Letos to budou: Alibaba, Domino, Freďáci, Hubertus, Soft & Easy, Welcome drink a Kelt Grass Band.

Kelt Grass Band, nebude moci vystoupit ve své nejsilnější sestavě a tak vystoupí "jen" jako host.

A to nejlepší na závěr. K MS Bandu se coby hlavnímu nastupujícímu pořadateli pravděpodobně přidá zkušený spolupořadatel, který vážně zvažuje svoje zapojení do pořádání bystřických přehlídek.

Jeho vstupním počinem je hlavní host letošního REGI Banja. Tento interpret zatím na Banju nikdy nevystoupil, přestože sem jeho tvorba a interpretace jednoznačně patří. Takže vězte, že letošní REGI Banjo vyvrcholí vystoupením další z českých legend! Jaroslav Samson Lenk. Při účinkování ve skupinách Máci, Hop trop, Samson a jeho parta, ale i při sólových aktivitách, proslul celou řadou nádherných písniček, které pravidelně obohacují repertoár písní zpívaných u mnoha táborových ohňů. Samson u nás vystoupí v sólovém koncertě, který bude vyvrcholením programu letošního REGI Banja. Takže nezapomeňte: 9. června v 16.00 v amfiteátru nashledanou u skvělé muziky!

Co je určitě na škodu, že se 09.06. se v blízkém okolí koná další vydařená akce, shodou okolností zaměřená taktéž na stejnou skupinu posluchačů, což povede k tomu, že se možná fanoušci žánrové muziky rozdělí, pominu-li jiné krásné akce, které jsou ale přece jen trochu dále.

Takže snad úplně na závěr, Bystřické banjo na podzim již svůj termín znát, tak si nezapomeňte poznačit do svých kalendářů.

Plánovaný termín podzimního Bystřického banja, bude to podobně jako loni již v říjnu - v sobotu 20. října 2012.

 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010